Thursday, February 23, 2012

To-Do-List Alam Perdana




As salam..


dpt kunci umah on 7 feb. 2012 aritu..
dlm kepala mula berkira² nk ejas itu ini.. hehehe
dlm pd tu, maka bermulala pengaliran wang kluar .. ;-p

honestly, aku tataw apa ptt dibuat dlu..
maklumle, ni pestime nk manage umah baru sendiri..
nk deko lebih², mmg bajet mau bg sewa je..
kl blh, seminima mungkin aku hadkan tuk deko² ni..
sume pakai $$ beb!


Credit : Zaikulim 
(i) Lampu, kipas..
BW punyer BW, ramai yg suggest pi cari kat area Puchong..
depa kata murah banding ngan tempat len..
tp costing plak nk gi sana, kena survey area kuantan ke camne..


Credit : Sumijelly.com 
(ii) Grill
mmg yg ni masih kategori pes priority, x kesahlah de org nk sewa r x,
nnti x psl² ilang abes lampu, kipas, wiring dlm umah kena kerik di penyamun tarbus!
keselamatan harus dititikberatkan.. =)
nk wat cenggitu aje, simple but nice..


Credit : decodir.com 
(iii) Tile
ada certain part yg blom psg tile..
ni kire wajib buat psl ape, tak sedap la mata mandang.. ;)
nk beli yg murah² aje.. hehehhe



 Credit : akma80.com 
(iv) Kitchen Kabinet (Basic)
yg ni depend on bajet!
buat yg basic tabletop dlu ke camne..
kalo tak, si penyewa pandai² la nk idop ..
carik sendiri la beb! hehehe.. si owner dh pokaiiiii


Credit : aainaa-nadirah.blogspot.com
(v) Extend Dapur
blkg dapur masih berbaki lebihkureng sekangkang kera tu..
blh wat tempat laundry, leh jemur baju situ ke..
nk jemur dpn kang, time pegi kije ada..
blk tinggal hanger je.. ;-P.. huhuhuhuhu..
yg ni pun depend on bajet!




mmmmm...
ape lg yg perlu buat masa ni yer kengkawan????











by: Leily

TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

17 Sila Komen Disini ♪♫♪:

lieyalatif said...

mmg byk bende nak buat kan leily...lieya pun minggu depan amik kunci....so tgh riki2 nak buat ape dulu...tapi tu laa, lieya pun tak pindah....maybe nak sewa atau pun jadikan weekend house jek....

::NureeN:: said...

suka nureen kalu msk umah baru ni kita bleh deko umah kita ikut citarasa kita.. bleh jgk rujuk buku kan :)

syawalsimpsons said...

TAKPE...BUAT LIST DOLU..APE YANG PELU DI BUAT....NANTI DAH SETTLE..AJAK SUE ERK DATANG UMAH...KAKAKKAKAK

mama_umar_maryam said...

buat list leily..dan langgan majalah deco2 ;)

mamalieyna said...

mmg bnyk benda nak kena buat kan.. sbb nak buat sewa, buat yg basic2 je dl.. ha'a kalau kite suka grill simple camtu gak..

selamat membuat list! hehe~

salwana nordin @ che'wa said...

hai la tak sabar nk tgk awak berumah baru :D..

sronoknya kalo ada rumah besar ye..bole deco cantik2 :D..

Nad @ MamaZakwan said...

buat yg penting dulu
grill tu ofkos kene wat dulu..
kalu tak, haru!penyamun tarbus dtg, hehe
kalu lampu kipas, extend dapur kitchen cabinet tu, yg simple2 suda...kalu utk disewakan la...
tp
kalu utk duduk sendrik, bleh la beli/buat yg ikut kehendak hati, hehe...

MamaYatie said...

yg pertama & terpenting ->grill
pastu lampu, kipas..
yg lain tak kesah la mana dulu..ikut budget..

~Siti Hajar~ said...

msk rumah baru ni mmg byk aliran keluar, sy pindah tahun lps bln 3 tp dok terasa lg sisa aliran keluar tu sbb over budget pakai credit card...huhu

Klu nk bg sewa xpyh la buat yg grand, just pasang grill & lampu..cukup...hehe

Tp kita ni xkan puas hati klu bt sikit2 aja tu kan, msti mau grand2 jgk...aiyakkk!

munna said...

BESTNYA DAH ADA RUMAH SENDIRI.... MUNNA PUN HARAP SEBELUM UMUR 35 TAHUN NAK ADA RUMAH SENDIRI

|| NaFiRaa || said...

banyak jugak kan bajet nak masuk rumah baru nih.. kalo saya buat yg penting2 jek lah dulu kalo bajet x de..kikiki

ratusiput said...

ratu rasa kalau utk sewa...table top tu better JANGAN buat dulu.dah nak duduk sndiri sok baru buat.bkn sng nk soh org sewa dok jaga brg2 kite.nangis kang sok.ehehe.janji dah ade grill...lampu kipas n suis2 lain tu dah lebih dr memadai..then tile pn ble la pasang...lelain tu rasa tak perlu lg kot selagi kite tak duduk situ sndiri..

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

kene intai2 majlh deco2 ni baru dpt idea..

Cho Zila said...

bestnyer rumah baru... rumah sendiri... banyak benda nak buat kan...

So Shy Lady said...

alam pdana mn ni liely? akk ada bli kt alam pdana shah alam 2

Mama Ema said...

Tahniah,,,dah nak masuk rumah baru...ema jer ruma belum siap-siap lagi..

mama rifQy said...

paling utama adalah grill kan??selamat berdeco!!!! ooopsss..umah kat mane..kot2 leh g serang!!hahahhaaa




Related Posts with Thumbnails