Wednesday, October 31, 2012

Bedak Arab: Kokuryu Super Summer Cake

[sticky post]


As Salam...


Meh rapat sini nk promo sket.. =)

Bedak Arab Murah!!!
[Kokuryu Super Summer Cake]




tau tak Bedak Arab Kokuryu Super Summer Cake ni?
hot product skrg ni, mcm goreng cempedak panas.. hahah..


Keistimewaan Kokuryu Super Summer Cake ( Bedak Arab):
♥ 3 in 1 moisturizer , foundation, powder
♥ Tahan selama 8 jam
♥ Halal - Boleh diguna ketika solat
♥ Sgt bagus bila berpeluh (bertambah cantik), dan tidak lekat pada tisu
♥ Mengecutkan jerawat bg yg berjerawat
♥ Melembut dan menggebukan muka
♥ Disertakan bersama sponge yang lembut dan sedap dipakai 


Cara Guna :-
Basahkan span & sapukan kat bedak tu & terus pakai.

Berat :- 
50g (tahan sampai 3 bulan bergantung pd pemakaian)


Pilihan Warna :-
1. Cherry =  Untuk Kulit Cerah
2. Orange Blush = Untuk Kulit Sederhana Cerah *sy guna yg ni*
3. Russet = Untuk Kulit Sederhana/ Natural
4. Amber Rose = Untuk Kulit Sederhana Gelap/Natural
5. Summer Tan = Untuk Kulit Sawo Matang/Gelap
6. Jade = Sebagai Concealer



 
 
ni antara testimoni/ feedback bedak arab dr kastemer saya.
majoriti sume yg positif oke!.. =D
nak lg yg ckp leh kecutkan jerawat, terbukti!!!!
sy pun sama, jerawat period alhamdulillah surut aje..



ada lg, tp malas ler nk printscreen.. ;-p



amacam... mau cuba????.. =D

memana yg berminat, leh PM saya, kategori murah dipasaran...
atau PM direct kat FB saya,
----------> leilylaily  <-------
emel : ummileily@gmail. com
sms/ wassap : 019 997 1011

area kuala terengganu/ ajil/ kemaman  blh antar by hand.. =)

cepatttt, stok terhad!





TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Tuesday, October 23, 2012

Alya Join Colouring Contest Lagi!


As salam..


terima kol dr cekgu Alya gitau die terpilih masuk kalering contest kat TTC, Alya pun dh maklum kt cekgu die pernah join contest like that n menang naik pentas [pdhl saguhati sume dpt laa.. =)]. Mebi psl tu kot Alya antara 5 yg terpilih wakil skolah die, contestant budak pra- skolah- 6yrs.

kemain bgn awal, sekali kejut je dh bingkas bangun. Woo.. kalo part gitu senang aje bangun, tak pyh mommie bertempik terlolong pg ari khan... ;-p. Ekceli pertandingan ni anjuran Jabatan Kesihatan N. Terengganu sempena bulan Keselamatan Makanan 1 Malaysia tak silap..



start program 9.30 pg. penuh ngan budak² n parents dorang. Seb bek la Alya blh masuk 'gu'je, tu pun kitorang teman die mewarna kat sebelah. Bergilir pi sarapan, nnti sume lari mood budak tu lari plak! Tu pun kemain dok main tali die, separuh jalan cam biasa la komplen lenguh la.. hape la. puas membongkok, meniarap plak. Aduh, seksa kebeno nk abes 2 jam. Bukan Alya aje, mcm² ragam aku tgk budak² punye peél. Saboooo jelah!

Ni sewaktu pertandingan dijalankan ;-




Nk tunggu announce sape pemenang, ada gap 30 minit. Tgk pada lukisan Alya compare ngan budak² lain, ishhkk memang tadak harapan la wei wlpn saguhati- 20 pemenang . Top 3 jauh panggang la wei.. Dlm duk termanggu tepi dewan tu, tetiba emcee announce nama Alya Husna Asmawi. Wow, terkezut makk tau yg tgh men game. Abah folo as a pengiring, aku punyerlah berdebar cam aku yg nek stage nak amek kamera pun x henggat. Pdhl henpon kt tangan aje. Adoiiii.. camane la leh blank terus.. hahahahaha!!

Ni gambo selepas nek stage tu, kemain bergaya ngan spek baru sembat rembat masa gap 30 min. tu.. =) =)


kemain lg khannnn... ;-p






TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Monday, October 22, 2012

Tuhan Jagakan Dia



As Salam..


Agak lama tak layan jiwang karat.. =)
Ni monday blues ni nk jiwang sket.. mood rindu- serindunya .. hehehhe. Ni kes feeling tengok drama Adam dan Hawa la ni. Best kan crite tu, tangkap jiwang la,tak sabar nk tgu episod mlm ni plak.. =) *pepagi esk tgk on9*..




Tuhan Jagakan Dia – Motif Band
 
Hanya dirimu yang ku cinta
Takkan membuat aku jatuh cinta lagi
Aku merasa kau yang terbaik untuk diriku


Walau ku tahu kau tak sempurna
Takkan membuat aku jauh darimu
Apa adanya ku kan tetap setia kepada mu


Tuhan jagakan dia
Dia kekasihku, kan tetap milikku
Aku sungguh mencintai
Sungguh menyayangi setulus hatiku


Walau ku tahu kau takkan sempurna
Takkan membuat aku jauh darimu
Apa adanya ku kan tetap setia kepadmau


Tuhan jagakan dia
Dia kekasihku, kan tetap milikku
Aku sungguh mencintai
Sungguh menyayangi setulus hatiku


Tuhan jagakan dia
Dia kekasihku, kan tetap milikku
Aku sungguh mencintai
Sungguh menyayangi setulus hatiku


Tuhan jagakan dia
Dia kekasihku, kan tetap milikku
Aku sungguh sungguh mencintai
Sungguh menyayangi setulus hatiku













TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Friday, October 19, 2012

[Resepi] Masak Lemak Cili Api Ikan Merah


As Salam..



Nama lg blog carca-marba, macam² ade.. nk resepi blh surf tp agak limited la psl tuan tanah bknlah pro sgt bab masak memasak ni. ;-p. Baru nk berjinak² .. =)

Ni saya nyer resepi last week. My febret : Kepala Ikan Merah Masak Lemak Cili Api. Part kepala ni mmg saya sgt suke, nk plak leh korek² mata die..  fuh.. bestt..!!!
Tp yang sadisnya menu dh best tp hadapnyer sorang².. ;-(. huhuhu. Asben weekend duty. Potomm, puas ati gak dpt ratah sengsorang .. ;-p




ni resepi mudah saya :-



Resepi Masak Lemak Cili Api Ikan

Bahan².
kepala ikan
5-10 biji cili api
kunyit hidup
sedikit halia
1 biji bwg kecil/ bwg besar/ bwg putih 
sedikit belacan
1 keping asam keping (gelugur)
santan kelapa secukupnya
garam, gula secukupnya
serai, daun kunyit
tomato, timun & bendi (optional)

Cara²:
1. cili api + kunyit + halia + 3 jenis bwg diblend. Nk senang masuk terus sedikit belacan.
2. Masuk semua bahan blender dalam periuk, masuk sekali serai + asam keping.
3. Dh agak nk menggelegak, masuk ikan + daun kunyit utk aroma lebih ummph!!
4. Biarkan hingga ia menggelegak dan masukkan garam gula secukup rasa. pastu kalo nk letak timun ke tomato ke blh aje..
5. Siap..



Selamat Mencuba..
pernah dh cuba resepi ni wat masak cili api ketam nipah, Udang galah..


u guys masak ape arini..???
jom la share².. ketandusan idea gak ni.. =D









TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Tuesday, October 16, 2012

Sempurna Resort Kuantan, Pahang (2D1N)



As Salam...


Ni vocer yg aku beli ngan everyday.com.my aritu dh expired pon akhir bln 9 ritu, sbb tu tergesa² pi tak plan leklok pun. Agaknya kalo lambat lg  expired, lg lama aku peram yer.. heheh.. ;-p.  So, ini adelah crite end of sept. okeh!!! dh lama tersimpan dlm draft, hrp maklum.. =)


Last minute nyer program tertunda, not well prepared! en suami dr masuk area tanjung lumpur sampaila ke tempat dituju tak abes ngomel kalah maknenek!. Jauh la, hape la... Aku diam aje tp dlm hati, oh... sabaaaar ajelah. Mmg salah aku gatal² pi booked, konon nk cuba ngetest hotel area bandar Kuantan plak. Cek-in lgla, masuk bilik tgk plak bilik kecik aje, ngan waterheater jem lg.. adoiii, stress okeh! Nk compare ngan Impiana Resort Cherating taleh la wei.. ;-p. Psl itu tade keinginan nk snap gambo dlm bilik tu, buang karan aje!.. ;-p


agaknya inilah org kata "Jalan² Cari Pasal"  kot.. ;-p

kalo org cam aku ni, backpacker ni dh cukup selesa dh. Tade bantal pun aku msh leh tido berlipatkn lengan *jenis suke membute*, hatta dlm khemah pun layan.. ;-p. Tp kalo en suami, IR mmg bukan kelas die la ni.. huhuhuh.. [cedey!]. Ape blh buat, seb bek satu malam aje vocer tu. Kira berbaloi bg akulah sbb dpt free 2 tix. adult masuk ke Bukit Gambang WaterPark ngan vocer tu. Lg seb bek tiket ke Bukit Gambang expired 31.12.2012 ni.. Alhamdulillah.. syukur sangat, kalo tak.. tak psl2 lg hangin lg. Itulah, doa orang teraniaya sabar mudah dimakbul.. =)

Alya mebi ckp : Ada aku kesah!!!. Hahaha, mmg die tadak kisah langsung bilik kecik ke, tadak tv flat screen, waterheater tak oke ke whatsoever sbb pool die mmg super shantek. & itulah sebab UTAMA mommie beli vocer itu dulu, anak is first priority okeh!Sampai kecut biru berendam tau, ngan kengkawan baru plak tu.. =D. Siap tinggal suh die berendam sampai puas, sedo2 kwn2 mai anto kat muka pintu bilik.. =D& dahi benjol duk men kejor².. ;-(


Neway.. dia mmg enjoy lah! layan ajelah gambar² Alya kat sana..
mane tak enjoy, kul 11 pg masih duk men lg, dh tuko jd summer tan dh.. heheheh












TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Monday, October 15, 2012

lagi Testimoni Bedak Arab/ Kokuryu Super Summer Cake


As Salam..



Lg testimoni positif bedak arab/ kokuryu super summer cake tu..
bkn saje² nak cakap, tp ramai kastemer  yg ckp bedak ni sgt bagus utk :-
 
(i) sgt berkesan utk kecutkan jerawat
(ii) jerawat kurang membiak
(ii) tidak berminyak
(iv) jimat masa

tak percaya sila tanya mama sofea ni.. =)






bedak arab 3 in 1 ni skali ngan Foundation,UV n moisturizer. Mmg sgt seswai ngan orang timur/ arab dgn keadaan cuacanya yg agak panas ni nampak lebih berseri bila berpeluh & meresap ke dlm kulit sambil merawat masalah muka.

bg yg order melalui pos, jgn risau.. InsyaAllah bedak ni tak pecah pabila sampai kat tangan customer sbb kite guna bubble-wrap...



place ur order now!!

emel : ummileily@gmail.com





TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Friday, October 12, 2012

Songket Tenunan Asli Terengganu


As Salam...


Meh la cuci mata tgk kain songket homemade asli dari Terengganu ni. Haah, raya haji dh nak dekat bolehla melaram papa die tu.. heheh. Blh aje pakai tuk majlis keramaian ke ape. Jangan tuk tambah lg sudahhhh.. hahah, nnti cik kak kite cincang lumat kang songket tu. Rugi plak.. hahaha




Ekceli ni bisnes mama sofea yg punye, saya tlg promote aje. Nak tolong saing² kawan². =)
Memana yg berminat n nk cuci mata dulu blh singgah ke blog Sofea Songket ye.

rege korang diskas la ngan owner die.. InsyaAllah, rege paling murah akan diberi. =)






TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Thursday, October 11, 2012

Projek Madu


As Salam..


Bukan madu sebarang madu yer, ini madu asli punyer. Kalo madu yg satu lagi yg majoriti kaum pompuan anti tu, tanak jugak aku.. hahah, Nauzubillah.. Mintak simpan jauh2 ;-). Biarpun depa kata manis, kaum pompuan ttp ckp itu kelatttt.. ;-p

Ini projek terbaru jabatan aku, penternakan kelulut (trigona spp ) dan lebah madu (apis cerana) aka lebah local. Wlpn bknnya aku bkn pegawai teknikal yg dikhususkn jaga projek ni tp aku suke buat² sibuk psl ape blh belajar benda baru =). Nak lg benda yg jarangkali blh tengok dekat ni. Pengalaman okeh! Biasa duk tgk online aje dulu², dlm farmville tu... hehehhe.. =)


Apis cerana & koloni barunya


ekceli  minatang tu sume dibeli okeh. Bkn seniri tangkap r jinakkan. Mahal jugak lebah² ni, dlm RM1200 termasuk sekor lebah ratu matang, lebah pekerja, lebah jantan & 8 keping comb tu. Aku try gak skoden kot mane tau ade ratu lebah kuar, cantek ke idop tp hammpeehh... tadak. Duk ber-manicure pedicure agaknya tu.. hahahah.. =D

yg kayu 8 btg tu la org panggil comb


tu istana hinggap lebah²..


Yang ni plak lebah kelulut, trigona spp. Bkn jenis lebah yg menyengat spesies minatang ni. Madunya banyak khasiat terutama penjagaan dalaman juga mengandungi aktioksidan yg tinggi. Sekeping aje gambo sempat snap sbb kotak die taleh buke lama, nnti depa merajuk bersarang kat lain plak. Madunya dh leh rasa aritu tp aku tak sempat nk rasa. Dorang ckp best. Rege madu kelulut ni pun lebih mahal dr madu lebah biasa.




Nnti bler dh dorang nak harvest amek madu dorang ni aku curi2 snap lg yer. =)


TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Tuesday, October 9, 2012

Read Easy English


As Salam..



Kalo aritu mommie dh up n3 psl buku Bacalah Anakku, tp kali ni bwh author yg sama mommie share lg satu set belajar English plak, Read Easy yg dh diperkenalkn tuk my Alya.


credit : gugel image

sure mak² pak² kat luo sana dh ada set ni kan, agaknya mommie Alya yg sedikit ketinggalan kot. ..;-p, baru ada!.. =).  Bg yg dh lama belajar guna buku ni taulah camane kekdah belajar die lebihkurang sama aje ngan BM punyer tp siyes, sgt berkesan okeh utk Alya yg kire agak baru mommie train die. Dh boleh baca sket² wlpn agak merangkak. Sukoo!!!.. =D

yg taleh tahan siap ajar nenek die lg. Ckp kat nenek die kalo kamera, K kat depan tu eja BM. Kalo C kat depan tu BI la .. ;-p. Pastu duk komplen nenek die sebut pesbuk, pesbuk sepatutnya Facebook la...

Ni video Alya baca english, febret subject die katanya. Subjek kat skolah PRA tade katanya guna set ni.
Alhamdulillah, wlpn mula start  kenal skolah tak sampai 1 thn dh leh baca sket2.. =)






mommie out of there, cubalah cari set ni utk anakanda kesayangan anda.. !!! =)
yang duk area kuala terengganu, blh dptkn kat Pustaka Seri Intan. rege die tak pasti sbb asben bayo.. ;-p. around rm40 hengget rasanya.. 






TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Tuesday, October 2, 2012

Misi Pertama : Taman Panaroma


As Salam...




Ini ceritanya sblm pose lg, edisi pertama merasmikan kasut jogging ku yg kini tersimpan rapi dlm boot kereta.. ;-p

kat n3 ni korang cakap aku dh menten khan. Eh, tade.. tade, berat aku mkn bertambah ni,
dlu muat aje patty anne aku size 26. Skrg cam balut nangka, huh.. baru mentah lg jeans tu..
sayang wei, kena usaha jugak turun 1-2 kg lg, nk lg part montot & peha .. ;-p

First time ni try nek Taman Panorama dlu, ngan anak jiran kitorang angkut skali, kasi meriah sket.. hehe. Ni pestime aku jejak kaki kat sini, kira barulah gak compare ngan trek jogging Bukit Besar tu. Lokasi Taman Panorama ni dpn HQ TNB Kuala Terengganu bg org Ganu yg lom kenal la.. heheh..


mostly uncle- uncle & auntie-auntie chinesse yg duk jogging situ.  Ghajen sungguh dorang jaga kesihatan yer, yg berjalan pun ada.. tape janji kuo peluh masham.. =). Leh tahan gak menapak nk naik bukit ni tau!

Ni pemandangan kat atas sana..

 
: View Jambatan Sultan Mahmud : 

: View nampak Wisma Darul Iman .. =) :

eksen sket.... hahah, tp silap setting. Langsung x menjadi .-(. Alya yg ntahapehape..
die pun blur ape sebenarnya gaya makpak dorang.. hahaha



eh, siap de playround tau sini.. inilah yg buat Alya suke sgt ni. Hari² ajak mommie jogging!



Misi pertama utk mengecilkn 'drumstick' pd hari tu la berjaya la sket² sambil duk snap- snap gambo!
Puncak Taman Panorama berjaya ditawan!!!!
Okeh, next mission nk menawan puncak Bukit Besar plak! =D






TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Monday, October 1, 2012

Aku & Bajet 2013


As Salam..



Alhamdulillah, syukur.. Berita bonus sebulan setengah yg PM umum ptg td buat ramai penjawat awam termasuk aku teruja. Iyelah, di luar jangkaan plak rasenye. Senyum sampai ke telinga okeh =D

Banyak jugakla yg blh bantu poket rakyat ni, tp aku x berape amek cakna. Yg aku duk tunggu, BONUS la. sape tanak BONUS! Harga gula katanya naik tpape blh buat kite sbg rakyat ni, aku mmg kureng minum air manis. Lgpun, kurang sket mereka yg mengidap kencing manis bak kata menteri : "Kurangkan manis dlm minuman, lebihkan manis dlm senyuman"

Mcm² la dorang post dlm fb, ade yg ucap terima kasih - oke.. tp ade sorang hamba Allah ni siap condem plak org gomen ni katanya :

:camane?? ape perasaan anda? :

Org yg post ni orang minyak tau, bler kite ckp org swasta pun ade gak dpt bonus, max. 6 bln tp tadak masuk & bentang dlm belanjawan. Redha aje kite, rezeki masing² kan tade plak siap dengki nk post dlm fb. Tpkan siap ade kroni die ckp kalo die dpt bonus die nk gi kl pakai  spender. Adooii, kesiannyer rupenye selama ni depa tak pakai spender. ;-p hahahhaha..

Eh ello, kalo camtu silalah mohon SPA8 tu sentiasa terbuka tuk korang sume tau.. pastu gitau yer gaji yg ko dpt tu compare gaji ko ngan swasta skrg.  ;-p.

ade yg tanya aku apekes n3 ni kan..??

sebenarnya pengarah bhgn aku kat putrajaya nun nk kan implikasi kepada jabatan sekiranya aku bertukar, siapakah yg akan handle/ tanggung kerja aku nnti.. Oh, sampai begitu sekali payahnyer tau. Aku rasa org len ilex aje.. tuptup dh dpt tukar.
Iyelah, aritu adelah ketua penolong pengarah bahagian aku dtg verifikasi aset stor kat opis aku, jd aku yg entertain & diskus segala benda sbb aku yg jaga. Pn KPP ni gitau sayang nk let me go sbb ape yg dia tanya aku leh explain ngan bagus.. hahahha. Vangga mak tau!!

Doa²lah surat yg bos aku buat tu diterima mereka yer.. =)




TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D




Related Posts with Thumbnails