Tuesday, December 31, 2013

Entry Terakhir Tahun 2013


 As Salam


Heluuuu...
ye, kakakmu masih ada tp tenggelam timbul ginilah..
hehehe..

tetiba arini mai aura nk apdet post sempena penutup thn 2013
ala.. bg gimik² sket, cuci² habuk - sawang blog
agak lama tak hapdet blog bertuah ni..

ape cerita yer stlh lama menyepi..
takde ape yg menarik la, nk buat rumusan pn tak pandai
biasa- biasa aje cuma byk nk crite kat sini tp tak tercerita
nk kata sibuk-- sibukla jugak
tp Virus M sebenarnya..



: ambe se- family :


Alya dh naik darjah 2 thn 2014
settle dh sume urusan persekolahan dia semalam..
anak ambe masih jugok sorang tahun ni,
tak bertambah- tambah.. huhuhu
Usaha? mmgla ber-usaha sokmo ;-p
tp takde rezeki lg

berprasangka baik :
"DIA mengatur yang terbaik untuk saya & keluarga "

bab ambe pulok x leh tukar lg ni wehhh..
tp dh sampai ke bahagian pertukaran JPA, ambe q ke-3
pyh ngakloh weh psl nk tuko ke daerah kan, federal post x byk..
huwaaaa...!!!
sabo lely sabo.. -- azam tahun baru nk lebih sabar

Rumusan thn 2013 ni Syukur Alhamdulillah pd Yang Esa,
banyak rezeki yg DIA bagi pd ambe sekeluarga
rezeki anak sendiri takdok lg tp DIA bg ambe ada anak sedara baru
dh masuk 4 bulan anak sedara boboboi ambe tp maklong dia x up n3 lg.. huhuhu
sukooola ada baby in the house ni,
blk kije gi hungga ke baby Adam sampai kak Alya pun jeles.. heheh


Esok, dh masuk thn 2014
nk cerita psl azam thn baru pn mcm biasa- biasa je

Insha Allah, nk solat di awal waktu =)
nk jd yg lebih baik dari tahun ni, amin!!!

kawan², ambe mitok maaf jugok neh
esk kita buka lembaran baru
nk gi jalan² jugok blog kawan² tapi dokdang drop a comment
usha dari jauh je..
ambe sayang lagi deme semua..


pssstt...
nampaknya hanya 52 entry aje tahun 2013



Instagram

TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Wednesday, October 30, 2013

WW #0613 : Cashout


As Salam






yeayyyy,
boleh wat beli perfume chrismas sale nnti..
yuhuuuuu... =)






Instagram

TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Friday, October 4, 2013

Kursus Roselle


As Salam


Lama tak apdet crite psl kerjaya
Insha Allah, tahun ni rasanya sasaran nk 7 hari kursus rasanya tercapai
byk join kursus teknikal semata² nk cukupkn hari
takpela.. ilmu kan

sblm pose aitu ade join kursus roselle,
mmg opis aku salah satu pusat penjualan biji benih roselle termasuk pengujian kualiti
tp agak terhad rasanya dijual pd orang perseorangan, ada term n procedure 
kalo ada yg berminat rasanya kena melalui ketua jabatan dulu yg meluluskan
harga jabatan, rm50/kg

anjuran ibu pejabat wisma tani,
disebabkn bertempat kat opis maka aku men-joinkan diri lah

nk terangkan byk² kat sini aku pn kurang arif
tp yg blh aku share... gambo ajelah..
heheheh

seperti biasa, tuan tanah kena interframe dlu =)






ni part cara nak semai biji roselle




biji roselle yg dh dijemur kering, yg ni blh buat biji benih plak ni..





& last, peserta kursus roselle aritu at SPK Rhu Tapai on last day kursus




Insha Allah, pas ni akan sy buat n3 susulan psl roselle ni,
nnti kite share cara buat jus & jem roselle ..





Instagram

TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Wednesday, October 2, 2013

WW #0513 : Detox Lemon


As Salam





sape pernah cuba detox lemon ni?
wanna share??


pssst, tqvm lieya Latif psl share tips ni dlm fb aitu..




Instagram

TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Saturday, September 28, 2013

Sambutan Majlis Aidilfitri 1434H | 2013


As Salam


Uish, lamanya tak menaip kat blog ni, dh sebulan lebih dah..
hahah.. igt dh jd pekasam tp tak ye,
mood maghi dh ni.. ;-)

Wlpn dh nak hampir raya haji dh, tak kire--
nak apdet jugak psl raya puasa

Seperti kelaziman thn² sudah,
majlis raya peringkat opis sedaya akan dibuat
oke, kite tgk cik makcik tuan tanah dulu
ngan juadah tahun ni, Roti Jala Zam- zam Alakazam



tahun ni aku ditugaskan sbg ajk keceriaan
sehari sblm majlis msg2 sibuk memainkn peranan
sukooo! moralnya-- teamwork itu sgt penting



sblm tu ada majlis celebrate besday staf yg lahir antara bln mei- sept.
sume sporting, cayalah!






mmg byk jugakle juadah raya kali ni, namanya jugak komersial
kira kerahan tenaga kerja la psl kebanyak juadah kitorang bikin sendiri
hahaa.. pecah perut gelak time buat label tu




ni la sume staff kat opis daku
punyelah pyh nk amek shot yg terbaek
msg2 sibuk nk makan--
lapoooo.. =)




Ni gambo² sepanjang majlis
meriah jugakla psl aitu ada latihan kawad so lps training dorang serbu ler..
kalo tak, takde la meriah sgt




byk gile gambo nk kena tapis psl aritu mesra lensa sgt..hahah
pas camera si a, si b plak, pastu si c panggil..
perghhh... mcm artis kau!
sampai ke petak roselle pun sempat melaram..
huhuh, layan ajelah..



psst :-
okeh, siap n3 tertunggak.
minggu ni kena kursus lg.. huwaaa..
ye, mmg bzs alahkan mb.. hahahah



Instagram

TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Wednesday, September 25, 2013

WW #0413 : Keep Calm...


A s Salam..







Instagram

TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Monday, August 19, 2013

Cerita 2 Syawal 1434H & The Smurfs 2 3D


As Salam


Raya ke-2 msh di umah mertua.
Ni outfit kitorang tuk 2 Syawal 1434H




Eh, korang pasan tak si Alya tu..
ye, dia still nk pakai baju raya 1 Syawal
puas aku mujuk suh pakai baju lain tp die tanak..
kang melalak umah org susah so aku biar ajelah..
nk wat cane, sembur perfume jelah.. =)

kitorang x meraya mane pun aritu
cuma pi umh baru biras aje sama mertua
nk pi mane pun tatau, suami bkn jenis suke bertandang
blk- blk tempat yg sama jugak..

the cuzzies in action!







memandangkn we ols ni x tau nk pi mane dh,
asben suggest gi tgk wayang ECM..
ape lagi.. lajuuuuu je angguk!
tgk crite kartun: The Smurfs 2 in 3D
besssttt!!!
nk cerita panjang- panjang x reti so korang pi tgk sendiri ler..
heheh.. mmg strongly recommended yer!


kluo wayang, jumpa maskot The Smurfs ni..
apelagi, jom bergambo!!!
maskot pakai baju raya.. hahahah

Alya & Smurfette




Mommie, Alya & Papa Smurf










Instagram

TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Thursday, August 15, 2013

Cerita 1 Syawal 1434H / 2013


As Salam




sementara tadap kije lagi ni,
meh apdet crite raya laju² =)

Selamat Hari Raya!!!!!


turn meraya pg Syawal 1434H sama je mcm tahun- tahun lepas,
tadak istilah turn or baling syiling,
punyai asben yg tak kisah pg raya kat memane mcm biasa le mestilah memihak kat kampung si isteri.. hehehe
ekceli, agenda paling penting aku pagi raya yelah ziarah pusara ayahanda..
lps tu suke atilah nak bawak aku pi raya kat mane pun.. ;-p

ok, lepas ziarah pusara arwah kitorang 3 banak terus balik umah mertua..
Alhamdulillah, smooth aje perjalanan - tadak jem
ziarah- menziarahi jap terus pinggg.. tido sampai petang
suami merayap umh saing- saing die..
kasi die lepas mem-bujang jap..
hahah.. itulah aje cerita raya aku di 1 Syawal

Orang len duk post gambo raya anak banak pg 1 Syawal,
tp aku.. hampeh!! kena anak- suami bukan mesra lensa..
terpaksa la paksa mereka utk bergambo jugak..
tak kira, nak jugak gambar 1 Syawal 1434H

dan hasilnya...

 : 1 Syawal 1434H/2013 :


penuh keterpaksaan bukan...
huh!

punyalah payah nk shoot angle n pose terbaik,
rasanya ini yg paling elok kot ;-p
mmg byk yg disnap tp tak senonoh..
Alya korek idung la, buat muke toye la..
ntahahahapehapentah!

ni versi duduk plak ;-p
dh berminyak muke aku nk blh ke amek gambo, huhuhu...




Tema Raya 2013 ni kalo ikutkn ati aku nk kaler turqoise tp asben tanak plak..
singgah dr JB kat Tangkak ritu die pilih kaler maroon tp sampai ke sudah kain baju melayu tak terusik,
tak gi anto tailor pun..
last2 pi parkson cari yg siap dh, seb ada size..

Baju aku kain cotton beli kat StudioCottons
yg Alya punye kat Kamdar, mak sedara  die terlebih rajin..
touch-up sket ltk ala-ala berlian gitu..
kherllass kau!..


psst, cerita 2 Syawal panjang sket n byk gak gambo,
nnti up n3 baru ye.. *nampak sket slalu apdet*
hihihi




Instagram

TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Saturday, August 3, 2013

Salam AidilFitri 1434H








Instagram

TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Thursday, August 1, 2013

[Resepi] Roti Jala Zam Zam AlaKazam


As Salam..


Roti Jala Zam Zam Ala Kazam² in da house..hehehe
amacam oke tak?
pestime buat okeh!




proses menebar jala :-




guna non- stick pan, aku guna kuali ajaib tu aje..
tangan langsung tak berseni plus parkinson gitu..
mcm ulaq kena palu aje line.. huhu
tp pas gulung² menarik jugak kan..
kalo jual bulan pose sure laku nih.. hehehe





ni resepi yg kite gunapakai :-


Resepi Roti Jala
sumber: http://jendeladapuriema.blogspot.com/2013/06/roti-jala-zam-zam-ala-kazam.html 

Bahan 
 3 cawan tepung gandum
1 cawan santan @ susu cair
2 cawan air
1 biji telor
sedikit pewarna hijau
1 sudu teh garam
*minyak untuk sapu pada non stik pan


cara:
1- Masukkan semua bahan ke dalam pengisar dan kisar hingga sebati
2- Tapiskan adunan yang telah di kisar.
3- Masukkan adunan ke dalam acuan roti jala
4- Panaskan kuali non-stikdan sapu minyak atau pemanggang berkembar dan tebarkan/ anyam adunan selang seli secara melintang dan menegak.
5- Bila sudah masak bolehlah dilipat atau digulung.
4. Hidangkan roti jala tikar ini bersama kari ayam.
 


Ekceli acuan benda alah ni dh lama kite beli,
sejak tgk si Lieya Latif post n3 ni lg..
hahah, lama giler terperam kan

picca credit here



Di bulan ramadhan yg mulia ni mai angin rajin psl x leh puasa
maka mencuba la aku menebarkan ia seadanya... *pergghhh, ayat!*
nk kasi kat tok guru mengaji Alya n jiran tetangga..
kalo dorang rasa best, bolehla tempah yer..
hehehee...

cop, cop..
kang ade tanya kat mane aku beli acuan roti jala 3 muncung gitu..
ai beli kat SINI..
tapi dpt tau kat Daiso pun ade jual,
acu survey!!


lagi seminggu mau raya, yeayyy!!!









TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Thursday, July 25, 2013

Kad Raya Pertama 2013


As Salam


Dah lama tak dapat kad raya yg posmen anto
tp thn ni, Alhamdulillah ada gak satu kad raya
siap byhand lagi..
sape lg kalo tak dari anakanda sendiri =)

siap kol tanya blk kije kul brape
ada suprise utk kite katanya
blk je lom sempat parking si Alya dh tercegat kt depan tangga




Inilah kad raya yg anakanda kite bg
terima kasih sayang!!! ai lap u! 

hahaha... kreatip kan, siap ngan itik lg tu
sendiri bikin ni tau, katanya cikgu ajo time kelas pendidikan seni
nnti Ummi tampal kat dinding yer!

 
pssst,
kalo dulukn kemain duk tertunggu bila si posmen dtg
plg syok dpt kad raya ada muzik, khelasss ghitu!
pastu kumpul banyak² ikut kreativiti
sangkut r gantung kat dinding kemain lg kan.. =)

tp skrg takde dah..
sume pakat duk ucap tru sms, fb, emel, wassap..
byk sgt platform skrg ni so kad raya dh kurang glemer dh

korang sume, dh design dh kad raya digital tahun ni???
hehehe...






Instagram

TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D




Related Posts with Thumbnails