Friday, November 30, 2012

Majlis Kecemerlangan & Graduasi PraSekolah 2012


As Salam..


Dh nk start penggal persekolahan baru mommie si Alya terhegeh² nk apdet cerita. Apakan daya.. sabo jela. Basi pun basi ler.. ;-p



Cerita akhir thn penggal persekolahan 2012. Alhamdulillah, hasrat nk tengok Alya naik pentas terima hadiah mcm makpak die dulu termakbul. Iyelah, anak mak ni br aje kenal skolah umo 6 thn, agak terlambat ngan kwn² die yg dh start sekolah seawal usia 4 thn.. Alhamdulillah, syukur sangat!!!



Tahun ni dptla Alya 3x naik stage tempat pertama :-  kategori Murid Terbaik Prasekolah (Keseluruhan), Murid Terbaik Prasekolah Kelas Ibnu Majjah & Murid Terbaik Iqra & Khatam Quran. 


First murid yg naik stage salam ngan guru besar ummi tengok tangan Alya menggeletar. Hahha.. neves kot tp mommie die lg neves!. Tatkala itukan, hati mommie sayuuuu sangat. tataw nkexplain camane! Ngan pakai baju stail convonyer lagi, adess... nak nanges pun ada. Dah besar anak aku! Ntah, cam naluri keibuanku tersentuh plak. Takleh nk gambar perasaan masa tu.. heheh. Poyo kan.. ;-p

Kat Majlis tu jugak, mommie tak terkecuali menumpang tuah si anak. Selama ni, mana² event/ program yg ada cabutan bertuah no kite tak pernah naik. Tapi kali ni, sgt bertuah!! Yeay, dpt hamper tau. Kemain lagi Alya gumbira. Tok Ma pun tak percaya yg kite dpt. hahaha..


semoga prestasi & kecemerlanganmu duhai anak dapat dikekalkn utk masa yg akan datang. Ummi akan sentiasa memberi apa yang terbaik untukmu, Inshaa Allah... =)


N3 ni bkn saje nk menunjuk, sekadar berbangga sebagai seorang ibu.. =D


TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Wednesday, November 28, 2012

WW #21: Kami ♥


أسلموالكم



 Bukak pintu keter si Alya hulur sekeping kertas,
surat chenta katanya...


 #kamiinlove!



psst: 
ade kursus arini nk cukupkn 7 hari kursus/ thn


TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Monday, November 26, 2012

Sunway Putra Hotel Kuala Lumpur, 2D1N


As Salam..


Beri laluan cerita cuti² kitorang ritu, sblm en. asben terkehel sendi bahu..

Dah lama x mengekor asben miting sjk t/jawab bertambah ni. Apepun bebanan tugas yg menimbun tambah plak faktor cuti yg dh tinggal sket buat aku terpaksa lupakn hasrat ikt asben. Tp kali ni kapla dh asek hang, report aset suku thn ke-3/ 2012 sume dh clear out, kena plak asben miting ari kamis aku pun follow lah. Haruslah cuti utk ilangkn ke- stress- an anda!

Faktor lain yg setuju ikut kali ni apelagi, gaji dn masuk.. =D. Operasi merabakkn poket suami bermula. Hahaha!

ni pestime stayed situ. Memula parking kat level 7 pastu naik lift tersesat barat naik sampai ke opis orang. Hahahah. Rupenyer banyak plak opis kat bangunan tu, ingat soping complex je. Lobi nya kat level 9 bapak beso, feeling cam pelancong asing aje. haah, majoriti yg idung2 stok leh sangkut baju duk situ.



kejakunan terserlah. Masuk bilik wajib amek gambo bilik dlu. Mane taw ade yg berminat nk cek-in gak kan...



nampak tak ni? itulah buatkan si Alya taleh duk diam² dlm bilik! Haish!..



aktiviti wajib,layan ajelah..





posing sblm balik =)



sekian laporan bergambar kat Sunway Putra Hotel. Heaven jugak duk sini, tak boring. Soping mall bawah aje.. =D.

Dah lama tak mengekor ni. Cuti² sekolah gini kalo ade peluang harus rembat ni. Tak pikir panjang dah, hehehe.. =)   
 






TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Saturday, November 24, 2012

Ready Stok : Bedak Arab/ Kokuryu Super Summer Cake & New Tone


As Salam..



Cepat, cepatttt.. dapatkan nya sekarang sebelum kehabisan. Hahaha. =D
Ni parcel yg baru diterima, direct dari Qatar.


pilihan tona warna bedak arab yg ada. Yg Rossele tu kaler baru kwn sy cakap, pestime tgk. Warnanya lite aje, cam cherry pink ghitu tp lebih cerah.



Rezeki Allah itu sangggaaattt luas.. =). Aritu kawan mintak tlg jual & up post psl Bedak Arab/ Kokuryu Super Summer Cake ni. Alhamdulillah, permintaan dan pertanyaan sgt menggalakkan. Ekceli sy tak sangka leh terjebak dlm bisnes bedak arab ni. Memula pakai tuk kecantikan kegunaan sendiri tp rasa cam besssstt sgt compare ngan compact powder yg dh pernah guna. Plg besh, boleh kecutkan jerawat n ilangkan parut jerawat.. =). Yang elok haruslah share, tak ghitu... hehehhe.

Tak caya leh tgk testimoni- testimoni bedak arab ni..

Bedak Arab Kokuryu 100% original, FREE span original Kokuryu okeh!. Belajar dari pengalaman nasihat kawan², skrg saya sgt berhati² dgn segala jenis produk tiruan. InsyaAllah..saya akn beri servis yg terbaik untuk anda!! cheeewah.. =D=D

do emel/ pm me if interested..

facebook
emel : ummileily@gmail.com
sms/ wassap : 019 997 1011

Belian secara BORONG juga dialukan.. =)
stok terhad!!

 



TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Thursday, November 22, 2012

Majlis Khatam Quran Peringkat Negeri Terengganu


As Salam..


Asek tertangguh aje n3 ni...

Xtvt my dear Alya on October lagi tp phm² ajelah mommie die semenjak dua menjak ni. Masa sgt mencumbuimen-cemburui daku ;-p. Akhir tahun biasalah beb, namanya penjawat awam ni. Merangkap kije kewangan plak tu, atoii.. feninnn!


my dear Alya Husna sblm bertolak. Baju & tudung cikgu sponsor.. =)


Wlpn duk di K.Trg, nilah pestime aku menjejakkn kaki kat Stadium Sultan Mizan ni. So jakun kan, hahahah. Tempat majlis ni sebelah ngan stadium yg runtuh tu. Oh, barulah dpt tgk jarak dekat. Leh tahan teruk gak la!


Punyelah ramai umat manusia yg merai adik- anak- cucu- anak jiran, huh. rimas. Nk berjalan mu segan.. ;-p. Berkeliaran la makpak/ penjaga kat luo. Peserta kat dalam dewan tak mcm tahun² sblm penjaga blh aje masuk dlm. dewan.


Menunggu ketibaan DYMM Sultan Terengganu, Sultan Mizan mommie rela berdiri sampai naek lengguh kaki semata² nk menatap dari jarak dekat DYYM Sultan. Bukan Mommie aje okeh, ramai lg rakyat jelata yg berperasanperasaan demikian  *Cover* .. ;-)


Nah kau DYMM Sultan Mizan dari jarak dekat :-


ala.. sayang betul, agak blur la. Menggigil nko!!!! Permaisuri Nur Zahirah pun sgt shantek okeh! tp shayang tak leh nak tatap lama sibuk duk snap gambar, plus Tuanku jalan laju nk masuk dewan..

Ni cek mek Alya dh abes majlis. Panas woo nk pegi ke tempat parking. Seb bek la budak tu tak wat pangai! Alhamdulillah, majlis berlangsung smooth aje.. =)






TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Wednesday, November 21, 2012

Terkehel Sendi Bahu plak ... ;-p



أسلمليكم



Dugaan Tahun Baru Hijrah, aritu aku terpeleot kaki kali ni terkehel sendi bahu plak. Tapi bukan i uolss, en asben punyer crite. Kalo ai dh tentu aleh apdet blog kan.. hehehe.

Kisahnya pagi Awal Muharram lepas, en asben n group pancing die pi mancing. Dlm kul 8.45am tu asben wassap aku anto gambo ikan sebarau yg die dh dapat. Kemain lagi eksen yer, aku wassap pastu langsung tak balas.. ;-(. Syok mancing barangkali!



Dlm kul 12 lebih asben balik. Tetiba mak aku sound dtg cpt, igt dpt ikan beso ke hape.. sekali berbalut dh bahu! Speechless, nak nanges pun ade control kawan die ada. Entah mcm mane blh tergelincir terkehel la sendi bahu tangan kanan. Jatuh 2cm ke bwh katanya. Adess, aku dgr pun ngeri seh. bernafas pun semput katenya, terus kwn² bawak pi tukang urut. Alhamdulillah, xray pastu dh masuk pun kat sendi asalnya cuma masih sakit & bengkak lg.


kwn die wassap ni kat umah tukang urut.

Ikut term oil & gas, kes asben blh diklasifikasikan lost time injury (LTI) * ni ilmu okeh*. Doctor rekomen kena rehat 6 wks dr kije tp phm² ajelah kije swasta mane ade mc lama. Boleh.. tp gaji tak bayar ler. Aku dlu gak best, 2 bln duk umah gaji jalan, makan tido makan tido sampai dh muncit perot.. hahahah.. Ni die nak gi kije pasni nk drive camane aku pun tak pasti lg ni. Boleh je aku jd driver tp upahnye paham² ajela khannn.. hahahaha.


dh bulih pekdah! ;-p


Kire adil ler tu, turn aku jaga si dia plak.. ;-p




TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Monday, November 19, 2012

Crepe Durian Hasil Tangan Saya!


As Salam...


Jangan betulkn skrin pc/ lappy/ henpon anda! Jugak bkn typing error yer.. hahaha.. Betoolll.. ini betul- betul bkn cobaan tau. Tak percaya kan.. kan.. hahah..

Asal buat seniri, buang tabiat ker?.. hahaah

Aku seniri pun tak percaya pd mulanya. Tak percaya dgn kebolehan diri sendiri ;-p. Asben la yg beria nk suh aku buat seniri psl die tak makan crepe durian yg order aritu. Die tanak yg org len buat, konon nk makan yg bini die buat. Hahaha.. iyelah tu. Bersemangat beno en. asben ajak pi beli durian kat pasar payang pastu cari kelengkapan nk wat crepe kat Giant.

Maka, jenuhla aku mengugel resepi crepe durian ni & hasilnya...

taddaa....



Crepe durian kaler biru tu, kau ade??? hahahah.. =D

kalerful lagi tu! Kaler ijau aje tadak, tu stok warna yg ada so sume kaler aku wat la. mcm bendera plak besonyer kan.. takde seni langsung tp makan.. fuyyooo, puas! penuh ngan isi durian dr cream. Durian D24 punyer okeh, rm18 hengget sekilo skali ngan kulit!. Puas ati bebeno adik² aku makan.. =)




Resepi Crepe Durian 
sumber: http://www.penbiru.com/2012/10/cara-buat-durian-crepe.html


CREPE
Bahan-bahan :
250 gm tepung gandum
3 biji telur
500ml santan (lebih mudah gunakan Santan kotak 400ml campur air 100ml)
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh pewarna (ikut suka korang..kalau guna kuning takkan jadi merah pulak kan??)
Cara-cara;
Campurkan semua bahan dan blender kemudian tapis.
Panaskan pan atau kuali yang leper dengan api yang kecil..ratakan sedikit minyak.
Tuangkan 1 senduk adunan dan ratakan hingga menjadi crepe 
Tak perlu dibalikkan dan biar permukaan atas kering..angkat dan biarkan sejuk

DURIAN FILLING
Bahan-bahan :
1 cawan Non Dairy Whipping Cream (pukul hingga kental)
Isi durian secukupnya (ambik isi aje..bijinya korang boleh semai hahah)
Cara-cara ;
Bentangkan 1 keping crepe
Letakkan Whipping Cream di tengah-tengahnya
Letakkan isi durian
Tutupkan semula dengan Whipping Cream
Lipat crepe dan simpan dalam peti sejuk


.guys, nak order leh pm yer.. hahahah








TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Wednesday, November 14, 2012

Salam Tahun Baru 1434 Hijrah


أسلموالكم 


"semoga hari- hari yang mendatang lebih baik dari semalam "


: Masjid Kristal, Taman Tamaddun Islam Terengganu :



دری سیا سکلوارگا
 لیلی،اسماوی & الیا حسنا 

TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Monday, November 12, 2012

Kemaruk Durian Crepe



As Salam


Bukannya mengidam, tp disebabkn ramai bloggers mahupn kwn fb yg up cite psl durian crepe ni aku pun teringin sama nk rasa. Best sangatkah durian crepe ni yg jd kegilaan ramai skrg. Ada yg rajen buat seniri tp tuan blog ni u ols seniri maklum, cari yg dh siap sudahla. Mostly yg duk KayEll r bandar² besar tadak jd msalah tp aku yg duk di Kuala Terengganu ni mana nak cari durian crepe ni? huh.. jenuh gakla meng- google kat mane area kuala terengganu ni ade jual ;-p

Hah, amekaw.. dasat kan! Cari punye cari akhirnya semalam aku dptla merasa durian crepe yg femes itu.


edisi Durian Crepe di Kuala Terengganu

Bismillah hir-Rahman nir-Rahim..



siap dh gigit br nk amek gambo! hahah.. tak senonohkan. 
Patutla jadi bualan ramai sodap ghupenyer! 10 pcs licin tak sampai setengah jam. Nasib baik Alya ngan asben kureng gemo so mommie bedal ngan pak chu n ateh aje.. hikhikhik.. =D

guys yg mane duk area kuala terengganu r sewaktu dengannya, durian crepe ni saya beli ngan Damia Fazri. Lokasi kat Jalan Tekukur, kuaters kakitangan kerajaan tu. Ala.. dekat gak la ngan umah si Zizan Raja Lawak tu..

okeh, fine! tak kempunan dah.. ;-)




TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Sunday, November 11, 2012

Pada Tarikh 10.11.12


As Salam



Waa, bestnyer opis sunyi sepi ramai yg cuti direct minggu ni gara² ade cuti berkepit, deepavali n Awal Muharram. Aku, arghh.. sayang cuti eh wlpn asben dh cuba menggoda suh aku cuti, hahah. Time gini apelagi.. jom mengarang!!!!


10.11.12 chantek okeh nombor tu. Ramai kot yg amek jd tarikh istimewa tp bg aku istimewa jugak. Itulah tarikh aku mula diserap masuk secara tetap & berpencen dlm skim perkhidmatan awam. Oh, sebelum tu pun dh berkhidmat di jabatan kerajaan tp sbg staff kontrak aje, kureng kelebihan ler.. ;-p


View 4rm Aras 10|Wisma Tani, Putrajaya


7 thn berkhidmat di jabatan yg sama, di jawatan yg sama serta di penempatan yg sama sedikit sebanyak telah menimbulkn rasa kureng selesa ngan sistem pentadbiran skrg. Mungkin terlalu lama disesuatu tempat buatkn timbul rasa bosankn, sbb tulah sesetengah jabatan mengesyorkn 3 thn berkihdmat di jabatan yg sama blh memohon pertukaran. Aku mmg tidak kisah wlpn ulangalik dr umah 26km sehala tetiap pg berlumba ngan lori² balak r else b4 tp lately aku rasa cannot stand up la, diperhatikan keseronokkn bekerja dh kurang. Mungkin inilah antara faktor yg menyebabkan aku mohon utk bertukar drpd end up with something yg tak sedap kan.

Ulangtahun ke 7 perkhidmatan ni aku berazam nk kerja ngan lebih bagus, semoga gaji yg diperolehi nnti lebih berkat wlpn dh sedikit tolak loan rumah, hahaha. Eh tak lupa, semoga inilah tahun last sambut anniversary gov. service kat jabatan ni =D. Harap² dapatla berita yg gumbira surat pertukaran aku yg lama dh duk tunggu ni.

InsyaAllah, amin!!!




TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Thursday, November 8, 2012

AidilAdha 2012


 As Salam..



Baru terhegeh² nak apdet cerita AidilAdha 2012 yg dh lama berlalu. So sowie, lately virus M mula menular dalam diri. Entah kenapa! Symptom² blog habuk dan debu hama mula terasa ;-p

Yup, Aidil Adha 2012 saya yang berlalu sarat dengan 1001 pengorbanan. Pengorbanan mental dan rohani!
3 hari sblm Aidil Adha menjelang tiba, aku sekeluarga dikejutkan dgn perginya bapa saudara kembali ke Rahmatullah. Mcm tak percaya psl pagi hari kejadian kami bertembung dgn arwah. Sihat aje, takde ape² perubahan pun. Hari sebelumnya pun sama. Itulah.. ajal dan maut menjemput tak kira usia dan masa. Arwah ditemui telentang oleh anaknya di perkarangan rumah. Ingatkn pengsan. Cuba bawa ke hospital tapi disahkan sudah meninggal dunia kira² 40 minit sebelum ke HSNZ.

Mengikut perancangan awal, aku sekuarga akn menyambut Aidil Adha di perantauan Texas *TAX-A aka Chukai ;-p* tp memikirkn siapa yg akn menguruskn tahlil arwah memandangkn dh kehilangan ibunya kira² 3 thn lalu, perlulah sedikit pengorbanan dr pihak kami jugak. Family bonding saya rasa lebih penting time tu, yelah.. sepupu² saya cam terkejut lg ngan kejadian tu. Sedih ;-(

Apelagi nk share cerita yer, dh lama sgt kejadian tp nk up n3 jugak ni la penyudahnya. Nak mengrang panjang² pun dh tak gheti nk susun ayat.. hahah. Gambo kenangan Aidil Adha kurang ada, bersama kuarga langsung tadak. Yang ni pun tak formal tp blhla org kata sebagai kenangan..*wink*


Mommie & Alya | Pulau Warisan Kuala Terengganu
26 Oct. 2012 | 10 Zulhijjah 1433H


Alya & Hannah | Pantai Chendor, Pahang
28 Oct. 2012 | 12 Zulhijjah 1433H



p/s:  edisi bersih sawang aje ni.. hihihihi







TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Tuesday, November 6, 2012

Lokasi Blackspot AES ( Automated Enforcement System)


As Salam..


Alahai, rindunya duhai blog. Byk cite nk share nih tp idea mengarang tanak dtg plak. Majukk.. lama tak asah ;-p.
Apepun arini nk share psl AES sket, utk tindakan aku, asben especially dan juga kwn blog yg sy sayangi gak.. Banyak tu rm300, kl kompoun dpt rm150 pn still byk lg blh wat soping mcm² ngan nilai tu.. =)




senarai lokasi AES utk kesan had laju, lokasi AES di lampu isyarat & rumusan lokasi AES korang boleh semak kat SINI

jom pakat beringat okeh..

ke ada yg dh kena saman AES ni???

aku ade dpt satu tp asben yg drive. Kena spot kat karak. Nasib la kalo keter bertukar tangan ghitulah!!!..
so far tak bayar lagi.. huhuhu. Tunggu ada diskaun 70% dlu.. hahaha.
Jgn kena blacklist nk renew roadtax sudahla.. ;-P








TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D




Related Posts with Thumbnails