Friday, July 16, 2010

Naik Minyak, Gas & Gula Naik lagi!!!


Salam.. =)

Ini adalah sari berita utama..
berkuatkuasa hari ni, rege minyak, gas + gula naik lagi!!!

Petrol RON 95 dan diesel naik 5 sen. RON97 tidak lagi diberikan subsidi. Ia tertakluk kepada apungan secara terkawal, dengan harga ditentukan oleh mekanisme harga automatik, berikutan penyelarasan harga subsidi yang diumumkan kerajaan hari ini.

Tidak jelas berapa kenaikan harga RON 97. Tetapi difahamkan harganya naik 5 sen dan akan diselaraskan seterusnya kemudian.
Manakala harga gula pula naik 25 sen kepada RM1.90, dengan gas LPG naik sebanyak 10 sen sekilogram


Berikut adalah harga baru:

- Petrol RON 95 - RM1.85 seliter.
- Petrol RON 97 - RM2.10 seliter.
- Diesel - RM1.75 seliter.
- Gas LPG - RM1.85 sekilogram

Berikut adalah harga baru gas:

* Tong 14KG - dari RM24.50 kepada RM25.90 (naik RM1.40)
* Tong 12KG - dari RM21.00 kepada RM22.20 (naik RM1.20)
* Tong 10KG - dari RM17.50 kepada RM18.50 (naik RM1.00)



***************

adushhh, dh le dekat² ngan bulan pose ni..
tak mustahil la ada yg amik kesempatan nk naikkn rege kuihmuih bulan pose ni..
bukan takat kuih aje, rege barangan lain akn terasa kenaikan rege..
mana taknye, pembekal akn guna alasan rege minyak naik la,
rege gas lagi la...
huhuhuuh, sabau aje la..

ape yg saya harapkan satu aje bg kakitangan kerajaan ni..
mintak tolong selaraskan elaun COLA..
tak adil la kan, 
kite yg kije kat daerah pun minyak sama je regenya ngan dorang yg kije bandaraya..
makanan pun camtu jugak, 
lebih teruk adela sbb alasan dorang bekalan amik jauh..








TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

11 Sila Komen Disini ♪♫♪:

Softtouch [Hanim] said...

semua naik tp gaji xnaik2..mintaklah gai naik byk sikit...

Anonymous said...

betoi3x!!!!

sepatutnye harga cola semua selaras... tak kira ceruk mane pun kan. baru adil

-niezzareena-

::Mamalyna:: said...

iye betul! asik naik jer...pehtu lambat turun!

nieda said...

adus...semuanya naik..saja ambik kesempatan sempena bula pose x lama lagi

Nana said...

seme naik harga pasni biskut raya, kuih, air seme naik

umialya said...

gaji naikpn, sama je..brg WAJIB melambung2 naik gak..

kesiannya pd mereka yg berpendapatan rendah, gitu gak yg keje sndiri..

fizamior said...

sgt tensi semua brg pun nak naik.. haishh...

Ummi Aisyah || Cik Yah said...

patut ke sume nak kena naik??gaji xmo lak naik2..

sarah shafie said...

semua naik je..tkde pun nk trun..

SyidaGorjes said...

komen dari pekerja swasta : kami harus go with the flow dgn kerajaan walaupun kami org swasta. kami takde COLA. cocacola pun kena beli kat kedai mamak.hehehehe.
tapi saya tak nak komen pasal increment sbb saya dapat setahun 2kali.=)

Helmiyani said...

tu la kan.. dah la nak dekat puasa ni.. kita yg kerja gaji bulan2 masuk pket pun terasa bahangnya, camno lak org yg kena perah keringat nak cari duit kat anak2.. huhuuhu... sedeyla...
leily, kalu rajin jemput aaa gi blog saya lagi satu( hahaha.. banyak sungguh blog hamba...hahhaa)
http://tupperwarefactory.blogspot.com




Related Posts with Thumbnails