Monday, May 30, 2011

Kisah Si Alya & Pisau Pencukur (Razor)


As Salam.. =))

Hebat sungguh tajuk n3 arini.. ;-p

Dimulakan cite..
aritu, pas exam aku n alya blk umah MIL..
psl asben kena weekend duty..
*tp sempat gak merayap ke kuantan jap.. ;p*
 Sabtu tu, aku ngato kete tuk servis & ikut asben ke tempat kijenyer..
Alya tak mo ikut sbb x mo mandi lagi,
plus tgh syok layan cite kartun so aku tinggal aje lah..
lagipun, kejap aje pi..

Balik tengahari tu..
terkezut aku nengok kening si Alya..
ape taknyer, sepeng hilang sket bulu kening die!!!
Amek ko, die jupe razor ntah sape nyer letak merata .. 
sekali ditores agaknyer bulu kening die..

Nasib sket aje,
kalo abes sebaris???
menjawab la aku nnti .. ;p
aku saspek asben nyer razor..
eerrrr.. bukan tuk yg tu yer.. ;p..
yg tu mesti duk dlm toilet nyer.. heheheh
ni mesti kes cukur misai r janggut ni..
taw ajela anak die tu mcm mana..
haissshhhh...

Itu baru razor,
kalo gunting???
Ishhhkk, Nauzubillah..
mintak dijauhkanlah perkara gitu..

Ntah dari mane die blajo aku seniri pn tataw..
nk kata dr mommie ni..
hiiiisshh, seumo idup aku,
tak pernah lagi menoreh kening waima hari persandingan pun.. ;p
entah le..
pengaruh tv ni.. huhuhu..

ni die kijeannyer.. ;-p

close- up sket..





Nak tambah pendapatan tru Heartbeat?
Klik SINI utk maklumat lanjut...


TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Saturday, May 28, 2011

minggu ini tanpamu.. ;-((


As Salam.. =((


Weekend ni mommie jiwa kaco,
teman bergaduh bicara, teman memasak outstation lol minggu ni..
siyesss....
bosan giler aku semalam..
tataw nak wat ape cuti² gini..
ye la, kalo x.. ari minggu gini aku off duty.. ;p

a - z asben handle psl Alya..
oh tidakkk, sume ai kena take over!
melayan karenah die yg pot-pet pot-pet itu..
huhuhuu..

cepatla blk wahai soulmate..
2 ari kamu kat sana bagai 2 dekad lamanyer.. ;-p
tak sabar nk tgk apa yg kamu beli utk kami dr Labuan...
oh ye, asben ada site visit @ Petronas Methanol Labuan..

pssttt.. jap agi nk pick-up asben kat epot..
weeeee... =)))))



Nak tambah pendapatan tru Heartbeat?
Klik SINI utk maklumat lanjut...

TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Thursday, May 26, 2011

Api.. kecik jd kawan, beso jd lawan!!


As Salam..

 Ni rentetan cerita psl nenek pertaruh nyawa demi cucu
Ekceli aku tataw nk start dr mana..
meskipun hampir 1 bln dh berlaku,
rasa cam baru je berdepan ngan situasi sedih cenggitu..
apepun perkara yg nk aku citekan ni moga² dpt jd peringatan,
pedoman tuk aku serta kalian sume..

ye, benar kata pepatah..
Api masa kecik jadi kawan, bila dah besar jd lawan.. ;p

Khamis, 28 april aritu cam biasa rutin harian kt kije..
hanging around manjang, server tenet down lg!
x sarap, bajet nk kuo lunch ngan opismate kat port biasa..
trime kol dr umah, masa tu jantung dh berdegup laju
psl ape, kalo nek je no. tepon umah..
mesti ada yg urgent ma nk bgtaw..
kl x, ma x kan kol sesaje waktu kije..

pickup kol,
terkejut mak bgtaw umah mak sedara aku 100% hangus dijilat api..
MasyaAllah.. rase cam mimpi plak..
Dh sedara tu rase gak sedih ngan peristiwa yg menimpanya..
cubit paha kiri, paha kanan pn terasa kan..
mintak izin ngan boss kuo awal..

Sampai je kat lokasi,
mmg dh tinggal tunggul segalanya, ada bara api masih menyala..
Mak sedara aku pn baru sedar dr pengsan, sedih sgt tengok!!

gambar yg sempat di snap..




ni yg bdk situ bluetooth, die sapai time api marak..


tinggal tunggul dh .. ;-((

 bahagian dapur .. ;-((

 anak musang dh rentung, pn gagal diselamatkan ..

Memang ada hikmah disebalik dugaan itu..
Bantuan dr mereka yg prihatin tak putus² di terima..
baik NGO mahupun org perseorangan..
org kg x pyh ckp r..
rata² mereka yg dtg menghulur bantuan, mahupun kata semangat..

nak dijadikan cerita,
30 April PM, Dato' Najib ada Program Turun Padang (PTP) di kwsn kg. mak sedara aku tu..
maka, berkesempatanla pak sedara aku ni berjumpa ngan PM kite ni
& beliau ada menghulurkan bantuan..
Alhamdulillah!!! Allah mempermudahkan segalanya..
Amin!!!



P/S: 
 teringat kata² arwah tokki.. 
"pencuri, kalo mencuri tak ambil sume brg .. amek yg die nak aje..
tp kalo ngan api ni, sume die sapu licin" 
ye, betul kata² arwah.. ;p




Nak tambah pendapatan tru Heartbeat?
Klik SINI utk maklumat lanjut...

TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Monday, May 23, 2011

Kisah Sedih Tragedi Tanah Runtuh Di Rumah Anak Yatim, Hulu Langat..


As Salam..

Sesungguhnya, tersentuh jua emosi bile baca paper Metro arini..

“Saya tarik tangan adik ketika kami lari menyelamatkan diri, tapi kaki adik tersangkut pada besi khemah dan dia jatuh. Saya tarik lagi tangannya tapi runtuhan batu mula menuju ke arah kami dan menimpa kepala adik. Saya mahu mengorek tanah mencari adik, namun orang ramai menghalang. Saya terus menangis kerana hanya mampu melihat adik tertimbus di depan mata.”
Demikian luahan Mohd Awie Abdul Latif, 11, menceritakan detik kematian adiknya, Mohd Riezman, 9, dalam tragedi tanah runtuh yang meragut 16 nyawa dan mencederakan sembilan penghuni Rumah Anak-anak Yatim dan Anak-anak Hidayah Madrasah Al-Taqwa, Hulu Langat dekat sini, kelmarin. 

baca berita penuh kat sini

SEBAK...
Awie yang sebak ditenangkan bapa saudaranya di Rumah Mayat Hospital Kuala Lumpur, semalam.

SYAHDU...
jenazah tujuh korban tanah runtuh disembahyangkan di Masjid Sultan Hishamuddin Alam Shah, Hulu Langat.


Bagi pendapat saya,
tak perlulah menuding jari pada pihak yg berkenaan tak berdaftar dgn pertubuhan anak yatim,
Usaha mereka membantu anak yatim pun perkara yg mulia..
adalah  lebih baik kita sama membantu dlm meringankan beban mereka,
tak kiralah melalui bantuan kewangan mahupun doa² utk mereka..


Gambar dirakam sebelum kejadian tanah runtuh tersebut..
picca credit to fb


Salam Takziah & AlFatihah utk para ahli syurga,
semoga kalian tenang disana..
Amin!!!








Sesiapa pun boleh mengundi!!!


Nak tambah pendapatan tru Heartbeat?
Klik SINI utk maklumat lanjut..

TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Saturday, May 21, 2011

Menu: Kerabu Mangga Simple

As Salam... =)

perghh, rasa kecur lagi airliur ini.. ;-p

Asik² letak simple kat belakang tu..
heheheh, memang r..
simple sgt a.k.a versi malas aku.. ;p

simple sgt psl aku tak letak yg specel² ramuan tu..
just potong², campak² bhn yg sedia ada kat umah je..
unplanned nk wat kerabu, beli rase cam nk makan colek aje..
dh beso sgt buah mempelam tu,
tetiba mai idea nk wat kerabu mangga..
haah, laju & berselera sket lunch kitorang aritu..

Ini resepi versi malas saya..
Kerabu Mangga
Bahan²
1 biji mangga muda 
2 sudu sos ikan
beberapa biji cili padi *kalo suke pedas, letak lebih*
1 ulas bawang putih 
1 labu bawang besar
garam dan gula secukup rasa 
sedikit perahan air limau kasturi

Cara² 
1. Mayang bawang besar & ketuk sket bawang putih.
2. mangga dipotong memanjang, nipis² *saya parut je*
3. Gaul semua dengan bahan-bahan lain, temasuk cili padi yg dipotong kecik²
4. Tambahlah garam dan gula secukupnya
5. Kalo suke, perah sket air limau kasturi

    Juga Resepi Kerabu Mangga 


    Do you truly know about MPVs? Learn more about them today!
     
    Nak tambah pendapatan tru Heartbeat?
    Klik SINI utk maklumat lanjut..

    TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

    Thursday, May 19, 2011

    Nur Kasih the Movie & sinopsis..


    As Salam.. ;-)

    dah lama rasakan tak hapdet blog sepertimana kebiasaan.. ;p
    hohoho, u noe wut.. ??
    line tepon, fax, tenet & kwsn yg sewaktu dgnnya kat area opis aku masalah problem r..
    thn ni aje kalo tak silap aku dh 5,6 x dh..
    itu le, kalo sokong hukum hudud kn senang kije org telekom.. ;p

    itu satu hal,
    kat umah plak berebut ngan Alya plak..
    semenjak dua menjak diperkenalkan pasal dunia IT ni..
    bkn men eksen lg beliau..
    asik² mau men game on9..
    aku nk apdet blog pn tak senang, idea pn terus ilang.. 
    balik- balik die, balik- balik die!!... huhuhuh.. ;-(

    Arini 19 aribulan mei kan..
    eh, arini launching Nur Kasih the Movie kan.. =)
    oh bestnyer.., drama febret aku di filemkan tu..
    tapi hampa, hampa!!!
    terpaksa terima hakikat yg diri ini anak jati terengganu..;p
    deyyy, k. trg mane ada pawagam maaa..
    nk tengok gak, tunggu vcd release r lu..
    hwaaa... time tu dh basi kot psl cite ni... hwaaaa!!!



    ini ada sedikit sinopsis psl cite Nur Kasih the Movie ni..
    alahaiiii.. tingin sgt nk tgk live @ cinema.. ;p



     Official Trailler of Nur Kasih the Movie

    Nur Kasih The Movie turut menjadikan Jordan sebagai lokasi utama penggambaran mengisahkan kehidupan enam tahun kemudian membabitkan tiga jiwa yang sentiasa diuji. Aidil, seorang lelaki yang tabah meneruskan hidupnya bersama dua anak kecil tanpa isteri tercinta di sisi.

    Adam yang mula menemui jalan lurusnya, berusaha untuk mengekalkan laluan hidupnya tanpa menyimpang lagi dan Nur Amina, seorang gadis suci ini semakin kental melalui cabaran hidup sebagai seorang isteri.

    Ketiga-tiga jiwa ini masih memerlukan antara satu sama lain. Di saat getir seakan mahu memisahkan Adam dan Nur, Aidil setia antara keduanya walaupun dirinya juga dihimpit kerinduan teramat.


    lagi berita penuh kat sini


    Lagu Tema Nur Kasih the Movie



    Lirik Lagu Tema Nur Kasih the Movie

    Lewat ini ku rasakan
    Kasih kian ku dambakan
    Resah hati yang ku pendam
    Pada takdir dan harapan

    Detik waktu dan suratan
    Siapa tahu ketentuan
    Ku mencari cahayanya
    Dalam bayang kegelapan

    Nur kasih
    Nur kasih

    Nasib hidup dan pilihan
    Lain hukum setiap insan
    Mengharapkan perjalanan
    Dalam maya kesamaran

    Nur kasih
    Nur kasih

    Aku kembali kerana masih
    Mencari yang hakiki
    Sinar pasti
    Janji suci yang abadi

    Ooo kasih
    Nur kasih
    Oh nur kasih
    Nur kasih

    Aku kembali kerana
    Masih mencari yang hakiki
    Sinar pasti
    Janji suci yang abadi

    Nur nur ya nur kasih
    Nur ya nur kasih
    Nur nur kasih
    Nur kasih

    Nak tambah pendapatan tru Heartbeat?
    Klik SINI utk maklumat lanjut..

    TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

    Friday, May 13, 2011

    Menu: Singgang Sotong Simple


    As Salam.. =)

    Menu yg asben request..
    frankly speaking, ai mmg biasa makan tp x pernah lg try wat seniri..
    due ai kureng suke .. ;p

    Sekali asben nk makan daa...
    menuntut lebihkurang, x sapa 5 minit ngan ketua chef,
    zaaasss, trus try n cari kelengkapan yg diperlukan..
    tp 2,3 kali gak repeat soklan sama..
    "gitu je ke bhn² ye.."
    dabel konfem sbb simple sgt.. *eksyen teh!!*
    heheheh.. masakan org malas ni.. ;p



     
    P/S:
    sori beb, ai tak kreatip dlm hias- menghias ni..
    amek ko, terbujur kaku serai tuh.. ;p 


    Ni r Resepi Singgang Sotong Simple versi aku..

    Bahan-Bahan: 
    ½ kilo sotong
    3 ulas bawang putih(mayang)
    5 ulas bawang merah(mayang)
    2 batang serai
    garam secukup rasa 


    Cara:  
    Rebus sotong dengan air, masukkan bawang dan serai yang diketuk dan sedikit garam. Rebus sampai empuk. 

    Resepi yg sama kat sini






    Nak tambah pendapatan tru Heartbeat?
    Klik SINI utk maklumat lanjut..



    TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

    Tuesday, May 10, 2011

    Study!!



    As Salam... =)

    Tuan rumah sdg..
    Study weak week!
    segala kerja² melawat rumah tuanpuan
    akn berjalan seperti biasa setelah semuanya..
    r.e.b.e.s b.e.r.e.s!!



    mati kutu aku mau khatam segalanya!!!
    itu baru separuh.. huhuhu..
    ishhhk, kalo gini nak sambung study camne??
    kirim salam ajelah, yg ni pn dh cherryberry.. ;p



    wish me luck!!!




    Nak tambah pendapatan tru Heartbeat?
    Klik SINI utk maklumat lanjut..



    TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

    Sunday, May 8, 2011

    Selamat Hari Ibu!!


    As Salam.. =)

    Selamat Hari Ibu u ols!!!




    satu ketika, di zaman remaja dulu,
    lagu ni pernah menjadi lagu kegemaran aku..
    salu dgr time duk tunggu nk nek bas blk kolej..
    dpn bus stand tu salu psg lagu ni kuat².. ;p

    skrg ni tak sangka aku dh bergelar Ummi.. =)
    wlpn hanya bergelar Ummi utk seorang anak,
    tp panggilan itu cukup istimewa utk aku!!!







    p/s:
    tak sabar nk dgr Alya wish hari ibu arini.. =)

     
    Nak tambah pendapatan tru Heartbeat?
    Klik SINI utk maklumat lanjut..

    TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

    Thursday, May 5, 2011

    Nenek pertaruh nyawa demi cucu


    As Salam..

    Harini genap seminggu peristiwa pahit ni berlaku..
    rasenye mcm aku bermimpi plak..
    tak pernah terfikir yg ianya leh terjadi dlm hidupku..
    InsyaAllah, nnti de masa aku ceritakan details psl kejadian ni..

    Ni de sisipan berita psl kejadian itu..

    Credit to Sinar Harian

    tinggal kenangan.. ;-/

    KUALA NERUS- Seorang nenek sanggup menggadaikan nyawanya dengan meredah api yang sedang marak di sebahagian rumahnya demi menyelamatkan nyawa cucu dalam satu kejadian kebakaran di kampung Batu Hampar, Manir, tengah hari semalam.

    Kejadian yang berlaku kira-kira jam 12 tengah hari itu, Minah Abdullah, 58, memberanikan diri membolos masuk bahagian dapur rumahnya untuk mengangkat cucu lelakinya berusia dua tahun yang ketika itu sedang tidur dalam buaian di ruang itu.

    Menceritakan peristiwa ngeri itu, Minah berkata, ketika kejadian, dia berada di luar rumah sedang menyapu sampah manakala cucunya yang sedang tidur itu ditinggalkan keseorangan di ruang dapur.

    “Ketika sedang menyapu sampah, secara tiba-tiba saya terdengar bunyi dentuman yang begitu kuat dari arah bahagian belakang rumah dan begitu terkejut kerana ternampak api sudah marak menjilat dinding kayu rumah saya.

    “Melihat situasi berkenaan, saya hanya fikir ingin menyelamatkan cucu yang sedang tidur dan disebabkan itulah, saya langsung tidak mengendahkan keadaan api yang sedang marak membakar satu demi satu bahagian rumah,” katanya kepada Sinar Harian ketika ditemui, di lokasi kejadian.

    Menurut Minah, walaupun dia sekeluarga kini tinggal sehelai sepinggang, namun tetap bersyukur kerana nyawa dia dan cucunya selamat.

    Sementara itu, menurut suaminya, Abdullah Long, 61, dia yang bekerja sebagai penoreh getah hanya mengetahui kejadian menimpa keluarganya setelah diberitahu jiran kerana ketika kejadian, dia berada di kebun getahnya.

    Dalam perkembangan sama, Pegawai Operasi Bomba dan Penyelamat, Pegawai Bomba Kanan II, Zubir Musa berkata, pihaknya menerima panggilan kecemasan pada jam 12.16 tengah hari dan tiba di lokasi kejadian jam 12.35 tengah hari.

    “Ketika tiba di lokasi kejadian, kami dapati rumah sementara kekal itu sudah seratus peratus terbakar dan dengan kekuatan anggota seramai 17 orang, kami berjaya mengawal api daripada terus merebak di lokasi berhampiran hanya dalam beberapa minit sahaja,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian.

    Katanya, sehingga kini, punca kejadian serta anggaran kerugian masih dalam siasatan.

    Takziah utk mak sedara aku!


    Nak tambah pendapatan tru Heartbeat?
    Klik SINI utk maklumat lanjut..

    TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

    Wednesday, May 4, 2011

    Wordless Wednesday #0105


    As Salam.. =)

    Quote of the day...

    *

    *

    *

    Jangan tinggalkan orang yang kita SAYANG
    untuk orang yang kita SUKA
    kerana orang yang kita SUKA
    akan tinggalkan kita untuk orang yang dia SAYANG..

    renung²kan & selamat beramal.. ;p





    Nak tambah pendapatan tru Heartbeat?
    Klik SINI utk maklumat lanjut..

    TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D




    Related Posts with Thumbnails