Tuesday, January 4, 2011

Sasaran Pertama 2011 Gagal Dicapai.. ;-/


Salam.. =)

Entry pertama pembuka bicara tahun 2011
Alhamdulillah, berkesempatan lagi meng'apdet' blog ntahahahape ni..

::Alya, versi s.k.a.::



Yer, berbalik pd tajuk n3 arini..
Sasaran tahunan- 2011 aku tuk Alya gagal dicapai..;-/
u know what..


Tahun ni my doter Alya dh masuk 5 thn,
jd blh dipertimbangkn tuk masuk memana tadika/ sekolah pra
mmg plan asal aku nk register Alya masuk tadika tahun ni..
PASTI.. itu yg dipilih, tidak condong memana parti okes.. :P


Psl ape, PASTI adalah pra- skul yg plg hampir ngan rumah,
de kemudahan van tuk anta & ambik budak²..
nk hrpkn aku anta & ambil takleh la psl opis aku sehala pn dh 26 km,
kul 7.15am pn dh kena turun dr umah, phm² ajela.. 
bulan ni, baru 4 hari 2011 dh 2 kali merah punch card,
tu pun speeding tak henggat!
Asben???
oh, die sik onshore- offshore- onshore- offshore,
takleh bg full- commitment, lagilah.. ;-/


Lagipun cam kata Siti,
atleast de gak basic pendidikan agama, especially bab² doa..
bkn aku ckp tadika lain tak ajar agama, ada..
tp mungkin cara yg berbeza..
tp korang paham² seniri la kalo kaler Ijau ni yer..
**nnti tak pasai² aku kena gam ni, ampun ye..**
penekanan tu lebih..
kenal alif, ba, ta pn kira ok ngan umo die,
takde la shock sgt nnti...


tapi, aku hanya merancang, DIA yg menentukn..
disaat² akhir nk start sessi persekolahan,
timbul lak masalah lain..
register tuk 5 yrs dh penuh,
my mum plak kureng sihat lg,
kalo tak bleh la pantau pepagi tu..
ni kn, liat nk bgn pagi ke hape.. 
tup² van tinggal terus, huhuhuhu..;((


apepun aku pasrah dgn apa yg tlh ditentukn..
mungkin de hikmah sebaliknya yg aku seniri pn tataw..
aku seniri la nampaknya yg kena turun padang,
tuition kat die malam ari, ajo ngaji..
takleh la blk kije trus fengsan!


tp, masih berkira² nk carik tadika lain,
fardhu ain kelas malam pn okes gak..
senang ai nganto & amek..
Mudah- mudahan, InsyaAllah.. =)










TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

14 Sila Komen Disini ♪♫♪:

cik dah ganu kiter said...

ssh kat sini kan..salah ntar tadika kemas or pasti mak pak plk digam..
ni risau ni..muiz tu wase nk ntar pasti tp sure la ada yg membebel nnt..
x psl kena gam..

~aSHa~ said...

mama dia la kena jadi teacher, ustazah dan cikgu tuk alya nampaknye...takpe..dan lagi tu..lewat daftar pun takpe...

asha cari yg tadika satu hari penuh...siap transit..

gadisBunga said...

patut la ramai bukak tadika sekarang ni. mmg market bagus la. hihihi~

Zaidah said...

kita memang nakkan yang terbaik untuk anak kita...klu bleh nak aje ajar diorang nie sendirikan...

Effa Sahat said...

alahai dear.
patut la menyepi ... siannya.
how's ur mother? harap2 dia cepat sembuh ye...

alya-
takpe leily. leily boleh wat sikit2 utk dia. belikan workbook dan latih dia buat selembar sehari. insyallah...

U can do it bebeh.. dont worry...

Softtouch [Hanim] said...

xpelah leily....mgkin ada hikmah disebaliknya..xpe pelahan2 cr tadika yg sesuai ngan alya yer..jgn give up ok....sy doakan semuanya dipermudahkan.....

Fieza79 said...

baru sorang dh penin kann..mcm tu la yg ada...kita sbgai ibu bapa ni mcm2 nk kena pikir kesesuaian utk anak dgn situasi sekeliling....

kfieza skrg konfem penin mana nk pikir anak dh dua2 sekolah..nak antar ngaji dan tusyen yg bersesuaian tu pyh...

~Siti Hajar~ said...

salam..

ala xpe br umur 5 thn, just ajar yg basic dl je, klu htr p school pn, cikgu ajar gitu2 je sbb br 5 year, thn depan register prasekolah terus senang, nti msk standard 1 pun senang...

~ As ~ said...

comment off topic - lawanya edit gambar, ajar lah ajarlah..eheheh

Nadia arRumaisha said...

lucu pulak tengok si alya pakai spek merah besor tuh....dah la baju merah.... cute cute.....

☆ lieya latif ☆ said...

tu laa awal tahun ni mmg masing2 dok sibuk pasal sekolah anak kan.....semoga anak2 kite berjaya dlm pelarajan dan menjadi org yg berguna...inysallah!~

Nur a.k.a admansyah said...

bg akak mmg dah masa-nya Alya msk skul.. at least die pandai berkawan. Nak carik tadika pun.. bkn senag sbb almost sumer `mencekik darah' punye! kt KL nie Leily.. sumer tadika punye register above RM1k! jgn x caye...

Yg mama Alya pun satu.. awat tk survey ms cuti hr tu? kan dh penuh.. hik hik

wan sujaihah said...

banyak sgt perkara yang kita kena fikirkan kan...dugaan seorang ibu :)

MamaYatie said...

tak per..insyallah leily boleh tur..mlm2 ajar ngaji, hujung2 minggu ajar dia abc..tang ajar doa2 tu tak semestinya kena fixkan masa..waktu nak makan,ajar baca doa seblm & lepas mkn, nak tido baca doa tido..nak masuk toilet gitu la jugak...proses pembelajaran tak semestinya berlaku di sekolah @ waktu belajar saja.itulah yg saya praktikkan..alhamdulillah menjadi




Related Posts with Thumbnails