Thursday, September 6, 2012

[Resepi] Kerapu Stim Limau


As Salam...


Hasil pancingan suami hari ke- 6 & 7 Syawal sgt mengujakan.. =)
total 4 eko ikan kerapu remaja die bawak balik, wow!
dekat 1 kg gak seko² ikan tu..

so apelagi, godek2 la resepi ape nk bikin ngan hasil kail aritu..
nk buat sweetsour barang² tak cukup,
so masak stim limau lah..


& mempersembahkan.... :-

*

**

****


amacam... oke tak??..
air sebelanga kan, hahah..


bab dekorasi nk bg nampak lg shantek saya mmg fail..
tp bab rasa, berani angkat 2 ibu jari lah..
my Alya siap request lg.. suh wat lg
budak tu suke hirup kuah aje, isi ikan tolak tepi.. ;-p

anak buah pun siap tanya sape yg masak..
pelagi, #kembangkempis la perut idong en asben..
muahahahah.. =D =D

tp ejas sket..


Bahan-bahan ( 1 ekor ikan sederhana besar )


  • ikan kerapu sederhana besar 
  • halia 2 inci mayang
  •  bawang putih 5ulas mayang
  • serai 2 batang mayang
  • carrot mayang
  • daun bawang n daun sup [saya x letak]
  • limau nipis 1 biji perah airnya
  • asam boi 5 biji (asam masin org Trg panggil) [saya x letak]
  • tomato 1/2 biji
  • 1sudu besar sos tiram n air utk kuah.
  • cili padi/cili hidup 5 biji mayang



  • Cara-cara 
    1. ikan digaul dgn sedikit garam n gaul semua bahan2 yg dimayang dgn ikan dan kukus.
    2. perahkan air limau nipis selepas 1/2 jam...then tabur daun bawang n daun sup
    3. masukkan asam boi, [saya x letak] perasa.
    4. masukkan tomato yg dipotong (slice) 


    Selamat Mencuba!!!




    TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

    23 Sila Komen Disini ♪♫♪:

    salwana nordin @ che'wa said...

    sama mcm resepi kita jugak :)

    sedapkan ikan stim..kami pun suka buat tp ikan talapia merah je :)

    Syahada Ahmad said...

    terbaekkkk lah 'kerabu' stim ni. ekekeke

    dakpe typo pun, asalkan mata kenyang memandang.

    sha buat aritu amik resepi situ gok, macam sama je. tp hak kak leily napok lagi kawwww.

    terbaekk... boboiboy!! :p

    cheqna said...

    oloh..memang terliur r..
    wajib buat esok ni..

    Nurul Husna Mohd Hassan said...

    telan air liur saya tengok :)

    lieyalatif said...

    kejam ko beb...aku ni dah le tak bekpes sbb nak simpan perut tuk jamuan raye kul 12 kang...tgk ikan stim terus aku naik stim ko tau wakakaakakakaak....adoi laa berkeriak keriuk perut aku ni hah....

    mmg nampak sedap....aku copy laaaa resepi nieh....

    Kak Izan said...

    Ok Ok Ok.. memang Ok.. Boleh order tak? :D

    Sue-Rya Qistina said...

    wowwwww!!!!
    nampak sgt sedap!
    must try nnt :D

    http://suriaqistina.blogspot.com/2012/09/eidul-fitr-2012-part-2.html

    mamavogue said...

    memula baca pun kerabu..hihi
    rupe2 nyer ikan kerapu..
    bole try dah ni, mamavogue mmg suka mkn ikan :)

    || NaFiRaa || said...

    bestnye!! lama tak makan ikan stim neh!! lagi best kalo ikan hasil pancingan suami sendirik.. kalo beli kat kedai kadang2 tuh x bape fresh dah..

    terliur neh~

    rieda_ffya said...

    sedap nampak...nak jugak..

    Zana Md Nordin said...

    laling...kalau letak asam boi lagi UP rasanya...
    raya lepas MIL requested masakkan ikan siakap kukus...he hehe...
    last 2 day FIL balik mancing dpt siakap besar pun dia requested lagi siakap kukus....tak tak sempat masakkan coz hari kerja....ha h ah a

    :: Mrs.Eady :: said...

    sedapppp nyer!!

    ieda said...

    fuh fuh sedapppp terbaik nie ;)

    norhidana said...

    perkh sedapnyer....

    Suraya Baharun said...

    sedap nye...tengok pun dah terliur...

    HeNRieTTa JoSe said...

    Yummy....bestnye pncing sndiri....

    ~Siti Hajar~ said...

    Sedapnyer awk...sy suka klu masak2 stim ni, xkira la apa lauknyer pun..hehe

    Ikan kerapu ni mahal nau klu nk beli tau...huhu

    maszmadi said...

    teringin nak masak stim ni tapi hubby x berapa minat... sedapnya la tengok ikan tu berenang, mesti terangkat rasa dia kan..

    nida husna said...

    boleh try resepi ni. cam sedap jer =)

    Tihara said...

    wahh sedap nyer..pueh makan ni :)

    mama_umar_maryam said...

    pehhh best giler resepi..lame plak rasenye x rase hasil pancing hubby i,hahaha

    MamaEma said...

    bolewh jer cuba nanti... senang rupanya..hehehe

    Anonymous said...

    Ohhh ikan kerapu leh wat gak,sya buat sweet sour je ikn kerapu gn ikn,siakap..msk ni sya suka gun bawai putih..tp klu nk kuah pekat leh buh tepung jagung sikit..;-)




    Related Posts with Thumbnails