Thursday, April 21, 2011

Isu Blog : Cara Senang tukar yahoomail - gmail


As Salam.. =)

2,3 hari ni isu hangat psl blog yg guna akaun yahoo akan dihapuskan..
 mmg saya take action psl sy login blog skrg guna akaun yahoo..
terima kasih yg tak terhingga buat Lya, Sha n others yg sudi alert kitorang!!
Mmg aku tataw hal ni kalo dorang tak war- warkan..
A million 10s gak sbb dorang ni sudi wat tutorial utk kitorang lbh faham lg!

Sejujurnya, aku pn kurang arif bab tukar menukar ni..
sbb itu, aku pn mengambil masa lebihkureng sari tuk setting/tukar benda alah ni..
 semalam BW blog Sue- Mama Alya da Vogi,
terjumpa tutorial nk tukor acc. yahoo to google, senang plak rasenyer..
tqvm yer Sue..

cop, cop!
P/S:
1) Saya TIDAK mengejar populariti @ traffic blog
2) Saya TIDAK menanggung sebarang implikasi yg berlaku di blog anda
 ni cara die kwn²..

1) Login blog(yahoo) > Dashboard > My Account
2) klik gmail
3) Isi segala maklumat utk pendaftaran akaun baru gmail. Selesai, continue

see, dh bertukar ke ummileily@gmail.com 

itu aje!!!
aku pn tlh ber-eksperimentasi ttg tu..
bile korang login blog guna akaun yahoo pun,
otomatik terpapar dashboard asal tp dibwh akaun gmail baru..
still leh guna akaun yahoo tuk login blog, mean 2-2 bleh
ishh... mcmane nk terang ek..

Dashboard asal tak ilang, bloglist, followers pn tak ilang!
id yahoo aje yg bertukar ke id google

kat setting>permission>blog author bertukar
Ini hanya kes nk tukor yahoo to google acc..
kalo kes habes storage & nk tambah author,
pls gunapakai tutor² yg sedia ada yer..

berbalik pd kenyataan Blogger Buzz..
(This message only applies to a tiny fraction of users who haven’t logged in to Blogger since 2007. If you’ve logged in to Blogger at least one time since 2007, you won’t be affected and can disregard this message.)

apa yg saya phm ttg statement ni,
bg mereka yg buat blog, tp tak log masuk sjk 2007 sila take action!
bg mereka atau kita yg slalu habes masa kat blog ni.. ;p,
abaikan mesej tu..
sama mcm pendapat Mama Iris ni..
takde plak die mention, kena pakai akaun google aje..

betul tak?
sy pn takle reti mane omputes ni.. hihihi
bknlah pandai sgt atau buat² pandai..
lgpun sy baru setahun jagung dlm dunia blog ni..
itu hanya pandangan saya saje,
maaf kalo ada yg kecil hati..

tp tak kesahlah,
korang nk tukar.. tukar,
tanak.. sudah!
tp sebagai langkah keselamatan, saya pun dh tukar..
tak rugi..
ala.. bukan kena bayar pun!!


Nak tambah pendapatan tru Heartbeat?
Klik SINI utk maklumat lanjut..

TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

15 Sila Komen Disini ♪♫♪:

cik dah ganu kiter said...

aritu cik dah dah create gmail..tp bloglist kat dashboard xdok ar...so kalu guna cara ni....bloglist still ada erk....nk bt jgkla nnt....x payah susah follow2 blog semula.......

ieda said...

thanx dik tutor nie
sib baik akak dah tukar :)

Nana said...

aku dah tuko
dlu create blog pakai yahoo
skang dah tuko gmail

AngahSayang2314 said...

x perlulah risau kan???angah dulu pun yahoo gak lepas tue dah tukar...lepas tue sekarang dah guna gmail dekat 8 bln gak la... guna gmail

NM02 said...

rasa lega kan selesai masalah

eima said...

betui tuh ..aku pun baca aku faham gitu gak .. tp dok kecoh pasal gmail bagai ..aku pun standby je la ... tp yahoo tak delete pun...

munna said...

nasib baik munna mmg dari dulu dag create blog guna gmail.. jadi takdelah kalut sgt

LYAfrina said...

ermmm..
kecohkan... apa y lya faham pon cam leily gak la... tp sbb takut blog ni hilang gak... sbb tu lya v=create gak acc gmail..

n lg satu,, confius gak... katanya nk acc gmail tunggal je kan?? k camne plok ni??? btw,, lya dh delete acc yahoo... semua n3 lama selamat:-)

LYAfrina said...

LYA JWB SOALAN LEILY NI:-

xpe.. xperlu remove..y tu blh tambah author limit dia sampai 100 author.. lps tu kalo nak tambah author ke 101..barulah remove... maknanya, ada 10 author pon xpe..limitnya smpai 100 author..

MamaYatie said...

apa2 hal baek amik langkah berjaga2 kan leily..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Nasib kita dr dulu mmg guna Gmail.. ;)

mek da ©™ said...

slm..sy nk try tutorial ni tp xphm '6' tuh nk klik kt ne ye?

thanks..

rATu kEBaYA said...

kalau risau kita tukar je.. langkah berjaga2 sebelum terjadi

mama_umar_maryam said...

wahh x alert pon, tp zt log in gune emel lain,bkn yahoo,heheh

Softtouch [Hanim] said...

thanx leily...cr ni lebih senang...




Related Posts with Thumbnails