Sunday, April 29, 2012

operasi B.E.R.S.I.H


As Salam..



n3 aku arini bukan berunsur politik ye,
tadak kaitan ngan perhimpuan Bersih 3.0 semalam,
yg bg aku .. oh sgtlah dasyat wooo keter polis diterbalikkn, dirosakkn..
jahanam kenderaan jabatan ..;-(





Semalam pun aku pun terlibat ngan operasi BERSIH gak,
dh x larat men sumbat aje baju², tp tade yg kluo..
sarat 2 gobok baju aku tu.. 
ni mau masuk lg x lama lg ni lg sendat.. opss!


kebetulan jiran aku nk bg ke kawan die baju yg tanak pakai,
so aku tumpang bgla sekali.. bkn yg buruk² tau,
tp yg dh taleh muat body aku + old version sket.. ;-p
nk bagi yg baru n branded, tuantanah pun kureng mampu..


lega sket mata mandang,
tade la semak sgt..
tp operasi bersih sawang lom lg nih.. ;-(


InsyaAllah, ptg ni pas blk kije,
nk ikut asben ke  sogo tempat yg berhimpun Bersih 3.0 semalam .. =D 
biar aku bersih sume sisa² yg ada, heheheh...

esok cuti rehat sari, yeayyyy!






by: Leily

TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Friday, April 27, 2012

Corus Hotel Kuala Lumpur, 2D2N


As Salam..


2 ari lps kakiku buang balutan simen,
asben ajak terapi kaki, mata & poket di Kolumpo, temankn die meeting..
MIL tanya, nk ikut jugak ke wlpn sakit², sengal² msh terasa..
ofkos laa khannnn, peluang keemasan jrg benar ditemui!!!
yup, peluang yg lama dh ditunggu nk bocorkn poket org itu.. hahahah
terapi terbaeeek tu!

sapai KL dh malam, mkn dlu kt tempat febret, Nasi Bubur Kg Baru!
mmg kena pi mkn dlu, dh blh agak kl cek-in dlu mmg x kn kluo mkn punyer..
yup.. instinct mommie mmg tepat, x sapa 5 min. cek-in,
terus si Alya berkubang dlm bathtub.. ;-p


Ni view dr bilik hotel, sejurus tiba.. hehehehe
view of gemerlapan KLCC 


ni plak siang hari!

 tgk tu.. dpn tu aje stesen lrt (KLCC)..
line clear nk ke CM ni.. =) 

as we know,
 xtvt biasa bler menginap kt otel:-

ni pool die, besstt..
snap dr tingkap bilik.
ada pengasingan level situ - kids & org dewasa 

pas asben kuo meeting,
aku pun kuo jugak..
temankn si Alya berendam sapai kecut kat poolside.. ;-p

layan gambo mandimanda ngan Pina, si gadis budak pinoy,
cam ayam v/s itik dorang bercakap.. hahahah



memandangkn kakiku msh lg sengal2 tulang,
aktiviti terapi poket sekejap aje,
tp sempat gak merembat tudung aidiJuma lagi,
+ tudung bawal empat segi yg bulu² kat tepi tu kat Jalan TAR..
heheheh...





by: Leily

TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Thursday, April 26, 2012

Lawatan Prasekolah ke Cameron Highlands


As Salam...






Blk kije ptg semalam, baru aje start nk langkah kaki kuo pintu keter.. si Alya dh hulur sekeping surat utk aku. Dupdapdupdap bimbang kot surat saman JPJ lg.. ;-p . Sek bek kaler putih, saiz A4 familiar je .. 

 sori, manyak blur snap via hp cap ayam aje..
bermakna mau tuko dh ni.. ;-p


Nampak jelas tak isi kandungan surat tu?. Buat² nampak la yer. Sebenarnya surat dr skolah Alya, bgtau ada 1 lawatan berinformasi budak² prasekolah ni ke Cameron Highlands. Diulang, Cameron Highlands okeh! oh, cikgu! Jauhnyerrrrrrrrrr.. ;-p

Alya beria-ia benor bgtaw sepupu die "Aziq, Kak Ya nok gi Cameron, kekgi Kak Ya wat alik stoberi neh".. hamboooiiii... kemain lg yer. Die tataw yg aku kecut perut nk lepaskn die pegi, trus terbygkan gaung, bukit kirikan perjalanan ke sana. Tokki cakap, ke Masjid Kristal leh tahan lg nk lawatan pun. Adesss!

Ntah la, spekulasi awal yg dpt aku jangkakan, cikgu akan bw parent as pengiring.. sebab, tido sana! Mane mungkin cikgu- cikgu leh handle tido mereka bdk² ni reramai.. ;-p. Hahaha, kalo betul.. sukenye mommie bleh ikut serta, yeaaaay! Dh lama teringin nk ke sana lg, tp asek postponed ajer..

12.30tghari nnti ada perjumpaan ngan cikgu skolah Alya. Moga perbincangan nnti seperti yg aku harapkn la..

weeeh, mommie pun tingin nk ikut lawatan skali.. hehehe





by: Leily

TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Wednesday, April 25, 2012

WW #9 : Lalang


As Salam...


Pesanan utk diriku gak ;-p












by: Leily

TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Tuesday, April 24, 2012

Tercekik Ikan Puyu!


As Salam...


tetiba rasa share aje berita ni..
adess, budak umo 4 thn tahan sakit 4 jam tu nk buang 
ikan puyu ni yg melompat masuk ke mulut & tersekat kt kerongkong die..
kemain seksa la adik ni, aku kena sisik ikan ni pun dh luke,
niplak tempat sensitip mcm dlm kerongkong gitu..
tajam woo sisik ikan ni..

itula, malang mmg takde bau..
yg aku duk risokn.. si Alya suke beno men, usik, khianat, gomol² kuceng..
abes calarbalar tgn anakdara aku sorang tu..
bimbang bkn psl ape, calarbalar tu sehal..
 dibuatnyer si minatang itu nek angin, dicekaunyer pipi ke ape ..
adesss, nauzubillah!!! Mintak dijauhkan..

bler aku acapkali marah nasihat,
katanya aku x penyayang, x sayang haiwan! 
bkn mcm Lisa Surihani.. ;-p









KOTA BHARU – Seorang budak lelaki berusia empat tahun terpaksa mengharungi detik-detik cemas apabila tercekik seekor ikan puyu selebar tiga sentimeter di rumah datuknya di Kampung Pulai Condong, Machang kelmarin.

Muhammad Akhif Danish Shamsuri terpaksa bertahan dalam kesakitan selama empat jam sebelum doktor di Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ II) berjaya mengeluarkan ikan itu yang masih hidup dari dalam mulutnya.
Mangsa dipercayai cuba memegang ikan peliharaannya itu sebelum ia melompat ke dalam mulutnya.

Lagi berita penuh kat SINI








by: Leily

TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Monday, April 23, 2012

Jarak kadangkala Indah


As Salam...



Jumpa artikel ni kat my wall fesbuk,
katanya Jarak Itu Indah
waa... mmg kena dgn keadaan aku skrg,
asben @ Offshore - East Belumut after 1 yr ++ x kelaut..
seb bek 3 ari aje, kl takkkk... jemmmmm coil!

 like 100x ghiteeewww artikel ni..   ^_^
bersemangat sket nk terus perjuangan PJJ ni..

tp not always indah la, kdgkala x indah langsung!
pssst.. time majuk2 manja .. ;-p






Jika RINDUKAN seseorang , PEJAMKANLAH MATA dan UCAPKANLAH :

" Ya Allah Aku rindukannya keranaMu Ya Allah , 

Jauhkanlah daku dari perkara yang membuatkan aku lupa kepadaMu . 
Aku semakin mengerti, ‘JARAK’ ini bukan untuk menghukumku..
tetapi ‘JARAK’ ini untuk MENJAGA aku dan dia..


~ Dengan ‘JARAK’ ini aku dan dia berjanji untuk BERUBAH menjadi yang lebih baik..
~ Dengan JARAK ini aku dan dia berjanji untuk MEMPERBAIKI cinta kepada Ilahi..
~ Dengan jarak ini aku dan dia berjanji untuk MENCINTAI Pencipta kami lebih dari segalanya..
~ Dengan JARAK ini aku dan dia berjanji untuk MENDALAMI Islam hingga ke akar umbi.. 
~ Dan Dengan JARAK ini jua aku dan dia yakin andai tiba saatnya nanti, aku dan dia akan LEBIH BERSEDIA untuk melayari semua ini dengan jalan yang diredhai..


p/s : 
Terima kasih ya Allah kerana memberi PELUANG kepadaku melalui jalanMu ini..
Terima Kasih kerana memberikan JARAK itu kepada aku dan dia..♥♥


Ya Allah semoga hubungan ini berkekalan hingga ke JANNAH!Amin Ya Rabbal Alamin...





gambar hiasan wajib ada!.. =) 



dh tanak PJJ lagik,
arap thn ni berakhir la PJJ aku.. huhuhu ;-(
MoA, JPA... plsssss!!!









by: Leily

TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Friday, April 20, 2012

Resepi: Bubur Jagung (Tin) bersama Nangka


As Salam..


pertama kali try dessert ni  kat Kg Baru, Kolumpor aritu..
trus aku jatuh  chenta,seriussss sedap wey!!!
nk tambah lg, maluuu....

ekceli specific name aku tatau,
yg blh aku describe camtula, bubur pastu ada hirisan nangka.. =)
tapela, asal korang phm ape yg nk aku share ni..

bertitiktolak dr situ, akupun mulala meng-gugel resepi ni..
tgk ada stok jagung tin, nangka fresh terbaeek dr ladang bapak aku..
terus mai idea nk try wat bubur cam mkn aritu..

last² tanya Chef *mak* aku jugak.. heheh
mana blh tinggal Chef Otai ni, dr kecik sampai beso ni.. 
airtangan diela yg membesokn aku.. =)) 

x mo bebel² lg,
presenting u.....


*




*




*








Resepi Bubur Jagung (tin) bersama hirisan Nangka
 


Bahan² 
1 tin jagung (krimer)
1 tin jagung (kernel)
Hirisan nangka (ikut la nk byk mana pun)
santan
gula
nisan/ gula melaka
secubit garam
2 helai daun pandan (disimpul)

Cara²
1. campur kesemua bhn² tadi kecuali hirisan nangka
2. Dh mendidih, baru masuk hirisan nangka. 
pastu rasa aje ikut selera masing². 
heheh, senang kan..   


 Selamat Mencuba!!!








by: Leily

TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Thursday, April 19, 2012

senarai FM free punyer peminat!


As salam..



fuh, lamanyer GA ni berlangsung..
nk wat camne... tuantanah patah kaki, 
so kerja pos- mengepos ni x dptla..
alang² gitu baik extendkn aje.. =)

Ni die senarai nama mereka yg dh tinggal link,
dlm misi nk dpt fm Ghanu kiter free.. =)
56. Asha
57. MamaNoriz
58. Nana
59. Deqwa
60. Mzhany
61. E!ya
62. Afida
63. Nieda
64. Azhafizah
65. Wantie
66. Cheqna
67. Ann Ishak
68. Qaifa Nur
69. Tiefazatie
70. Ina Hashim
71. @lfidah @dim
72. Idura
73. Aien
74. Pretty Ryna
75.  Ell
76. Ekinashikin
77. Ieyda
78. Nur



big 10s pd mereka yg berminat,
nnti kite announce sape yg bernasib baik okeh!







by: Leily

TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Wednesday, April 18, 2012

Kembali Bertugas!


As Salam..


stlh hampir 2 bln dpt MC spital kerajaan,
arini aku mula bertugas & mula pening




seperti dijangka, fail² menimbun atas meja tersenyum menantiku..
report aset pula, aduhaaaaiii.. melambai² ke arahku,
menanti aku mendakap mesra die..
aduhhhh, robekkk hatiku!!!.. ;-p

oleh yg demikian kwn² sekalian,
blogwalking ke banglo milik puan², tuan², 
adik manis sekalian mungkin terhad..

sayugia diingatkn..
tuan rumah bukannya sombong kl x menjenguk tu yer..
phm² senirilah, ni dh mcm kena ragging plak.. huhuhu..
nk dgr gossip panas sepanjang aku cuti lg.. ;-p 




Esok, dh kena outstation,
audit- verifikasi stok di Stesen Rhu Tapai, Merang, Setiu..
semoga kekalutan, ketensionan ini cpt² berlalu, amin!!!!!

tp pastu...
zooooom kite nk gi cuti² lg , jd PA asben laks.. 
heheheh.. =D






by: Leily

TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Monday, April 16, 2012

Cpintrass untuk si Alya


As Salam..




pernah tgk vitamin minda ni tak??



Iniler yg Alya maman pg² sblm pi skul..
 Ekceli br jugak try vitamin ni, 
byk testimoni yg positif psl produk ni..
sbb tu mommie berani beli..

Alhamdulillah, 
 My Alya, so far ok aje ngan produk ni..
dengan izin-Nya juga cpt aje catch-up ape yg diajar..
ni web page psl produk Cpintrass ni..

ada sesape yg pernah try tak?
& apa lg suggestion vitamin minda tuk anak²..
sharing² la yer..







by: Leily

TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Sunday, April 15, 2012

Jadual Puasa yg. dianjurkn Islam Tahun 2012


As Salam..


lg 3bln nk start pose blk dh, yg lepas dh ganti ke belum?..
hehehe.. tanya org walhal tuantanah seniri lg berbaki blm ganti..;-p
bkn mls ape, tp org Ganu ckp.. #Mag-nga a.k.a lagha ghiteww..

nk ganti la ni, ni ada jadual puasa yg disyorkan..
sy jupe dlm fb, meh la pakat kite amalkn..
samping ganti yg wajib tu, dpt jugak pahala sunat.. =)) 



oleh sbb gambo asal blur,
sy printscreen & crop blk, halal ye tuan asal.. 
benda baik ni.. ;-)



 Note:-
Harap Maklum ada kesilapan pd jadual puasa untk bulan April yg mana
 sepatutnya 1 April jatuh pd hari ahad bkn pd hari isnin seperti jadual tersebut .. 
maaf atas kesilapan tersebut (Airis Zara)









by: Leily

TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Saturday, April 14, 2012

KakiKu Kini


As Salam..


Alhamdulillah, syukur...
stlh hampir 2 bln tersadai kat umah ada jugak curi² drive,
akhirnya kaki kananku yg bersimen itu kembali normal,
balutan simen dh bukak tp msh blom 100% cure..
sakit², sengal² masih terasa..



after dis tanak kufur nikmat lg,
akan ku atur langkah kaki ni dgn secermatnya,
pasni slalu la kena tinggal kt belakang, 
huhuhuh...naseebblaaa.... =P


juga Terima Kasih atas segala 
doa, ucapan, ingatan kalian semua! 




psstt:-
masih mc lg sapa 17 april ni, doktor suh terapi..
dh buat terapi sket² ni tp luarbiasa sket, 
sekali ngan terapi poket.. heheheh








by: Leily

TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Friday, April 13, 2012

Tudung AidiJuma (aJ)/ Norjuma - 3 tone


As Salam..


Kalo N3 ni asben men pakat rembat aje ape yg aku suh beli,
tp kali ni aku cuuukuup puaaaas hati.. =D=D
normal la kan, ade lebih.. ada kureng,
nobodi's perfect!

last week asben ada meeting kat KLCC,
aku taleh mengekor due to kaki ni msh bersimen.. ;-p *rugi*
aku plak dh aim 1 brg ni, dh lama kutahan jebat!
apelg, #TudungBawalNorjuma la..
femes amous balik trend bawal skrg ni! 

kt Ganu ni plak tade stokis, eh ada.. tp stok tade lg yg bdk UMT tu ckp..
nak order on9 ramai yg komplen lambat..
mls eh nk tunggu², aku kerah kirim la kat asben pi cari sana.. 

gitau nk kaler itu ini lebikureng,
sekali mmg menepati citarasa lah, yippie!! 
tak sangka plak, terharu!!..


ni la yg asbenku beli :-


koleksi terbaru Tudung Bawal Aidijuma 3 Tone,
i laaaaaap u so much la syg *tetiba tukar syg terus.. ;-p*
 nak beli #Fareeda.. kureng mampu..


meronta² nk bergaya like dis.. :-p




cukuplah ini saje dlu,
nnti mommie #nakpegi pilih sendiri.. hehehhehe..  ;-p 

apdet:- 
Harga tudung bawal aidijuma ni RM7 selai utk plain, 1 colour,
RM15 selai utk 2 tone, 3 tones..





cop, cop..
Aida si Juara Gadis Melayu musim 1 tu pun dh
keluarkn tudung jenama die sendiri kan,
Tudung CitrAida...
ala.. yg mcm ni..

comelllllkan!!

heheh.. blom ada koleksi lg ni.. ;-p












by: Leily

TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Thursday, April 12, 2012

[Gambar] Banjir di Kuala Terengganu : Amaran awal Tsunami kah??



As Salam..



Bersiaran dr umah MIL,
my dearest Alya ponteng skolah lg arini..
ekekek.. inilah bahananya ibu mc, cuti ditengah².. anak skolah.. ;-p
Amaran: 
jgn tiru perangai mommie ni yer..

hubungan dgn dunia luar x putus sbb broadband sy
 yg dh 3 bln x byr terpaksa disambung bg mengelakkn kebosanan melanda.. =)
so, semalam dpt tau yg gegaran berlaku lg di Aceh, Indonesia
& berlakunya amaran awal Tsunami ttpi ditarik blk mlm td..
Alhamdulillah, tiada berita buruk diterima sehingga ke saat ni..

log-in fesbuk plak, Ustaz Azhar Idrus penceramah bebas tersohor tu
share gambo banjir kategori buruk gakla kt bandar K. Terengganu..
eh, tataw plak aku psl dr pg semalam aku blk umah mertua ni..
kt sini- kemaman ok aje arini, mendung tp bleh thn gak panasnyer ni..

lebat bebeno la ujan kt kg halaman aku gamaknyer,
ataupun kesan dr gegaran tsunami semalam?
takpun ini amaran kecil dulu?
ishkk.. Nauzubillah, mintak dijauhkan musibah seumpama tu lg!

ni sy share kembali gambo² dr Fanpage UAI
tqvm Ustaz!!!

















by: Leily

TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Pendaftaran Masuk Darjah 1 Tahun 2013 Di Terengganu


As Salam..


InsyaAllah, thn dpn my Alya bkl masuk darjah 1,
pn di skolah yg sama, dkt dgn rumah..

reason:-
(i) senang mommie nk drop pagi sblm msk opis
(ii) dekat..tghari sng tokma, tokki or else pi amek
(iii) kalo mommie outstesen pasti ada yg leh anto.. =)
(iv) mmm.. byk lgla kelebihan banding kekurangan tu..



selingan, gambo dlm kelas PRA my Alya skrg :-




Ni nak highlite sket psl daftar masuk darjah 1- 2013 kat  Terengganu ni,
permohonan masih guna borang.. ;-/





Timbalan Pengarah Pelajaran Negeri Terengganu (JPNT), Hashim Mohd Zin melalui kenyataannya kepada Sinar Harian berkata, penempatan kemasukan murid tahun satu bagi sesi 2013 dan 2014 akan bermula pada 1 Mac hingga 30 April 2012 di sekolah yang dimohon.

Menurutnya, permohonan penempatan tersebut adalah bagi kanak-kanak yang lahir pada 2 Januari 2006 hingga 1 Januari 2007, bagi tahun persekolahan 2013 dan 2 Januari 2007 hingga 1 Januari 2008 untuk tahun 2014.

“Semua urusan permohonan penempatan hendaklah dilaksanakan di peringkat sekolah mulai 1 Mac hingga 30 April 2012 pada hari bekerja dan waktu pejabat di sekolah yang dimohon.

“Ibu bapa atau penjaga perlu membawa sijil kelahiran kanak-kanak (salinan asal dan fotostat) dan juga bukti alamat tempat tinggal dengan membawa bil elektrik atau air atau dokumen lain yang berkenaan semasa pendaftaran,” katanya.


Berita Penuh kat SINI



by: Leily

TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Wednesday, April 11, 2012

WW #8 : officially CLOSED!


As salam..


Maka dgn ini...




psst:
tqvm guys 4 ur supported!
nnti sy kluarkn list nama mereka yg dh dropdown link dorang..







by: Leily

TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Tuesday, April 10, 2012

Fridge Magnet (FM) FREE, mehla sini.. =)


STICKY POST


As Salam



Seperti yg telah dijanjikan,
maka dgn ni sy mengotakan janji nk bg..
FM Free, terhad utk followers sahaja okes..

so sesape yg nk gak tu,
pandai² la follow.. ;-p

Yang berminat,
sila tinggalkn Nama & Link korang kat n3 ni!

 








Info:-
(i)sebanyak 5 fm Ghanu Kiterakan diberi pd yg bertuah,

menggunakn khidmat random.org
(ii) Tarikh tutup akan dibgtaw selepas penyertaan melebihi 50 followers-diberitahu kedian!!











by: Leily

TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Monday, April 9, 2012

Aduhaiiii Suamiku!


As Salam..


Dlm keadaan kakiku camni, bykla aku bergantung hrp ngan asben..
nak itu, nak ini, nak beli itu- beli ini..
kdg tu, kesian jugak.. tp masani lah nk tgk sejauhmane kesabaran diekn, heheh..
plus nk manja2 shayam ghitu..=D

Ala, die pun sama ape..
demam sket aje manje lelebih, lbh manja dr anak!
x leh nk berenggang!

so, sepanjang mc ni bykla die take over kije aku..
tp adalah 2,3 crite yg aku rasa.. mmm,
adesssh.. aduhaiiiii lakiku ni... ;p


Kisah 1

dkt² nk dtg bulan, aku nk stendby la pad,
suh asben beli, kebetulan die ke 7E :-


aku : beli pad #Libresse neh..
asben : Ok!

sekali die beli, mmg pad.. tp panty liner!
adesss, bocor la weiiii..
die jwb, itupun Libresse jugak!.. ;-p


kisah 2

lepas sedo yg kepala Alya ada kutu,
maknye amek pendekatan awal, syampu kapla ari²..
bekalan dh abes, mintak tlg asben beli syampu yg biasa kite pakai, 
#Sunsilk utk org bertudung tu, kaler ijau.. ala yg iklan Heliza Helmi tu..

ok, fine.. die beli tp yg ini ;-

utk rambut hitam berkilat,
mcm la bini die ni nk free hair.. :-/

adess... gatal kepala pun x ilang!
walhal dlm bilik air tu nampak kaler ape yg aku guna, huhuhu.. ;-p


Kisah 3

Ni psl susu Alya plak, mmg anak mak still menyusu..
susu botol okeh!.. =)

cam biasa suh die beli susu anak die,

mmg betul susu #Dutch Lady Madu yg die beli,
tppppp die pi beli yg umo 1,2,3 plakkkk.. 
adesss...



nampak sgt ke tak- cakna-an itu..
nk gitau lebih², mcm tak percayakn kebolehan die plak nnti..
huhuhu.. camne la kalo aku mc 3 bln..
senarai brg berjela² la panjang sbb details bgtau kaler ape,
bentuk camane... huhuhu

sabo lely saboooo, esk dh nk jumpe doktor ni.. =)
hrp dh leh buang simen ni ...



eh, laki korang camane kl suh beli brgan keperluan kite?
kena bgtau details gak ke?








by: Leily

TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D




Related Posts with Thumbnails