Tuesday, March 27, 2012

Agreement Sewa Rumah : PERLU atau TIDAK?


As Salam..


mintak pendapatan sket ye kwn² ...
memane yg de pengalaman tu blhla kongsi yer..




InsyaAllah, starting on april 2012..
Alam Perdana bakal disewa oleh mereka yg tlh berkeluarga..
unexpected, ramai sgt yg kol ty psl umah tu
mmg memula sy beli dlu ramai gk la yg ckp jauh sket dr bandar,
sape yg nk sewa kan?...

Alhamdulillah, who knows kan..
rezeki Allah tu sgt luas, DIA yg tentukan segalanya..
lebih dr 10 org la yg kol, berminat..
tp yg agak rumit sket..
perlu ke saya as tuan rumah ni wat agreement ngan penyewa? 

ada kwn saya ckp x pyh,
ada yg ckp perlu psl kalo ade apa² leh rujuk perjanjian..
ikut pengalaman korang la..

perlu ke tak???..












by: Leily

TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

16 Sila Komen Disini ♪♫♪:

Munnafendy said...

er...perlu.. =)

Zue AnnaLeeya said...

perlu gak leily...
takut dpt penyewa yg lari ker ape...
susah leily jgk nanti...

lieyalatif said...

aku vote PERLU!!!

skrang ni susah leily...mcm2 bende leh jadi...so better buat...

inazamri said...

Mesti kena buat agreement utk sebarang kemungkinan yg kita tak duga.kadang ada kes bil letirk or air sampai beratus2 penyewa tak byr ke ape ke kan susah nnt bila dorg lari.mcm Akak sewakan rumah ngan student uitm lagi la kena agreement ni.

ieda said...

perlu dik
takut kalau ada apa2 yg terjadi kemudian hari tidak lah kita kelam kabut nanti ..
insyaallahh semoga dipermudahkan ;)

ikatankasihku said...

perlu beb..wajib okeh!
jangan tak buat, benda ni penting di kemudian hari...

MRS. K said...

better buat la.. saya punye umah sewa kat student.. tapi dorang tak ikut jugak agreement tu.. baya sewa lambat jugak. kuar umah pon tak sampai setahun. takpe la, aslong kite leh tolak ansur, its ok

Rafhani said...

Perlu,se sebab protect kita in case penyewa buat hal.se lg,certain bank accept agreement as a income.docs jugak kalau kita nk buat loan lain misalnya.Tp kene tally ngan bank statement lar.

~Siti Hajar~ said...

sangat perlu awk, sy sndiri bt utk rmh sy yg lama tu.

Sy bt camni tau, sy google je surat perjanjian sewa beli, pastu copy & masukkan detail kita & penyewa & print out, pastu sy g pej lawyer & mintak dorg cop, kiranya jd rasmi la surat tu, ala p cop kat lawyer kn charged dlm RM10 gitu je, pastu siap!

pssttt klu awk nk contoh surat perjanjian tu sy blh email...sharing is caring kan..hehe

Nana said...

perlu sangat perlu..
Tp jgn jadi mcm aku..xwat agreement
patu maslah ngan penyewa yg liat bayar sewa tiap bulan ada je alasan itu ini skang dah 2 bln xbayar sewa..
Tp org jenis gini ada agreememt pon dia buta kot..saje wat xreti ngan agreement

LYAfrina said...

kalo penyewa tu seorg y knl rapat..mybe xperlu agreement kot..tp..kalo x knl..rsanya ada agreement lagi bagus.. apa2 y tjadi d masa akn dtg kt xtau kan..

MamaYatie said...

better wat la dear...kita tak leh jangka apa yg akan jadi di masa depan..

p/s:kalo nak contoh leh roger i..i jaga reta company..ada tenancy agreement hak lawyer buat..hak simple pun ado..

Softtouch [Hanim] said...

mcm xperlu tp ramai yg kata perlu..xpernah sewakan kat org sy xde pngalaman. tp sy tgk mak sy dia xbuat surat pjanjian ngan penyewa....

mamalieyna said...

perlu!

pendpt la .. mana tau kendian hari kan, beringat sblm terjadi apa2..

moga urusan dipermudahkan~

mama_umar_maryam said...

honestly,dah 3 penyewa sewa apatmnet zety, penyewa no 1 & 2 mmg x dan nk bg agreement & so far okay je xde ape2 isu. penyewa no 3 nih mmg kitorg kasik agreement sbb ade ubah sikit2 la t&c tu..but,for better,buatlah :)

Afida said...

akak....saya nak bg pendapat jgk lah...berdasarkan pengalaman saya sblm nie pernah menyewa...perjanjian antara LAND LORD & penyewa sgtlah penting....




Related Posts with Thumbnails