Tuesday, March 13, 2012

Kisah Kutu


As Salam..


kutu yg dimaksudkan ni bkn pakat simpan duit ramai² & cabut ikut giliran tu, 
ini kutu rambutla!
nah, iniler ghuper benda alah ni..

 : Google image :


Benda nilah yg menghantui pikiran aku 2, 3 ari ni.. ;-p
sikat rambut si Alya, tetiba rasa nk spotcheck plak..
selak punyer selak, nampak benda berkilat *bkn emas.. ;-p* mcm telo kutu lak..
terus mak mati kutu!

eh bdk ni dr mana plak berjangkit!!!
nk kata kt skolah.. pi skolah bertudung..
kt umah, mmg adala 2,3 kwn die dtg bermain..
adesssh...

tkt melarat punye psl,
tiap kali mandi aku kerah die pakai syampoo..
mak aku ckp blh kurengkan benda alah tu
trus bermaustatin atas kepala..
cuba ajela kaedah tu sambil aku ni tetiap ari cam dlm gambar kt bwh dh.. ;-p
eh, tp itu bkn gambar aku yer.. heheh


 : Google image :


ckp² bab kutu ni,
kepala aku ni dh rasa gateeeel semacam jer..
jgnla berjangkit ngan Alya,
dh la rambut mak ni kategori panjang la jugoks..
eeei, lambatnyer asben blk nk ajak pi kedai gunting..
nnti x psl² ngan asben skali terjebak.. huhuhuhu

 sat gi kl lambat potong.. bleh jd mcm mak limah la aku.. ;-p


psstt,
tingat memori duk hostel dlu, mmg kena pon!
sorang yg bawak, abes satu dorm jangkit..
ntah camane blh jangkit aku pn x pasti..














by: Leily

TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

23 Sila Komen Disini ♪♫♪:

nasazfrog... said...

tgk kutu je terus cam ada yang menjalar je kat kepala nih,, uhhh... yer anak sy dulu pun pernah ada jugak,, jenuh dok sympo je nak kasik ilang kutu tu...

mama tisya said...

mmg bahaya kutu ni cpt berjangkit

munna said...

mmg kena potong pendek baru boleh hilang kutu tu....

lieyalatif said...

ish ko jgn ckp le leily, aku rase tak sah le kalo di zaman budak2 ni tak kene kutu...paling busuk pun mesti kene sekali....mcm aku dulu penah kene time tadika2 gitu...ni haaa anak dare aku pun same....penah kene sekali .....sental jek ngan syampoo kutu....sure ilang, pastu kalo ko ade iron rambut tu lagi bagus, lepas dah cuci ngna syampo kutu, ko iron kan plak.....mmg lenyap riwayat kutu2 tu....pastu sile le psan ngan cikgu suh tgk2 kan budak mane yg pembawak kutu tu...minta dieorg pesan ngan mak bapak budak2 tu...kadang2 dieorg tak sedar rambut anak dieorg ni berkutu....

cik dah faridah said...

betul2..time dok asrama mmg hangin satu badan bila berjangkit...yg herannyer..pembawa kutu tu x nampak gatal kepala plk....

x boleh rambut pjg..

salwana nordin @ che'wa said...

tu la takut jugak alya saya ni ha..budak perempaun mmg cepat kena jangkitan kutu ni..takpe selagi tak beranak pinak banyak,usaha la buang jugak ye :)

Hazlina Shahrel @ The QueenWidelia said...

ku pun sakit hati jeee... anak tejangkit kutu ngan jiran depan umah punya ank.. dia dah la tak nak potong rambut anak dia.. bila tanya setakat cuci ngan shampoo kutu tu sekali.. mcm la boleh mati.. eee geram... ank ku dah la rambutnya kerinting.. sayang je kene pegi potong kasi pendek.. tu pun ari2 dok pantau.. sengal punya jiran.. abes dgn ku pun tejangkit sekali..

|| NaFiRaa || said...

lamanye tak tengok kutu rambut nih.. my anis tak pernah plak ade kutu setakat nih.. nanti nak try cek2 jugak lah..kikiki

::NureeN:: said...

klau bg ellesya tgk gambo mak limah tue terus dia nyanyi lagu 'njet2 semut' hahhaa...
adusss... cepat2 bo ubat kutu, jgn bior merebak byk2..
kot budak2 sepermainan la tue

Fieza79 said...

cpt je pnykit berjangkit yg satu ni..biasa nya lau dh penuh telo kutu lg baik potong dlu rmbut...dulu irfan pun penuh 1 kepala..terpaksa la botak kan die sekejap huhuu...

aanie said...

penyakit ni memang mudah berjangkit....dulu kecik-kecik penah kena....mesti kena kuarantin kalau jangkit...haha....

Cik Ecah said...

hahahha kutu merbahaya....

hahah gatal sudah

ZYASH said...

Try pakai syampoo kutu utk budak2 kak... anti g lah carik...

ieda said...

adehh paling takut kalau anak2 ada kutu .. sklrg nie anak2 akak nina dan riena dah pernah kena ..
pueh lahh menyisir rambut mereka
alhamdulillah hilang kejap , kena rajinlah kan huhuh

MamaYatie said...

bab kutu ni,kalo anak duk taska mmg selalu jer jangkit..huhu..kat umah saya mmg standby jer syampoo kutu..beli kat klinik, tengok kalu dia org kerap duk garu kepala,cek ler cepat2, kalo ada terus bantai syampoo la...hehehe

♪ Azu ♫ said...

sembur ridset... :)

ratusiput said...

tp syok tau cari kutu pastu tindas...meletop bunyi.ehehe...cari syampoo khaslah utk kutu..ade tak...?

~Siti Hajar~ said...

Dalia dl png kena tau, jangkit kat sekolah, sekolah plk ramai anak kaum India...huhu

Sy beli syampo kutu kat klinik, wangi sangat syampo tu, warna hijau, 2 3x je pakai trs hilang kutu2 tu..

mama_umar_maryam said...

tibe2 bc n3 ni gatal2 pale,hik3..rasenye zmn budak mmg terkena jugak kan walau sekali

Mama Ema said...

a'ah, kalau duk hostel tak sahlah tak kena jangkitan kutu ni..pernah kena dulu..apa yang ema buat..ema spray pakai ridset..pastu balut towel putih..adalah berekor2 yang mati...huhuhu

fieda said...

tak suka betul dgn kutu ni..bkn ape kalau dah start jer bertelur habis la..dulu selalu gak budak2 ni berjangkit dari sekolah..skrg ok dah sebab kena selalu nipiskan rambut dorang..jgn kasi panjang..nanti sedap jer kutu bersarang..

Softtouch [Hanim] said...

sian alya mesti dia tergaru2....sian dia..cpt cr ubat

Siti Asiah said...

pendekkan rambut cam laki n letak ubat kutu yg beli kat farmasi yg btl pth ade gbr kutu...konfem ilang...anak sy bru lpas jer kn kutu...alhamdulillah...dah ilang dah skali n telur2 dia...




Related Posts with Thumbnails