Monday, November 19, 2012

Crepe Durian Hasil Tangan Saya!


As Salam...


Jangan betulkn skrin pc/ lappy/ henpon anda! Jugak bkn typing error yer.. hahaha.. Betoolll.. ini betul- betul bkn cobaan tau. Tak percaya kan.. kan.. hahah..

Asal buat seniri, buang tabiat ker?.. hahaah

Aku seniri pun tak percaya pd mulanya. Tak percaya dgn kebolehan diri sendiri ;-p. Asben la yg beria nk suh aku buat seniri psl die tak makan crepe durian yg order aritu. Die tanak yg org len buat, konon nk makan yg bini die buat. Hahaha.. iyelah tu. Bersemangat beno en. asben ajak pi beli durian kat pasar payang pastu cari kelengkapan nk wat crepe kat Giant.

Maka, jenuhla aku mengugel resepi crepe durian ni & hasilnya...

taddaa....



Crepe durian kaler biru tu, kau ade??? hahahah.. =D

kalerful lagi tu! Kaler ijau aje tadak, tu stok warna yg ada so sume kaler aku wat la. mcm bendera plak besonyer kan.. takde seni langsung tp makan.. fuyyooo, puas! penuh ngan isi durian dr cream. Durian D24 punyer okeh, rm18 hengget sekilo skali ngan kulit!. Puas ati bebeno adik² aku makan.. =)




Resepi Crepe Durian 
sumber: http://www.penbiru.com/2012/10/cara-buat-durian-crepe.html


CREPE
Bahan-bahan :
250 gm tepung gandum
3 biji telur
500ml santan (lebih mudah gunakan Santan kotak 400ml campur air 100ml)
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh pewarna (ikut suka korang..kalau guna kuning takkan jadi merah pulak kan??)
Cara-cara;
Campurkan semua bahan dan blender kemudian tapis.
Panaskan pan atau kuali yang leper dengan api yang kecil..ratakan sedikit minyak.
Tuangkan 1 senduk adunan dan ratakan hingga menjadi crepe 
Tak perlu dibalikkan dan biar permukaan atas kering..angkat dan biarkan sejuk

DURIAN FILLING
Bahan-bahan :
1 cawan Non Dairy Whipping Cream (pukul hingga kental)
Isi durian secukupnya (ambik isi aje..bijinya korang boleh semai hahah)
Cara-cara ;
Bentangkan 1 keping crepe
Letakkan Whipping Cream di tengah-tengahnya
Letakkan isi durian
Tutupkan semula dengan Whipping Cream
Lipat crepe dan simpan dalam peti sejuk


.guys, nak order leh pm yer.. hahahah








TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

35 Sila Komen Disini ♪♫♪:

Rafhani said...

mmg dasyat hok kaler biru tu,hehehehe.

ieda said...

alhamdulillahhh
akhirnya menjadi juga kan leily ..
ok ape .. leily pandai juga buat ;)

Fieza79 said...

best nya dpt bt durian crepe sndiri..mcm sng je kan tgl lg mls dgn rjin je..lps ni blh bt bisnes kot..hehe

Nad @ MamaZN said...

Senang tak nk buat guna resipi yg ni? Saya try buat yg guna 3 jenis tepung tu...

cheqna said...

senang je benonya resepi tu..tapi cheqna macam malas..hahahaha

Sue-Rya Qistina said...

dasatlah!!
durian crepe tgh melanda skang ni ye. heheheh
saya x sempat nak buat coz anak beranak hantu doyan.
habis doyan la tu jugak. hahaha

SURIA AMANDA said...

waaa...leily dah bg resepi durian crepe..thanks dear..

mummycda said...

very the colorful...mesti sedap...ida pun baru buat weekend lepas....hihi:)

lieyalatif said...

wahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!!! clap2 hand....kelas ko leily...kalerpul plak tu...mmg nampak sedap tu....

Kakzakie said...

Amboi... sekali dah buat siap nak ambil order lagi ye..

Suraya Baharun said...

terliur tengok...dah la warna warni...

mamawaiz said...

saya pon teringin nak wat sendiri..asyik order je.kalau buat sendiri boleh letak durian byk2..kan

Anonymous said...

org kata kulit dia tu guna 5 jenis tepung, so jadi kenyal kental and berkilat

rieda_ffya said...

wow...nampak senang je...bole ke nak buat ni?

Nieyl said...

wow!selalu nmpk org post kat fb..buat benda nie...hihihi~teringin la plak...:)

MrS. F!zA said...

coloful sudah crepe durian ni..mcm syg plk nkmkn sbb cntik je color2 tu..color satu msia..hehe

~Siti Hajar~ said...

Ayoyoyo kaler biruuuu terbaekkk la mak...haha

Btl la buat sndiri lg puas mkn, nk plk kita letak sndiri isi duyan tu, kasi byk2....perghhh layannnn...hehe

mia izzati said...

kaler biru tu terbaikk lerrr hehe

e!ya said...

kaler menarik hati buat hati semakin terliur arghhh nk hehehe

intanfirdaus247 said...

Salam kunjung…wah saya pernah makan lagi..duk dengar dan tgk ja orang duk citer pasal n…nak kena try juga la

Nafira usof said...

wahhhh.. kagum abes ai!!! hahahaha
kalo dekat zura dah oder dah!!
ngah carik lagi neh!! mmg byk yg jual on9.. tapi kalo boleh nak beli n terus makan.. x mo tunggu2 hantar.. kah kah kah.. gelojoh kan!!!

MRS. K said...

wah.. chaiyokkk

syiela said...

ok tu nak try juga nanti :)

norhidana said...

kerlass ko kak... kaler biru lg, walaupun agak seram ngn kaler nyer tp hasil rasanyer msti terbaik...

lyza said...

Assalamualaikum..salam perkenalan..

Sekarang ni memang musim crepe durian kan..harni BW memang terjah N3 crepe durian je.. hehehe...

Mia Kassim said...

wah crepe durian kaler biru.....ganjil dan kreatif...hehe

mama_umar_maryam said...

wow,tq leily..nnt nk study resepi nih,hehehe

LYAfrina said...

menarik la kaler.. sesuai dgn trend skarang blocking colour.. hehe..

lya x pnh try lg durian crepe ni.. sedap ke ??

Alida Ali said...

Buat sendiri lagi puas hati mkn kan...nanti musim durian kalau rjin boleh la bt sndiri..

SyaQira Zaid said...

sdpnyeeee..pueh rs kalo wt sndiri..hihi..mehle jadi follower http://lifestyle-blueberry.blogspot.com/

n singgah sebentar....

salam perkenalan

ct rahani said...

wah kalerful tuh.. mesti sedap klu wat sndiri nih.. puas hati pun ye kan.. teringin nak buat tp smpai skrg x terbuat2.. ngeee.. :)

NORSHAHFEZA HAMSAN said...

dah try dah crepe ni memang maveles sgt2,hehehe,,yg wane biru tu uniklah,hahah

NORSHAHFEZA HAMSAN said...

dah try dah crepe ni memang maveles sgt2,hehehe,,yg wane biru tu uniklah,hahah

Pen Biru said...

salam kunjungan pagi... jadi kan??? pasni boleh tukar inti tu..mangga ke..strawberi ke.. :)

Ema Blog said...

colourfull gituu..




Related Posts with Thumbnails