Thursday, December 15, 2011

Tutorial: Blockquote Kaler²


As salam..


sero *rasa* mcm cikgu plak lately..
hehehe.. kuat la pasan budok ni deh,
br 2,3 org request tutorial dh bongkak..
eh, takde la.. gurau aje..
mane yg blh ai tolong, ai tolong!

oret, bg yg request camne nk wat blockquote kaler² like mine ni..
aiii labiii uuu
ni sy wat sket tutorial..


credit tutorial Liyana Lunia

 kekdahnyer:-
(i) Log in blospot > dashboard > design > edit HTML 
(ii) Tick Expand Widget Templates
(iii) Tekan Cltr + F serentak dan cari kod:-
.post blockquote {
(iv) Copy paste code di bawah SELEPAS kod di step (iii)
background: #FFCC99;
-moz-border-radius-topleft: 10px;
-moz-border-radius-bottomright: 10px;
padding: 6px;
Border: 1px solid #ff0d62;
(v) preview & save!





Notes:-
 background: #FFCC99;      - (kaler bulih tuko kat Sini)
or
background: url(http://.....); - (b/g bulih pilih kat Sini)
in case kalo x mo letak b/g kaler, nk tuko letak b/g len..

Border: 1px solid #ff0d62;   -(1px tu ketebalan border, suke ati mau tukar 5px ke else,
solid tu type of border, pun blh tuko, cth:-
solid adalah garisan lurus. contoh ___________
dotted adalah garisan titik² contoh …………………….
dashed adalah garisan putus² contoh _ _ _ _ _ _ _
#ff0d62 tu kaler border pun boleh tukar kat Sini)





tutorial camne ng wat blockquote goyang² like mine tu,
will apdet soon!.. =D
 



by: Leily


TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

12 Sila Komen Disini ♪♫♪:

e!ya said...

selamat pagi cikgu<--nada upin ipin hehehehe..ajaran yang berguna tenkiu nnt free leh try ;)

Kakzakie said...

Cantikkan... tapi kakak tak pernah lagi mencuba dan mengguna...

ieda said...

tkasih dikk

dikk mcm mana nak buat supaya pada post kita tuu x der TIME , x nak letak lah dikkkk huhuhu

MRS. K said...

tq share.. hehehe

makdara TERdiva said...

cikgu..cikgu..sy berkenan blockquote yg goyang2 tu..

tak sabor ni nak tau.. :D

LiLy @ MumMyQiStInA said...

dulu lily pernah cuba buat tapi tak menjadi..boleh cuba nnt guna tuto leily ni..Thx for sharing.. ^^

Tihara said...

bagus tutorial ni..tq :)

Dilla Ady said...

wahhh...cayam leily...mmg kutunggu2 tutorial ni..nnti free2 ai nk try..

E-Marlin said...

wah leily, dh wat tutorial plak skang...
saya pun dlm proses mengrenovate blog, sempena thn baru hehehe...

**yg senget2/goyang2 tu dipanggil flabbergast

~izan~ said...

bagus lily..ilmu yg ada share bersama nnt bertambah2 ilmu tu =)

Dalila Hamid said...

nk kena cuba ni.....

Softtouch [Hanim] said...

thanx leily sudi share ilmu...




Related Posts with Thumbnails