Friday, August 12, 2011

Menu berbuka : Mee Goreng Lidi Udang + Ikan



Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadhan... =)


ketandusan idea ke nak masak ape menu berbuka puasa arini?
toksah pening² kepala..
ni ada satu resepi berbuka puasa yg mau sy share ngan korang sume..

Ekceli, pestime try versi ni..
Resepi en. Asben la kalo pelik² gini..
Org Kemaman sy rasa mmg familiar ngan Mee Lidi compare ngan Mee Kuning..
Boss sy yg baru bertukar ke Pahang pun de bgtaw pyh nk dpt mee kuning sana..

Ni die Mee lidi Udang kegemaran asben saya!!..
cop, ada sedikit penambahbaikan menu kat situ..
Asben suh masukkan ikan sekali..
huh, blur sy menerima arahan gitu..
pestime sy wat & dengar org goreng mee campo ikan..
pening gak saya : "tak hancur ke ikan tu nnti?"

rupanya, ikan tak kira la apanama ikan pun..
letak time tumis segala bhn2 kisar tu..
ooppps, Maaf..!!!
ni pestime saya wat n taw okeh!!!.. ;-p
ai tanya gak dr mane die dpt menu ni..
katanya resepi org kuala kemaman.. =)

*saya guna mee lidi*


apepun,
selamat menahan lapar & selamat mencuba..
gerenti.. wallla!!!



Pssttt:
stok bahan mentah sgt mahal la skrg ni..
kat sini, udang beso tu RM24/kilo..
ikan selayang baya anak2 kecil RM14/kilo..
pergghhh.. ;-(






TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

18 Sila Komen Disini ♪♫♪:

MRS. K said...

memang.. harga naik mencekik.. dapat bonus baru berapa, tapi dorang dah naikkan harga

ieda said...

tapi letak masa tumis tuu still x hancur ke dik .. risau tulang1 tuuu hermmmm

lieyalatif said...

e'eh pelik lak ade ikan kekekeekek..... lieya kalo goreng mee wajib segale maknike seafood ade...udang , sotong, kerang, ayam....baru anak2 n hubby suke....tak cukup goreng sebungkus kadang2 tu eheheeheheh

mmg betol tu...serba serbi dah mahal....pandai2 laa kite bajet perbelanjaan kan...

Huda said...

betul tu..mahal x ingat..sabar je la..

luahfikiran said...

SALAM,
SUKA MEE, TAK KIRA MASAKAN APA ! TAPI MEE LIDI TAK PERNAH PULAK.

salwana nordin @ che'wa said...

wahhh..uniknya buh ikan dlm mee ye..i'Allah bole cuba ni..nampak mcm sedap aje :D

eima said...

cam peli plak mee ade ikan ...hahha

Belinda Adzmi Ibu Ilhamny said...

1st time tgk mee ngan ikan..tak kisah la kan, janji sedap..nmpk mcm nengiurkan gak tu..:)

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Nampak sedap jer tu..
1st time tgk mee campur ikan..

.:. Maa .:. said...

Ya Allah.... terliurnya... mcm char kuetiaw pun ada..... hehehe

MamaYatie said...

huwaa..mahal gitu seme benor..aduh!!!

stok mee lidi kita abis doh..balik kekgi borong lagi la kat pasar payang

MamaYatie said...

huwaa..mahal gitu seme benor..aduh!!!

stok mee lidi kita abis doh..balik kekgi borong lagi la kat pasar payang

fizamior said...

brg mmg mahal la skang ni. byk yg naik harga . grrrr! ape pun mee tu nmpak yums!

CIK JATT said...

first time tengok n dengar mee letak ikan. macam pelik, tapi mesti sedap. dahla ada udang lagi

mamaNoriz said...

wow, nampak mabeles sungguh!

untung husben kamu, oder je semua wife dia leh masak ;)

e!ya said...

bahan basah mmg mahai..tp kalu dah teringin terpakse la kan..huhuhu..1st time tgk mee letak ikan..leh try nie

Softtouch [Hanim] said...

mee lidi tu apa?

sedapnya leily..nmpak menarik sgt..

betul brg2 smeua dah mahal...

~Siti Hajar~ said...

first time dgr mee mkn dgn ikan, mcm pelik kan? mula2 baca ingatkan bubuh isi ikan je ni sekor ikan, kena mkn hati2 la kan takut tulang ikan tu..

*menu tu munkin biasa tp sy yg jakun...huhu




Related Posts with Thumbnails