Saturday, October 11, 2014

On Air...


As Salam...


awwww cakkkk!!!
heheheh..


Rindu kite tak?  [perasan betuiii la..]

nah... belanja korang gambo kitew dua banak...
kang takde gambo mane berseri blog...heheheh





rindu mmg rindu nk aktif berblog seperti dahulu kala
tp apakan daya,
masa sgt mencumbui mencemburui saya
insha Allah, ada kelapangan saya akan kembali menjelajah blog kengkawan..

jumpa lagi..

babai!!!



ikhlas tapi jauh,
leily





InstagramMai

TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Friday, July 25, 2014

Salam Aidilfitri 1435h/ 2014



As salam..


buat pengunjung blog picisan yg lama dh tak hapdet ni..

Sebulan lebih tak hapdet arini nk bui kad raya express utk kalian semua
Tak sempat weh nk hapdet blog skrg
Masa yg ada diisi sepenuhnya
Kalo ada free pun byk anakanda yg conquer

Salam Aidilfitri utk semua..
Ampun maaf saya pinta kalo ada silap salah sepanjang kenal
Wlpn tak pernah bersua muka kan..
Kire kosong kosong ye!!!





Ikhlas tapi jauh,
-leily.laily-
Rumah mak dbktrg..





Instagram

TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Sunday, June 15, 2014

[Resepi] Mee Calong Kemaman


As Salam


Ohoiiii...
dah lama rasanya tak hapdet blog bertuah ni [bertuah ker?]..
sebenarnya sejak duk sendiri ni [aha, dh 9 thn kawen nila pestime duk sebumbung, harap sampai mati- Insha Allah]
aku mulai pandai nak masuk dapur.. hahahah
maksudnya, pandai masak utk alas perut sendiri, terutama anak laki..
adalah satu dua resepi yg rasa boleh bg kat jiran sebelah tu..
harap boleh masuk tekak la yer..

masalahnya, nk hapdet.. nk kongsi resepi kat kawan blog terutamanya tak sempat
iyelah, time management skrg mmg hancusss
ni pun tanak menghampakan saudari sha ahmad yg katanya encik asben dia suh tanya resepi..
sha kemain lagi pro buat kek, tart, bagai yg ni pejam mata aje sha..
tp oke je.. kak lely ada point sket nk hapdet blog..hahahah
plok tu, sian plok mikir abam lang duk harap nok makang..
duk jauh ni terliur belaka masakang teghanu..


[panjang plak intro]


tipulah kata kalo tak menggugel resepi..
mmg gugel, yg ranking 1 naik pasal mee calong ni kat blog Lya- bloggers kemaman gak =)
Lya, nnti tgk le keyword awak ye..
saya ler yg sedang menggugel resepi tu.. hahahah

okeh, gunapakai resepi lya jugak,
tp saya alter sket lebih kurang..

lya, saya kopipes resepi awak ye.. [moga awak cepat sembuh, amin!!]


sebelum tu, inila Mee Calong Kemaman [sbb duk kemaman doh kang] versi saya..







Bahan -Bahan :
**Ikan Mentah  (Ambil isinya sahaja)
**Sayur Sawi
**Lada Hitam ( Tumbuk )
**Mee Hoon ( Direbus )
**Bawang Putih ( Cincang )
** Sedikit tepung jagung [saya tak letak, dpur kecik saya tadak stok]

Cara-cara :
1. Ikan mentah tadi yang siap dibasuh bersih di ambil isinya sahaja
2. Gaulkan isi dengan sedikit garam/serbuk perasa & sedikit tepung jagung (supaya pejal), saya campur lada hitam tumbuk sket, suh efek pedas sket
3. Isi ikan mentah yang digaul tadi di blend / tumbuk hingga hancur
4. Gentelkan isi ikan tadi bulat-bulat/bentuk bebola seperti pic atas bawah
 

5. Panaskan minyak & tumiskan bawang putih + lada hitam sehingga kekuningan
6.  Masukkan air, garam, perasa & tunggu hingga mendidih
7. Masukkan bebola ikan tadi ke dalam periuk
8. Setelah bebola tu timbul, leh masukkan sayur..
9. Untuk tambahan, bagi yang suka mee soo hoon leh masukkan terus .[saya masukkan terus, jeliraaa gitu org terengganu cakap]
10. Sedia untuk dihidangkan




selamat mencuba ye sha & kengkawan!
sha, nnti buat pls apload ye..
bulih doh tu cari bahan utk abam lang balik weekend ni..
heheheh...



vocab : CALONG

mebi--  mebi la calong tu specific utk bebola ikan tu kot..
ai pun tatau pekebenda calong tu..
soriii.. hehehehe







Instagram

TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Monday, May 26, 2014

Daiso Japan dah bukak kat Kuantan!


As Salam


ooo yea oo yeaa...
Daiso dh bukak kat kuantan [paling dekat ngan umah kite]
kat East Coast Mall, level paling atas kat area jual handphone² tu
satu level ngan GSC

ape yang best sangat kat Daiso nih?

maunye tak best,
sume barang flat rate - RM5 sahaja
Seswai la ngan poket saya yg banyak habuk ni...
Hehehe


: gugel image :


Tak selfie pun kat Daiso ni...
Korang pun dh biasa pegi kan..
Dh advanced dr kite,
Dh tau pun ape yg ada..
:-)




Instagram

TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Friday, May 23, 2014

Trending Popular Masakini #panda


As Salam..



dua tiga arini  bukak aje facebook crite panda,
bukak wassap puisi panda,
asek- asek panda- panda- panda

panda oo panda,
fofular keeer??



maunya tak!
dalam masalah negara yg tak selesai²
timbul plak si pandai panda...
mmg cari pasal





pssttt,
kalo kat teghanu ni pandai = panda


contoh ayat:-
panda ngat mu mcm panda!
jgn nok panda panda ahhhh----




Instagram

TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Thursday, May 8, 2014

Sudah me-laporkan diri....


As Salam...

Ohooooiii...
Rindunya pd sang blog!
Dan semestinya kamu, si pembaca blog ntahapehapentah aku ni ;-)

Entry yg lepas dh kite bitau kite dpt dh tukarkan..
YabedaBedidabeduuuu...
Haah, teruja kemain sampai terketaq2 pickup kol JPA




Tp nak habaq mai,
Semakin dekat nk tukar tu kan,
Semakin kite rasa takkan berpisah plak ngan kwn2 tersayang
Maunya tak, dh hampir 9thn kat situ tau!
Nak tak nak, ku redah jua...




Alhamdulillah..
Daku dh berada di jabatan baru.
Dh selamat melaporkan diri kat kementerian baru pun..


Perasaan kat tempat baru????

C
U
L
T
U
R
E
S
H
O
C
K


Normal la kan..
Orang baru, persekitaran baru..
Huwaaa....

Harap dptla aku menyesuaikan diri di jabatan baru ni secepat mungkin!



: Rinduuuuuuu pada hijaunya persekitaran... :





Instagram

TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Friday, April 18, 2014

hadiah hari lahir yg SANGAT bermakna!!!



As Salam


Alhamdulillah--
ku panjatkan rasa syukur pdmu Ya Rabbi
akhirnya, doaku diperkenankan jua..




: hadiah hari lahir dari JPA :


see,
offer letter tarikhnya on my besday!







Sesungguhnya --
DIA lah sebaik- baik perancang..
Cepat atau lambat,
Terkandung 1001 hikmah..

Amin!!
Amin Ya Rabbil Alamin..




notakaki:-
aku masih meminta & terus berdoa pd MU Ya Rabbi
agar suatu hari nnti dikurniakn lg zuriat buatku


Instagram

TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D




Related Posts with Thumbnails