Friday, April 20, 2012

Resepi: Bubur Jagung (Tin) bersama Nangka


As Salam..


pertama kali try dessert ni  kat Kg Baru, Kolumpor aritu..
trus aku jatuh  chenta,seriussss sedap wey!!!
nk tambah lg, maluuu....

ekceli specific name aku tatau,
yg blh aku describe camtula, bubur pastu ada hirisan nangka.. =)
tapela, asal korang phm ape yg nk aku share ni..

bertitiktolak dr situ, akupun mulala meng-gugel resepi ni..
tgk ada stok jagung tin, nangka fresh terbaeek dr ladang bapak aku..
terus mai idea nk try wat bubur cam mkn aritu..

last² tanya Chef *mak* aku jugak.. heheh
mana blh tinggal Chef Otai ni, dr kecik sampai beso ni.. 
airtangan diela yg membesokn aku.. =)) 

x mo bebel² lg,
presenting u.....


*




*




*








Resepi Bubur Jagung (tin) bersama hirisan Nangka
 


Bahan² 
1 tin jagung (krimer)
1 tin jagung (kernel)
Hirisan nangka (ikut la nk byk mana pun)
santan
gula
nisan/ gula melaka
secubit garam
2 helai daun pandan (disimpul)

Cara²
1. campur kesemua bhn² tadi kecuali hirisan nangka
2. Dh mendidih, baru masuk hirisan nangka. 
pastu rasa aje ikut selera masing². 
heheh, senang kan..   


 Selamat Mencuba!!!








by: Leily

TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

12 Sila Komen Disini ♪♫♪:

lia said...

baru masa bekpes td t'pk nk makan bubur jagung... da ada yg menjamu mataku ini he3

Citarasa Rinduan said...

mengancammmmmmmmmmmm

ayu nak tukar dengan lempeng kosong bolehkan,..

salwana nordin @ che'wa said...

eh..kita tak penah makan bubur kacang ngan nagka dan tak penah jumpa pun kkkkeeee...

banyak angin tu hhheee...tp boleh dicuba sbb awak kata sedap :)

lieyalatif said...

uih ko lely kejam!! mmg peberet aku pun bubur jagung ni...tapi boh nangke tak penah try lagi...mesti lagi wangikan sbb nangka tu kan mmg dah wangi....

inazamri said...

dulu masa akak dok kat penang selalu gak beli bubur nangka di gerai org jual.Kiranye dah bertahun la akak tak mkn bubur nangka ni.Tengok sini ada bubur nangka campur jagung ..fuhhh mmg sedap tu.Haruslah buat lepas ni.

Nad @ MamaZakwan said...

yummmeh!

norhidana said...

terus rasa nk bt bbr jagung lk heheheh... selalu bt bbr jagung tak pnah lak bg nangka kak... harus cube kalu gini

|| NaFiRaa || said...

wahhhhh~ rasa mengalir laju air liurku~ cam terbau2 bubur jagung + buah nangka..perrrgghhh~

ieda said...

huwaaaaaaaaaaaaaaaaa
sedappp nye
dah terasa sampai ke tekak dik huhuh

Softtouch [Hanim] said...

mmg sedap bubur jagung ni....suka kalu kuah dia pekay..nyum nyum

Anamarza said...

sedapnya bubur kesukaan bubur jagung tu and nangka buah kesukaan

btw salam perkenalan dan follow sini

Izan Ishak said...

alaaaa... suka3!
tak pernah lagi try bubur jagung ada nangka camtu. nangka pun dah lama tak makan. mengidam trus mak buyung ni.




Related Posts with Thumbnails