Wednesday, September 26, 2012

WW #20 : Sinar


As Salam..







Semoga ada sinarnya nnti setelah hampir putus harapan,
InsyaAllah.. amin!!!!





TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Monday, September 24, 2012

jom register Nuffnangx


As salam..


Dh tengok aplikasi baru nuffnang - Nuffnangx
ala, iklan yg de berlegar² kat blog kite skrg ni, hrp masyuk la blh jd BE.. =) [pleaseeee!!!]




saya dh register td, ntahla.. masih blur² lalat ghiteww..
blom explore lg ape penggunaannya bendalah ni..
gayanyer cam networkedBlogs aje..




sume tutorial psl nk register r nk sign up Nuffnangx ni ada kat situ..
(i) Tutorial/ Cara register blog di Nuffnangx


sesape yg tau kekdahnyer Nuffnangx ni kongsi²la cerite yer.. =)




TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Friday, September 21, 2012

Jom Bercuti.. =D


As Salam..



ketika n3 ni dipublish, mebi kitorang dh otw ke sini...



Hilangkan ke-stress-an, ke-tension-an kije jap.. ;-p
doakan kitorang selamat pegi & kembali yep!

selamat bekerja uols, babai! ... =D




TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Thursday, September 20, 2012

Tetek Kucing


As Salam..


Kedengaran agak lucah di situ, tp no worries la kengkawan .. tade ape² 18SX okeh.. heheheh.. =D


Al-kisahnya, kucen betina kat umah aku ni dh selamat melahirkan 5 eko anak kucen la ape lg yg majoriti seiras maknyer. ;-p. Aku blk kije ptg tu moktih panggilan pd kucen betina tu br je setengah jam beranak, TokMa jd bidan terjun tgk gelisah je kucen tu gi mari cam nk beranak je..  dokter haiwan merangkap mak bidan si Alya ni tatau lg la..

Aku        :  Alya.. Alya.. Oo Alya, tengok ni kucen awak beranok doh ni..
Alya         :    mane, mane.. oo, comenyer ummie.. berape eko?
Tok Ma      :     5 eko.. kena tanak nasi byk la lps ni..
Alya          :    aikk... 5 eko je. Tp Alya kira tetek die ade 1,2,3..  ho ade 6 lah..


 tetiba adik aku yg baru blk kije ni menyampuk :-

Adik aku  dh Ummi awak tu ade 2 tetek bakpe awak sorang je ade.. ;-p
Alya         :    erkkk.. [blur *tade alasan]

sampai berair mata aku ketawa... hameekkk ko, auta lg!
kan dh kena!







TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Tuesday, September 18, 2012

Sambutan Raya Opis & Majlis Persaraan Pegawai


As Salam..


Events lbhkureng sama ngan thn lepas nyer raya, tp kali ni 2 in 1. Skali ngan persaraan opismate, Kak Hasnah yg berpencen pilihan 56 thn. Biasala, cut-cost nyer bajet, sape yg berkemampuan lehla sponsor memana patut, menambah lg menu yg ada.. hehehehe

: harusla muke tuan tanah enterframe dlu :

aku cam biasa, kebolehan aku msh sama : Triffle! Tataw la sedap ke tak, dh direquest tu kire sedapla khan.. hahahha.. Kali ni buat triffle peach + koktel nenas, laici & nata de coco. Hohoho, yg tu licin kejap aje nk lg cuaca panas ritu. Aku senri x sempat nk rasa. Menu lain byk jugak, mcm² ado.. nasi dagang, laksa penang, sate, ayam bakar, puding laici, serunding daging + ketupat, fuh.. manyak lg la.. =)

 : with Cik Nita & kak Nah :
 
 : with kak Nah, niler gambar full baju raya lastminit daku thn 2012 :


Wlpn majlis berlangsung lewat sgt gara² Hj berucap agak lama, Alhamdulillah semua tetamu dpt menikmati hidangan yg ada. Byk gak tak abes nk lg ayam bakar sbb dh sejuk dh.. huhuh. Seb bekla kat opis aku ni ramai ahli kabinet Bersih Licin 4.0 sekali bungkus abes semua daa.. =D







cam biasa, inovasi tempat bakar sate 2012 :-



sedey jugak Kak Nah dh bersara, bg aku dielah kat stesen ni plg komited kije. Bab padi dielah otai. Aritu skali adelah sekawan kuba [kerbau] terlepas masuk mkn padi petak pemerhatian die, pelagi menangis la hamba Allah tu. Lahai.. kesian pun ade. Tadelah ustazah  yg mengajar aku tajwid time rehat tengahari.. ;-((








TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Friday, September 14, 2012

singgah sebentar di Pantai Teluk Bidara, Dungun..


As Salam..


giler kentang lamanyer gambo ni ku peram.. =p. Gambo² ni time pegi kenduri kawen bff- Azura dlu. Hahaha.. kwn tu pun dh beranakpinak, aku br nk publish post.. =)

ape blh buat, terimalah seadanya. Dh tuan blog ini terlalu ghajen.. ;-). Apepun layan ajela pd mereka yg blom singgah sini tu, blhla cuci mata. Tetiba rasa nk publish gambo kite sana gak, ritu tengok Zura- Nafiraa ade picnic situ.. heheh

frankly speaking, seswai utk mereka yg ada dslr tuk asah skill mereka. Sgt shantek view pantai ini tau, kalo outdoor wedding photog. cun ler. Tp aku tak sure bahaya tak mandi kat sini. Tapi dinasihatkan, berhati- hatilah yer. bimbang gak, malang ni takde bau.. 

view yg cantik tp aku x pandai amek, kamera cap ayam 3 branak aje ekpom.. ;-p





cap anak & bapak =D 




last, kami .. =D



Kuat sungguh lakonan si Alya - buat² tido.. ;-p








TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Thursday, September 13, 2012

Pertama kali berlaga pipi dgn blogger


As Salam...



Inilah pestime aku dating ngan blogger/ kwn alam maya yg selama ni duk tgk gambo r chat tru fb ajer. Kemain berdebo tau ngalahkan nk gi interview, bimbang gak weh aku ni bknla jenis mesra alam sgt. Wanna treat her as well okeh. Hahah, Alhamdulillah.. blogger tersohor yg aku nk jumpe tu easy-going je, sape lagi kalo tak Amy- Mama Tisya yg bebaru ni dtg ke Ghanu kite. Dr dulu lg plan nk jumpe tp lom kesempatan, ritu kat MAHA 2010 tp aku kena kansel pi last minit plak.

Diskas lebihkureng, tetamu berhajat nk ngetest sotong seafood celup tepung yg femes di area kuala terengganu ni, rasanya tepatla kalo ke Pantai Teluk Ketapang. Alhamdulillah, rezeki org jauh nk rasa aneka seafood celup tepung berjaya sbb de lg kedai bukak wlpn sampai dlm kul 6.30 ptg dh.


gambar dr. fesbuk Amy, mintak halal yer.. ;-p


Eh, camane la aku ni kate blogger tp kamera leh tertinggal, lupe nk bawak plak. Padahal henpon kire canggih de kamera pun leh lupe nk snap. Adess, gabra seh. Ngan lorat si Alya lg wat pangai , tu ler tertido dlm keter dh sampai sentap plak ajak mommie pi seberang jln. Ingat nk pi pantai, rupenye nk beli nugget. Seb bek aku tak babap.. -p

Sudahnyer tade gambar kenangan aku ngan Amy dlm simpanan kamera/ hp ku.. Korang pakat tengok gambar nakal kite kat blog Amy la yer. a to z nnti die crite. heheh,.. =D. Kemain pyh woo nk pose, tau ajelah anakku itu suke sgt spoiled gambo..

Tak sabo rasenya nk tgk gambo aku ngan Amy. =)



TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Wednesday, September 12, 2012

WW #19 : Adam Dan Hawa - Astro


TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Monday, September 10, 2012

Hatiku Luka, Hampa dan Kecewaaaaa....


As Salam..


Ini edisi luahan perasaan, mebi panjang sket n3 nya.. ;-p

kl aku sedihkn, aku lebih suke menulismenaip kt blog. Bg aku blog cam diari. Atleast kureng sket rase beban yg ditanggung. Bkn utk visitor- rating tp ntahla, aku rasa cam .. camane yer? Kalo share kat blog ni kite leh kongsi pengalaman kan & sesape yg de pengalaman r others blhla bg pendapat. Tu yg aku rasa selesa je crite kat sini wlpn mebi ade yg menyampah. Ekceli ade 2 brite sedih nk share, sharing pd mereka yg caring.. hehehhe.. =D


situasi 1
Umum mengetahui arwah ayah aku meninggal sbb kes eksiden. Senang ckp cam kes langgar lari sbb yg langgar tu x report eksiden tu & terus blah gitu je mebi ingat x serius [arwah masih sedar lg time tu] r takut kena hempuk dek org kampung, Wallahualam. Tp Alhamdulillah, wlpn begitu saksi² dpt catat no plate moto yg langgar tu.
Berita yg aku terima dr lawyer last week mengecewakan plak.  JPJ searching dpt tau yg motor tersebut dh 2 thn roadtax mati so talehla proceed utk  claim insurans kan. Eh, details psl insurans², loyar² ni aku x gheti jugak tp gitulah sket sebanyak critenyer. Sekarang ni hanya tunggu tindakan dr pihak polis la camane kesnyer plak. Ape blh buat, dh tersurat tadak rezeki kami utk itu.

Redha, redha dalam pasghah pasrah!


Situasi 2
Pernah tgk kaaa surat cenggini???



 

Nampak tak ulasan ketua bahagian aku??? Disokong dengan pengganti. ;-(

Sedih bkn kepalang lg, dh ler nk kumpul t/tangan depa yg berkuasa ni sket nyer lama, tuptup kat garisan penamat gitu ulasannyer. Huhuhu.. sedey! Cam menempah tiket tak dapat ler tew!.. ;-p. +- 7thn menunggu nk wat keputusan ni. buntu aku jap!
Ya Allah, mohon permudahkn segalanya.. amin!!!

ye, redha lagi.. redha dalam marah!

Opismate aku ckp, yg penting kite dh mintak.. tinggal die yg luluskan aje. Dhpun merayu, tp panjang plak aku kena tazkirah.. huhuhu. Apepun ulasan Haji, saya dh submit form pertukaran dlm HRMIS jap td. Doa saya takkan terhenti takat tu je, moga² adalah berita baik utk saya yer.. =D

pd kengkawan yg pernah melalui situasi ni, katekn pdku harus bagaimana atau mcmana perlu aku lakukn lg. Haruskah aku buat perangai supaya bos membenciku?..
oh tidak!! sebolehnya aku tanak mencacatkn rekod perkhidmatanku & biarlah pemergianku ini dgn cara yg baik... ceewwaaah!.. =D

kata² adalah doa, so korang kata & komenlah yg positif sket yer,tadelah aku rasa downnnn n sedey aje.. huhuhuuh..
org kata ckp 40x ckp benda tu InsyaAllah jadi.. nnti korang ckp la aku dpt tukar yer.. hahahah.. =D







TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Saturday, September 8, 2012

Drama Bersiri : Trilogi Cinta 2


As Salam..





Malam td secara x sengaja tertengok drama bersiri : Trilogi Cinta 2.
rupenyer ade sambungan dr Trilogi Cinta musim pertama yg pernah aku ikuti dlu..
dh episod 2, rupenyer terlepas 1 episod.. ;-p
nvmind, 1 je terlepas.. nx episod pastikan ade kt depan tv.. hahah
kemain lg penangan nk tgk penangan cinta Razif vs Norjinah..





Nampak pd trailer Trilogi Cinta 2 ni tak kureng hebatnya..
Seha pun dh lahirkn anak Shahrul, tgh konflik ngan Badrul..
lahai.. baik sungguh budak Bad tu yer.. hehehe
dh google sinopsis Trilogi Cinta 2 ni tp lom jumpe² lg.. ;-p


pd mereka yg mengikuti crite ni mcm aku jugak,
pastikn setiap malam Khamis & Jumaat, jam 10 mlm, tv1 terpacak dpn tv..
hahahah... =D


psst:
 layan on9 la Trilogi Cinta 2 - episod 1 yg ter-miss tu



TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Thursday, September 6, 2012

[Resepi] Kerapu Stim Limau


As Salam...


Hasil pancingan suami hari ke- 6 & 7 Syawal sgt mengujakan.. =)
total 4 eko ikan kerapu remaja die bawak balik, wow!
dekat 1 kg gak seko² ikan tu..

so apelagi, godek2 la resepi ape nk bikin ngan hasil kail aritu..
nk buat sweetsour barang² tak cukup,
so masak stim limau lah..


& mempersembahkan.... :-

*

**

****


amacam... oke tak??..
air sebelanga kan, hahah..


bab dekorasi nk bg nampak lg shantek saya mmg fail..
tp bab rasa, berani angkat 2 ibu jari lah..
my Alya siap request lg.. suh wat lg
budak tu suke hirup kuah aje, isi ikan tolak tepi.. ;-p

anak buah pun siap tanya sape yg masak..
pelagi, #kembangkempis la perut idong en asben..
muahahahah.. =D =D

tp ejas sket..


Bahan-bahan ( 1 ekor ikan sederhana besar )


  • ikan kerapu sederhana besar 
  • halia 2 inci mayang
  •  bawang putih 5ulas mayang
  • serai 2 batang mayang
  • carrot mayang
  • daun bawang n daun sup [saya x letak]
  • limau nipis 1 biji perah airnya
  • asam boi 5 biji (asam masin org Trg panggil) [saya x letak]
  • tomato 1/2 biji
  • 1sudu besar sos tiram n air utk kuah.
  • cili padi/cili hidup 5 biji mayang



  • Cara-cara 
    1. ikan digaul dgn sedikit garam n gaul semua bahan2 yg dimayang dgn ikan dan kukus.
    2. perahkan air limau nipis selepas 1/2 jam...then tabur daun bawang n daun sup
    3. masukkan asam boi, [saya x letak] perasa.
    4. masukkan tomato yg dipotong (slice) 


    Selamat Mencuba!!!




    TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

    Wednesday, September 5, 2012

    WW #18: Semangat Ber-blogging


    As Salam...


    ehem²... eksen sket walopun x brape hengget.. ;-p

    yg RM100++ tu Churpchurp punya earning, 
    agak masyuk compare Nuffnang..
    Alhamdulillah, rezeki... =D =D





    TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

    Monday, September 3, 2012

    Kisah Raya 2012| 1433H



    Selamat Hari Raya kengkawan...



    Salam ... Syawal 1433H, masih syawal lg kan so bahang raya masih lg terasa.
    Open- opis byk diterima tp terpaksa tolak tepi almaklumla aku skrg kena take- over kije kat kaunter jualan benih jabatan jugak..
    matila kl kastemer dtg nk beli tadak org yg jaga..
    x psl² kena komplen & jatuhlak star-rating jabatan nnti.. ;-p

    arini meh nak apdet sket crite raya..
    sori, br berkesempatan.. ;-p

    pas solat sunat Aidilfitri tu, kitorang adikbadik ke pusara arwah ayahanda. Yup.. pestime beraya tanpa ayah.. ;-(
    sedih, sebak toksah ckp la tatkala langkah masuk ke kwsn perkuburan tu, maksedara sekeluarga pun ada sama ziarah kubur arwah bapa sedaraku, lagi sebak!
    sampai aje kat kubur arwah, adik bongsu aku yg lelaki tu dh start kesat² air mata, aku plak kontrol sebak gak tp meleleh jugak sampai abes eyeliner comot.. ;-p

    Selesai urusan, siap² kemas gerak blk kemaman plak, FIL. Dlm kul 10.30am bertolak, traffic lancar aje.
    sepanjang jalan suasana raya jelas terpancar tp aku melayan perasaan aje. Sedar tak sedar, dh anak yatim aku yer!
    Ohye, mmg kureng sgt gambar yg snap pg 1 Syawal tu. Gambar kuarga pun tadak.
    Tersedar tade gambar, cubaan amek gambar guna self-timer dlm keter pun jadilah & nilah hasilnya.. tp muke si Alya tadak sbb duk baring seat belakang..


    haha.. cam kumpulan pancasitara plak kang! Poyo btol.. ;-p. Jadilah dr takde langsung.

    Tema kitorang thn ni grey. Kain Alya sama ja ngan mommie, sekayu aje. Tudung pun sama, rembat kat Alya Sarah cam last year jugak. Asben thn ni complete set baju melayu, dh tak pakai kain pelikat cuma tadak samping yg matching aje. kemain lg raya sakan die, asek² duk usik aku : "butang baju melayu aku mane pah!.." heheh.. nak kena nampak! :-P

    Raya kt Kemaman hingga 3 Syawal , ekceli tade la raya mane aku di Kemaman. Cam thn² sudah, aku lepak kat umah MIL aje tukang cuci pinggan mangkuk. Asben aku bg greenlite suh beraya sama kengkawan die malula aku nk join skali geng² die. Baguskan dpt bini cam aku.. hahaha, mane mau cari. Siap ijinkan lg.. hahahah.. =D. Eh, tak ketinggalan aku upah si Alya sbg bodyguard aka matatelinga aku.. =D. Time tu bini die lehla qadar tidoooo.. =))

    Mebi ada  jugak perasaan kesian tgk aku terperuk kat umah & mebi jugak kebiasaan kami raya kat mall on 2 Syawal, asben ajak ke Kuantan. Raya kat umah Uncle Johnys- pekena juadah steamboat die.. Perghhh, leh thn ramai jugak yg beraya sana. Igtkan aku sorang aje yg tade tujuan raya.. ;-p

    dlm kete lg, huhuhu.. ;-p


    Ni plak picca 3 Syawal dh blk kat K. Trg ... heheh. Beraya umah sanak sedara belah saya plak, 1 Syawal tak sempat nk jelajah pon.





    sekian, laporan bergambar saya pd 1 Syawal - 3 Syawal 1433H yg sedikit berbanding thn lepas.. ;-p








    TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D




    Related Posts with Thumbnails