Friday, July 22, 2011

Apam Polka Dot yg terkena sumpahan..


As Salam..

hahahah, 
tajuk yg tak bleh bla.. ;p
 blogger len dh ramai yg try wat Apam Polka Dot ni..
aku pun teringin gak..
dh lama bebeno kopipes resepi tp x berkesempatan nk wat lg..

so aritu,
aku mengigihkan diri tuk cuba try test seniri..
tp aku rase x comey la plok hasilnya compare ngan org len buat,
maklumla.. tadok seni kulinari.. ;p
sbb itulah aku namakan Apam Polka Dot yg terkena sumpahan..
buruk beno rupenyer.. huhuhu
tp yg basic pn terketor² pk piping,
apekes nk try yg pyh lg.. hwaa.. 
kena repeat lg ni!!!

tapi, rasa die bulih tahan sedap kot.. ;p
psl ape aku berani bg kenyataan gitu,
Alya dkt2 10 utir gop abes lepas masak tu..
kira jadi ah tu op?..
heheheh....



Bahan-bahan ( 50 biji papercup medium )

  • 3 biji telur-dari peti sejuk(gred A)
  • 275 gm tepung gandum
  • 220 gm gula halus
  • 150 ml susu segar@susu cair
  • 3 sudu teh baking powder
  • 1 sudu kecil ovalette
  • filling-blueberry@strawberry@apa2 ikut citarasa
  • pewarna

Cara-cara 

  1. masukkan semua bahan apam kedal mangkuk mixer dan pukul dengan kelajuan maksima sehingga kembang
  2. bahagikan adunan kepada beberapa bahagian,kemudian titiskan pewarna mengikut pilihan
  3. masukkan setiap adunan berwarna kedalam piping bag
  4. picitkan adunan ke dalam mangkuk kertas-setengah sahaja
  5. letakkan filling secukupnya-nak senang masukkan dalam plastik kemudian picitkan
  6. picit lagi adunan sama @ warna berbeza sehingga hampir penuh.
  7. last sekali dot-dot kan dengan warna pilihan,kemudian kukus selama 10-15minit @ sehingga masak


kena buka api yg kecil ye puan- puan, baru teksturnya chanteekk ghitu..
sbb itu yg maknyer kureng elok, ai lupa daaa apinyer mayb agak besoo.. ;p







TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

21 Sila Komen Disini ♪♫♪:

NM02 said...

nampak mcm okes jek

ok gak tukar versi lain kan

kaler2 yg ada skang ni dah biasa sangat

nmpk apam tu mcm letak kuaci plakss

kretip la yu

ratusiput said...

apam ni buat kat papercup kecik2 je cantik...gebu2...budak2 mmg suke sbb rupa paras apam tu yg comei... :) takpe practice make perfect...

zaidah said...

klu 10 bijik telah dihabis makan maksudnyer sedaplah tu.....rupa tak melambangkan isiknyer....

ummiaqeef said...

ok la tu kan.. kite x buat2 lg..teringin gak nak try..hehe

wahida said...

aku ni punya la dah amek resepi bagai kat blog sapa ntah, tapi tak terbuat2...huhu...

LiLy @ MumMyQiStInA said...

nmpk ok jer tu..
yg penting sedapkan.. ;)

Nana said...

OK AKU DAH AMEK RESEPI
NAK TRY WAT HEHE

Lia said...

lia tak penah buat lagi apam polka dot ni.. penah beli aja.. hehe

Ummi Aisyah || Cik Yah said...

musim apam polkadot kot skarng ni..harus try gak ni..

ieda said...

hahahahhaha adehhhhh sakit peyut dikkkk x menahan tgk apam koooo ekekekekekkek .. jgn marah tau ! :))

ekekek ok lah tuu dik jadi gak dari akak x buat2 .. risau lebih dashat sumpahan dia dari adik nie tau ekekekke

~Siti Hajar~ said...

ok la tu ada gak bentuk2 cam apam polkadot, sy pun dah byk kali buat & dah buat bisnes pun, xpe len kali cuba lg, resipi dia dah betul cuma cara penyediaannyer je tu, pukul bg lama sikit & api slow je ms mengukus tu..

E-Marlin said...

hehehe apam terkena sumpahan ye... tgk apam awak mcm bantat je rupanya.. tapi saya x bole makanla apam polka dot... ntahlah, susah tekak wanita melayu ni nak terima apam yang telah dimodenkan huhu.... mesti cari apam tradisional gak...

Nur a.k.a admansyah said...

bakpe jadi dok naik turrr??? hehehe.. kakok awak nie pung kalo wat.. jadi gitu gok! tu yg malah nok tera tuh!!! ada aven dok sebek dapur! hehehe

Hok N3 last tu... SAYA PEMINAT ANNISA!!! tapi sbnrnyee... dok tgk dr mule pungggg Nok komen gok : terima ler jodoh depa, gerammmm mmg ler tp ada hikamah disebalik tu! mcm Anna, dpt 2 bb lagi... hok 2 org tu arwah doh! (tp, ms I tgk citer tur... tgn dok cubik hubby sbb asyik tgk RCW! grrr)

~aSHa~ said...

wah ok la tu...

asha buat lagi tak jadi..tak naik2....ehehehhehehe pakai kukus elektrik...tu yg tak jadi kot.....
tapi aritu dah beli kukus atas api.....tak cuba lagi....

segan nak tjk yg sdri buat..sbb lagi teruk kena sumpahannye....

Softtouch [Hanim] said...

xpernah cube buat lg..suka tgk apam tu sbb comel...

CT said...

tgk rupa sedap sure rasanya sedap...bg akk sikit..huhuhu

CIK JATT said...

comenya! nampak pun sedap. kalau dah 10 biji tu, confirm sedap. dah copy resepi, nanti boleh buat.
anak2 saya pun kalau apam, laju jek

lieyalatif said...

okey ar tu ....kire rajin gak hang buat....aku?...order saje wakakakakak...pemalas dok dapur lame2 ahahahahaha.....alah kebetulan lieya order pun sebab nak bg kat bs dayyan anak die bertunang...kalo lieya buat gamaknye berterabur laa polkadotnyer kiikiki....

btw, kire cun ape hang buat nie...

aTy _faRed~ said...

tak de ar buruk sangat... kire cantik dan menyelerakan.. dari saye yang langsung tak rajin nak buat..huhu ;p

mamaNoriz sini.. said...

ok la tu...comey je pun...
sya lgi hancuss buat....huhu haruuu

KOALAJEPONG said...

tk per lie...kena try lg smpi jdk...lg 1..kalau nk apam gebu, ko kena pukul lama skit...dlm 8-10min ke...




Related Posts with Thumbnails