Friday, December 17, 2010

Menu of the day - Nasi Ayam!


Salam.. =)

Semenjak my mom tak sihat ni,
sy terpaksa perlu merajinkan diri tuk masuk dapur, 
masak pe yg patut!
perasaan malas yg selama ni duk dlm diri kena buang,
ye la, nak tak nak kena masak gak..
lebih² agi ari cuti cam arini..
sume de kat umah..

Mungkin bg kwn² kat luarsana dh biasa,
tp bg sy mmg luarbiasa, hahahah..
kalo selama ni masak pn pasti ketua chef pantau,
tlg memana yg patut..
kalini & seterusnya sorang² la..
kena pandai agak² sendiri, huhuhuuh..

tetiap ari kena pikir nak masak apa lak..
takbleh masak yg org lain x gemar makan,
kalo tak membazir..
Ayah n adik² skrg ni sy tgk dh takde selera..
salu je nasi yg ditanak jd rezeki kucing & ayam..
huhuhu, sapa yg de selerakn,
kalo org yg tersayang tak sihat,
hanya Allah je yg tau..

so arini sy try wat Nasi Ayam,
bg mereka berselera sket..
kat umh ni, Achik dh say bye kat ikan,
mmg die tak leh makan, hanyir katenyer..
ari² ayam takpe..
lgpun besok Achik dh nk balik U,cuti semester dh abes..
huhuhu, lg pening Alya sapa nk jaga time sy kije..
nampak gaya terpaksa angkut gi opis la minggu ni..
sy dh dpt permission x yah ikut ke Kedah, presentation..

Sebelum tu, 15 hb yg lepas besday Pak Su,
takde wat pepe, x sonot mak sakit nak suka²..
Minggu dpn lak besday Ayah..
jd elok benar la wat makanan feberet dorang!!

Alya pun manyak gak maman,
kena ngan taste die gamaknya..
mmg puas hati wat, 
selama ni nak maman nasi sket punya pyh nk pujuk
arini siap suh tambah lagi.. =)



kali ni sy gunapakai resepi Ni


Nasi Ayam

Bahan² (6-8 org)
UNTUK REBUS
1 ekor ayam dipotong (x potong pn blh)
2 ulas bwg putih
2 cm halia yg diketuk

UNTUK PERAP
1 s/b kicap pekat
1 s/b sos tiram
1 cm halia
2 ulas bg putih
Sedikit kicap cair

UNTUK NASI
5 cwn beras
3 s/b butter
1 cm halia – ditumbuk
Air rebusan ayam secukupnya
Sedikit garam

BAHAN SOS
5 biji cili merah
5 ulas bwg putih **saya amek yg rebus td*
2 cm halia **saya amek yg rebus td*
1 s/t cuka, garam, gula
½ cwn air

UNTUK SUP
Lebihan air rebusan ayam
1 biji bwg besar kisar
Rempah sup
Garam
Daun sup yg dihiris

CARA²
1.       Ayam dipotong ikut suka besar, dibersihkan dan dilumur dgn 2 ulas bwg putih yg ditumbuk & 2 cm halia yg diketuk. Rebus hingga empuk.
2.       Toskan ayam & perap dgn bhn² utk perap selama 15 – 20 minit. Goreng hingga garing.
3.       Basuh beras & toskan. Panaskan butter, tumis halia dan bwg putih hingga garing.
4.       Masukkan beras , setelah terbit bau masukkan air rebusan ayam secukupnya dan garam. Masak seperti biasa
5.       Utk sos, blendkn sume bhn². Boleh ditambah sos tomato/ cili jika suka. Boleh juga dimasak sebentar
6.     6. utk sup, air rebusan ayam dididihkn bersama bwg besar, rempah sup, garam dan daun sup.





TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

1 Sila Komen Disini ♪♫♪:

Softtouch [Hanim] said...

waaa...suka alya makan nasi syam ni yer...mmg kene ngan selera dia lah..semoga leily atbah yer n smeoga mak leily cpt sembuh...




Related Posts with Thumbnails