Tuesday, July 31, 2012

Misai & Kucing


As Salam...



ikuti perbualan ini :-


Alya : Ummi, pok itam ppuan ke llaki?
Ummi : Jantan la..
(merujuk pd kucen baka kampung, kaler itam. Jantina: Jantan )
Alya : Puteh??? (kucing betina)
Ummi : Betina..
Alya : dh bakpe Puteh ada misai???
Ummi : *Blurrrrr* ....


 gambo si Alya n kitty ritu, dh lama terperam dlm draft... :-p




ade dgr org ckp,
amek gambo binatang cam kucen ni,
binatang tu cpt mati..
 betul ke ??? 
fakta ke auta??


TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Monday, July 30, 2012

tempoh berpantang dh abes, yeaaayy !!!


 As Salam



Pantang taleh cuti selama 28 hari tamat last week, yeay!
ckp aje tempoh 28 hari abes, terus je cuti.. ^____________^
release stress la konon !!!

Ni bkn berpantang yg 40 hari tu, yg tu blom ada rejeki dik non oi.. huhuhu.. ;-(
sebenarnya, sy diarahkn utk menanggung kerja pegawai teknikal yg cuti bersalin 90 ari..
sgtla  hairan bin ajaib kenapala sy yg kena tanggung kije tu psl sy bknla org teknikal,
lgpun dh ada org yg lbh terror drp saya bhgn tu..
entahla.. x gheti nk komen, taleh wat apa² la.. ;-p
belajarla Hamba Allah ni dr A- Z .. ;-)

dlm hati & fikiran cuma igtkan sepotong maksud ayat ni :-

"Oleh itu, maka (tetapkanlah kepercayaanmu) bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan, Bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan."

- Ayat 5- 6| Surah Al -Insyirah -


another 2 months left, InsyaAllah..
semoga DIA mempermudahkn segalanya..


pssst, dh lama x enterframe gambo sendiri.. hahaha


gambo koya tuan tanah duk sebuk men aplikasi Instagram..
main jugok main jugok pas cherosss.. hahahaha, falling in luv plak.. =)
saje ngetest shawl baru, kite beli ngan awek bini org yg shantek, Ain Salam..  
Nurul Ain Blogshop
 
sesape yg rase nk follow kite nyer instagram,
cari kite : leilylaily 




TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Friday, July 27, 2012

Cerita Awal Ramadhan 2012 ..


As Salam..



Alhamdulillah, dh nk masuk seminggu kite berpuasa, tp sy br 5 hari dpt pose.. heheheh.. ;-p
Pompuan akhil baligh camni la, nampak gaya akhir pose nnti raya awal kite.. =D

Sehari sblm pose, sy dpt berita sedih lg. Mak saudara telah dijemput Ilahi waktu solat jumaat, 20 Julai yg lepas, saspek kanser usus. Ralat sket sbb dh janji nk pegi lawat lg petang tu ramai² wlpn b4 tu dh pi lawat. Sblm tu arwah msh leh ckp lg dlm keadaan semput, sempat mintak maaf.. ;-(.
Sy jugak berpeluang timba pengalaman mandikan mayat arwah, yg mana x sempat sy lakukn time arwah ayah saya meninggal aritu. Sedih & sebak aje , anak² arwah lglah..
Semoga arwah ditempatkn dikalangan mereka yg beriman, Amin!!

cerita psl masakmemasak tuk bukak pose tadak yg spesel sbb bukak pose kat umah arwah, sekali ngan tahlil. Cuma adalah wat ketupat sotong hari ke- 2 pose, requested dear asben. Kemain berselera nengok die maman, sukeee.. =)

picca ni aje sempat amek, ketupat sotong in progress. Kang skrg saya tgh kemaruk instagram, sempat lg tgh memasak kan..? =D




& Ramadhan kalini buat pertama kalinya berbuka puasa tanpa ayahanda tersayang, sgtlah berbeza...! beza sgt². Walaupun sume femeli members balik berkumpul cam tahun² sebelumnya, tapi rasa cam ada kekurangannya. Takde gelas besar yg slalu arwah request tetiap kali ramadhan. Tade cendol febretnya. Takde lg doa makan yg arwah baca kuat², sy hanya aminkan aje.. ;-). Nk menitis airmata tgk kerusi yg arwah salu duk tu kosong aje.. ;-((. Sumenye tinggal kenangan!

Rindunya pd arwah..Ya Allah, Kuatknlah hati² kami... ;-(
sabar.. sabar!!!


Salam Ramadhan utk saing² kat luo sana.. =)
sama² kite tingkatkn amalan di bulan yg mulia ni,
semoga amal ibadat kite semua diterima olehNya, amin!








TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Thursday, July 26, 2012

Video: Kahwin Usia Muda, Syafiq (16) & Yana (14)


As Salam....


Ni cerita waktu sy baca brite online metro semalam psl kahwin usia muda ni la yg katanya mencetuskn fenomena luarbiasa bile video kahwin Syafiq yg umonyer 16 thn & Yana, 14 thn dpt viewers tertinggi dlm mase beberapa hari diupload kt Youtube..

 


Punyelah eksaited nk tau jugak, saya pun mengugel lah..
korang dh tengok??? kalo belum.. acu tengok. Mane tau leh igt kisah kite nek pelamin dulu.. hahahha.. =)





sangat meriah kan.. =D
sgt sweet aje kapel ni kan, mmg nampak sgt muka budak skolah ..

saya, secara jujurnya tabik spring la wat pasangan ni. Berani wat keputusan berani ghiteeew. Zaman tok nenek kite dlu lainla.. Agaknye kalo dulu saya mintak nk kawen time umo gitu blh tak???.. hahah, jwbnye kena leter, galok gatal gele'nya la ape dlu wlpn hikmah sebaliknya depa tatau.. ;-p
Untung pe kawen awal, dpt anak awal leh jaga kite time tua kan?.. =D

Apepun, semoga rumahtangga yg dibina itu kekal hingga ke syurga. bkn senang dik oooi zmn skrg ni nk mempertahankn ikatan tu, terlalu byk sgt godaannye tau. Biasalakn, sdgkn lidah selalu kena gigit, oppss.. ;-p

psst, InsyaAllah.. pengantin lama ni plak malam ni nk balik umah mertua, bukak pose sana plak sok ari. Adilkan.. dlm kehidupan ni kena la give n take..






TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Bonus Aidilfitri 2012 bg Penjawat Awam.. =D


As Salam...


Rezeki Ramadhan 1433H, syukur Alhamdulillah.. =D
dptlah jugak  ½ bln gaji dr taleh langsung, dibayar 9 Ogos ni..


care to share..




25 JULAI, Kuala Lumpur — Perdana Menteri, Dato’ Sri Mohd Najib Tun Razak hari ini telah mengumumkan semua penjawat awam dan pesara kerajaan akan diberikan Bonus Aidilfitri.
 
Bonus tersebut berjumlah setengah bulan gaji dengan bayaran minimum RM500 kepada penjawat awam. Perdana Menteri turut mengumumkan bayaran khas berjumlah RM500 utk pesara kerajaan.
Bonus tersebut berjumlah setengah bulan gaji dengan bayaran minimum RM500 kepada penjawat awam. Perdana Menteri turut mengumumkan bayaran khas berjumlah RM500 utk pesara kerajaan.

Bayaran bonus ini akan diberikan kepada penerima pada 9 0gos 2012. Bonus ini adalah bagi menghargai sumbangan serta dedikasi penjawat awam dalam memudah dan menjayakan pelaksanaan program pembangunan negara.

Diharapkan pemberian bonus dan bayaran khas ini dapat meringankan beban penjawat awam dan para pesara kerajaan dan membantu mereka membuat persediaan menyambut Hari Raya Aidilfitri

Bonus ini melibatkan anggaran perbelanjaan sebanyak RM2.2 bilion dibuat berdasarkan kedudukan dan kemampuan kewangan kerajaan.




TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Wednesday, July 25, 2012

WW #16 : Fasting not Feasting



Salam Ramadhan 1432H...



“Makan dan minumlah kalian, dan janganlah berlebih-lebihan. 
Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang yang berlebih-lebihan”.
(QS. Al A`raaf : 31)

sumber: fesbuk



psst:
sempat jugak ke PARAM Chabang Tiga, K. Terengganu..
perghhh, summat lemoks! Dh la sume jenis kueh/ lauk mahal2 blake dh..
huhuhu, bawak rm10 hengget blh beli air je la.. ;-p






TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Tuesday, July 24, 2012

Seorang Suami Bernama Muhammad

 
As Salam..



sekadar renungan untuk seorang lelaki bernama SUAMI...


Perkara yang pertama dan utama dalam hidup seorang lelaki bernama suami adalah keluarga
Tidak ada gunanya dia berjaya di peringkat yang tinggi dan dalam bidang apa sahaja… sekiranya rumah tangganya sendiri berantakan. Justeru, Allah telah awal-awal lagi mengingatkan melalui firman-Nya yang bermaksud, selamatkanlah dirimu dan keluargamu daripada api neraka!


Jika ingin membina dunia yang lebih aman, kembalilah ke rumah masing-masing dan sayangi keluarga kita. Insya-Allah, apabila keluarga telah aman, masyarakat akan aman. Apabila masyarakat aman, negeri dan seterusnya negara akan aman. Dan apabila negara-negara telah aman, seluruh dunia akan aman.





TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Thursday, July 19, 2012

Hatiku Tertinggal di Impiana Resort Cherating.. =D


As Salam...



Blk dr bowling aritu, zassss.. kitorang sambung cek-in kat sini plak. 
Lastminute planned ni disertai 3 keluarga yg kaki berjalan, termasuk kitorang.. =D

Ini pertama kali jejakkn kaki kat sini, 2D1N holiday!..


Alya masuk bilik aje menjerit kegumbiraan, besssstttnya Abah!!! =D
mommie yg duk heret beg terkedian sket pun teruja bebeh tgk biliknye,
superduper chantek, luas lg antik ghitewwww...


bukak aje pintu ala² jendela trus nampak laut..
wahhh, feeling cam animun ghiteeeww! =P

 
meh tgk toilet die plok, samapi ke toilet pun snap.. ;)
sero bulih tido dlm tu, luas.. puas ati kalo pantin baru duk sini..
main kejo² dlm bilikmandi dlu.. hahahahha.. =D



port ni memasing duk berebut nk lepak, berpihak pd Alya ler..
nnti x psl² ngamuk kl tak bagi.. heheh..
tp biler malam merangkak nek katil kite jugak.. kansel niat! ;-p


Cam biasa, masuk aje bilik si Alya ni sibuk nk mandi. 
Tak kering lg badan berkubang bathtub, kengkawan dh ajak turun kubang pool besar plak. 
Sonot sungguh ada geng sampai kecut abes tanak nek lg!


Sementara tu, jom ikut mommie jelajah sekitar resort ni.. =)

 
 

Naik mandi, baru sedo lapo. 
Asben n Alya tanak kuo, men order aje wlpn dh diberi hint... ;-p. 
Mommie ni kureng sket ngan makanan hotel ni, tak kesahla airtangan chef ternama pun.. 
Suke kedai cangkung gak. 
Depa dua banak aje bedal, maknyer tido ngan perut shuffle la sampai pg, hampesss!





TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Wednesday, July 18, 2012

Cuti Umum Terengganu Juara SUKMA- 15



As Salam..



Ini adalah sari berita yg sgt ingin ku dengari.. hahahah.. =D
Berita pengumuman MB Terengganu announce cuti psl Terengganu kan menang SUKMA 15 kat Pahang baru² ni.. =)

sonotttt!!!!







KEMAMAN - Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said mengisytiharkan cuti peristiwa sehari pada Ahad ini bagi negeri itu sempena kejayaan kontinjen Terengganu pada Sukan Malaysia (Sukma) ke-15.
  
Beliau mengumumkan perkara itu ketika menyambut kontinjen Terengganu yang tiba dari Pahang di sempadan negeri Kemaman-Kuantan, di sini.
  
Terengganu yang mengutip 62 emas, 24 perak dan 31 gangsa muncul juara Sukma Pahang 2012, sekali gus mempertahankan kejuaraan yang diraih sejak Sukma Terengganu 2008, Sukma Melaka 2010 dan Sukma Kuala Lumpur 2011. - Bernama


Kosmo| 17.07.2012



TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

WW #15 : Get Ready!!!


As Salam..


source : fb




TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Tuesday, July 17, 2012

trend Colour Blocked


As Salam..



Amacam.. oke tak kasut baru saya???
heheh.. biru kaler lg, tade kena mengena ngan pahaman politik okeh..
kate trend kaler blocking.. =D




tadela sy beli, ni kazen yg bg.. leh wat raya!
org bagi kite amek aje, bak kate org "rezeki jgn ditolak, musuh jgn dicari" khannn...
kasut kaler ni camne la nk mix n match yer,
saya bknnyer terror sgt bab ni, nnti x psl² org tgk cam x bape betul lop..heheh..
tgk org len pakai esp. remaja oke aje. Cun ape, kena plak ngan skinny..
cam ni haa...




asben sindir mcm la kite ni tak paham suh tukar kete amek van plak,
konon dh tak muat nk stock kasut kite yg byk tu... ;-)
eh.. eh.. elooo cik abg, awak pn sama aje 2 x 5,
bezanya kete awak tu penuh ngan kelengkapan gewang + ngail aje..
leh sesat masuk dalam tauuu!!.. ;-P



 muat lg kannn...?.. ;-p



TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Monday, July 16, 2012

Makan² sebab dpt APC




As Salam..


ape punye tajuk daaa...

opismate sy ada 3 org yg dpt APC 2011 bebaru ni, so rakan sekerja ni tade kije lain selain mengepow mereka..
heheh, tadelah.. kite bg hint je dorang bersungguh nk buat..
kejayaan harusla dikongsikan.. =D

saya awal² lg opismate mitak tolong watkan Fruit Punch yg mendapat permintaan hebat jamuan raya 2011.. =)
kire terrer gakla saya kan, ade gak yg speciality  nya.. =D
bersungguh kemain siap dr malam lg duk masak air gula, potong² kiub buah²an..


menu yg lain² mereka yg dpt APC ler sponsor,
ada tapai, tp tak wape ori sbb letak dlm bekas plastik aje, nasi minyak + ayam berempah,
kek + kue² sampingan..
wlpn tak berapa nk mewah makanannyer, ok la..
janji dpt makan free.. hehehe.. =D








TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Friday, July 13, 2012

Bowling Tournament & Colouring Contest


As Salam..



saje menempel xtvt opis asben, opis sy tadela men mende² gini ni.
Bajet thn ni pun tarak cukup maaa, asek mintak ehsan dr wisma tani aje.
Biasala org duk stesen ni mane de mewah..

pg² lg bgn sbb bertolak dr KTrg ke MesraMall Kerteh, tempat acara berlangsung.. ;-p
sampai ngam² acara nk start..

hohoh, cara lontar mcm pro dh.. hahahah
kalo sy, harus sume masuk longkang ;-p

 

Group asben tak menang pon, huhuh..
dhla cabutan no. bertuah pun tade yg sangkut, hampeeeiiih tol!.. ;-p



Ni crite unplanned nyer contest plak, kebetulan ada event TM ni kat pintu masuk Mesra Mall ..
Alya plak nak join, register nama n trus aje masuk dptla free pensil kaler.. =D.
anak sy ni kan, kalo duk kat org ramai mulalah byk peel, br 5 minit kaler..
dh bunyi lenguhla, letih la tangan.. huh, ngade betul.
mentang²la ibu die ada kt sebelah, mulala wat² manja..
kat skul ok aje tgk wat blk hasil seni, takut cekgu kot..;-p


main tali jugakla mommie nk control mood die suh siapkn lukisan tu,
mujur pastu ada geng anak kwn asben yg join gak.. =D

pssst, baru nampak gambo maknyer kannnn..
motifff itu sebenarnya.. heheheh . :-p


Pulang tadela ngan tangan kosong,
sume contestant dpt adiah saguhati dr pihak TM wlpn tak dpt tempat utama ...
ok aje dr taleh langsung kan mcm org tu.. =D





TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Thursday, July 12, 2012

Semakan Kemasukan ke IPTA Sessi Akademik 2012/ 2013


As Salam..

sharing is caring ;-)





Keputusan permohonan kemasukan ke Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) bagi Program Pengajian Lepasan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) atau setaraf bagi sesi akademik 2012/2013 akan diumumkan Jumaat ini (13/07/2012) *esok!!!*

Pemangku Pengarah Bahagian Pengurusan Kemasukan Pelajar Kementerian Pengajian Tinggi (KPT), Ismail Nor Hassan Basri berkata calon yang memohon boleh menyemak keputusan permohonan mulai jam 12 tengah hari.

"Pemohon boleh menyemak permohonan mereka menerusi tiga saluran utama iaitu laman sesawang KPT; talian bantuan (Helpline), talian hotline; dan menerusi khidmat pesanan ringkas (SMS)," katanya kepada Bernama ketika dihubungi.

Calon boleh menyemak menerusi laman web http://upu.mohe.gov.my atau di talian hotline 03-8870 6767, Helpline 03-8870 6777 dan menerusi khidmat pesanan ringkas (SMS); UPU RESULT (no KP) dan SMS ke 15888.

Menurut laman sesawang KPT, keputusan kemasukan permohonan akan dikeluarkan pada minggu kedua bulan Julai tetapi tiada sebarang tarikh dinyatakan.

Sementara itu, Ketua Pengarah Jabatan Pengajian Tinggi Datuk Prof Dr Rujhan Mustafa menafikan berlakunya kelewatan keputusan permohonan kemasukan ke IPTA.

"Keputusan bukan lambat. Memang 13 Julai telah ditetapkan. Keputusan belum boleh disemak, belum dimasukkan ke dalam sistem. Pemilihan akhir oleh universiti sedang berlangsung," katanya menerusi khidmat pesanan ringkas (SMS) kepada Bernama. - Bernama



Gud Luck utk adik² ku!



TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Wednesday, July 11, 2012

WW #14 : Ohsem Impiana Resort Cherating


As Salam..
















Mmg ohsem,
highly recommended  okeh!!!




TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Tuesday, July 10, 2012

1 Murid 1 sukan


As Salam..


Harini sy masuk lewat opis, lewat pun sket aje. 8.30am baru punch kad masuk. Kira lewat dlm setengah jam aje. Kalo bos nk suh ganti sangat, sy ganti 1 jam lebih.. heheheh. Ituler payahnyer kijer jauh dr rumah, dpt bos plak yg anakdara sunti. Mana nk paham keadaan kite yg ibu tinggal ni.. ;-p

kisahnyer!..


Arinikan ade sukaneka kat skolah si Alya, 1 Murid 1 Sukan 1 Malaysia! Mommie blk kije ptg semalam Alya hulur 2 kpg surat, 1 psl bitau budak² ni de acara itu kat skolah & mesti berpakaian sukan, & 1 lg surat kebenaran ibubapa penjaga benarkn anak utk ikuti xtvt luar sekolah. huh, giler skema ayat mak!.. ;-p
Khamis ni, de sukaneka murid² PRA sekolah kat SK Pasir Panjang, K.Trg so cikgu depa kena bawalah murid ni pi, naik kete cikgu. Alya plak gitau suh mommie tanda TAK BENARKAN die mengikuti program tu. haishhhh!.. mak tak sekejam itu nak, mak benarkn...

biler ckp aku benarkn aje, die cam nk nanges. Tanya la die apsal x nk join? Jawabnyer berkias tp mommie paham yg ada satu acara ni, tiup belon besar².. ikat pastu duduk kasi pecah! Yes, inilah sebabnya. Mmg anak mak ni takut sket bunyi² meletup gitu. eh silap, bkn sket.. tp banyak beno takutnyer! Ingat lg kecik² dlu bawak die pi tgk bunga api yg org tembak di udara tu. Langsung ajak balik!. Mercun lagilah, bimbang lah mommie kat mengaji ada budak nakal usik dibuatnyer tanak mengaji dh situ.. haru!

Tu psl sy lewat arini, pi diskus ngan cikgu diela psl kes die tanak pegi n join sukaneka tu. Dh gitau tapela blh main acara lain, tp ttp tanak. Dh terang die sukme kwn² pegi pun sama. Haishh.. susah ati betul maknyer ni. Paksa kang bimbang jd lagu len plok!



Alya ni kan x warisi pangai Ummi die yg aktif bersukan.. Mommie asal bab main takleh tido malam la nk join punyer pasal. Pernah kena denda sbb sengaja tinggal uniform skolah semata nk pakai trek sukan all day during skul hours  ;-p





TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Monday, July 9, 2012

Bukan Kerana SUKMA 2012


As Salam..



ini kisahnye atlet yg tersingkir dr pemilihan kejohanan SUKMA 2012 di Pahang yg sedang berlangsung...

sebenarnya dh lama nk beli, tp tak terbeli..
untung ada org belikn, selamat $$ bini die ni.. hahahah..
igtkanbeli utk bini aje, sekali sidia pun ada sama.. =D

ape lg, misi utk mengecilkn ‘drumstick’ ni  pn bermulalah..
segala kelengkapan dh tersedia okeh, termasuk tracksuit baru ..
jangan hangat² t*ik ayam sudahla..



asben lagilah semangat!
Top to toe sume brand Nike, kusss semangat!
kemain lg ajak bini die pi ECM igt nk wat ape..
haah, elok benola tu psl bodynye skrg sy tgk dh out-of-cutting dh..
stok² nk jd 'abg roy'  dh.. 
opps, sori!... ;-p




My Alya pun turut sama menjayakn missi ni
tp yg die ni dh lama beli bkn specific utk jogging..
 gasakla janji de kasut.. heheh..









TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D




Related Posts with Thumbnails