Friday, July 6, 2012

Coklat Homemade the making


As Salam...



Keinginan nk blajo buat cokelat homemade ni dh lama,
tp tade kesempatan masa, plok tu tade cekgu terdekat sudi ajar.. ;-p
dh alang² opismate pandai wat tu,
sy menempel la skali blajo..

abes opis hour, zasss ke rumah kwn saya ni, gigih tau nk blajo wat seniri =D
ni ler antara kelengkapan yg diperlukn :-


step² yg nak cairkan cokelat tu, baru sy tau..
igt kekdah doubleboiling atas dapur tu.. heheh
kalo guna yg tu dorang kate kendur la lutut wei .. ;-p


& akhirnya siapla hasil eksperimentasi tak berseni saya!
hahah.. comot sket la, pestime try wat..
baru tau kekdahnyer camane..

ni cokelat bunga rose,
guna 2 kaler aje, putih n dark..
tape, nnti leh ejas kaler len plok bler dh tau basic nih..


yang ni plak seswai wat goddies tuk budak²,
letak edible image cartoon character + lollipop stail..
silap aribulan mak budak pun suke..

bajet aritu nk wat gak tuk besday party si Alya,
tp itulah.. maknyer kan ada penyakit kronik virus M yg sgt..
so..  beli jajan² sudah ler.. ;-p




So pasni u ols,
blehla nk tempah pun.. heheheh.. =D








TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

21 Sila Komen Disini ♪♫♪:

mama tisya said...

dh lama tk wat homemade choc...

eima said...

sila wat toturial kak .....

salwana nordin @ che'wa said...

clap..clap..calp..

kita je yg tak reti2 nk buat, keinginan tu ada tp biasa la penyakit M kan hhheeee...

ok pasni bole oder :)

Rafhani said...

Lily,ajor aku plop weh.

Sue-Rya Qistina said...

ramai betul dah buat biz ni. seronok pulak rasenya. tp bila ade anak tecik ni, cam agak susah skit nak buat. huhuhu

HeNRieTTa JoSe said...

salam...eeeh akak...xbuat double boiling? camne akk cairkan coklat tuh....rietta tahu wt double boiling jew...

ieda said...

aloor pandai leily buat .. sure sedap2 kan ;)

~Siti Hajar~ said...

Kita pun nk belaja jgk, bt la tutorial step by step utk kwn2 ni...hehe

pasni halau penyakit M tu jauh2 tau...hehe

Softtouch [Hanim] said...

salam leily....sihat...rindulah..lama xdrop komen n jgk cni...

oklah tu dah pndai buat cokelat...lepas ni ada apa2 event buat je sndiri kan..xyah dah tempah2...

Qhaifa Nur said...

teringat nak buat sendiri, pernah dapat resepinya simple dan mudah....

norhidana said...

mcm senang je kan.... wah2 pasni blh bt business la ek kak

Syahada Ahmad said...

Woooweee... Tokei cekelat is on the way. Kemah orang.
;-)

LYAfrina said...

menarik ni.. kalo wk sndiri untung sket kan.. & puas hati..

Nana said...

wah bole wat bisness nih

mrsfiza said...

wowieeee..teror nya..sy lum bljr lg bt kek atau makanan moden cm ni..haha

dyea irdina said...

KLU DYEA SURENDER NAK WAT CHOC NI...SBB DYEA JENIS TAK SABAR N BUAT KERJA TAK KEMAS...TP KLU CUP CAKE SUKA LA SESANGAT...GEGEH MEMBUATNYA

mia izzati said...

pakai termos tuu..buh air panas ye dalamnye..selalu boiler atas api..menarikk gakk noo

Erna said...

wah rajinnya belaja wat coklat sendiri.... :)

~aSHa~ said...

tmph tuk raya boleh?

Lily@MamaZaraZareef said...

wahhh..dh pndai buat choc sendiri..beshnyer..kite jugakla menempah seumur idup gamaknye..punyelah pemalas nk usaha belajar n wat sndiri..huhu

Shinnaz Ahmad Rasid said...

pandai nya lah buat niii...best!




Related Posts with Thumbnails