Monday, January 7, 2013

Alya Husna dah Darjah 1 | 2013


As salam..


Ramai makpak yg bzs minggu ni, crite pun berkisar pengalaman first day @ skul aje kan.. heheh. Biasa ler tu, kite pun nk bercrite gak psl alam persekolahan anakku yg msh sorang tu ;-p, my doter Alya Husna dh melangkah masuk thn 1 dh.. =)

Pg 1.1.2013 Alya bgn dgn mood yg cukup baik, x byk ragam. Mommie pn siap cuti rehat. Musim hujan/ gelombang ke-2 banjir buatkn anakanda sedikit sejuk nk sentuh air. Seb bek la mommie garang ni prihatin jerang air panas sket wat mandikan die, maklumla umah tokma mane de waterheater.. sobsobsob. Time hujan² gini rasa cam x perlu sgt beli benda alah tu, kitepun fuhhh sejuk sampai ke sumsum tulang u nk mandi!

Sampai kelas, meja kusi dpn sume dh penuh. Ade yg dtg awal tau kamikah yg lewat? . ;-p. Takpe... janji Alya dpt concentrate cikgu ngajo nnti, jgn men! Nk duk ngan kwn kelas Pra tp tadak, kapel ngan kwn baru.



gambar penuh lupa nk amek ler, mommie kalut campur plak ngan hujan. Ni pun pas kwn2 ckp amekler gambo kenangan tu.. =)


ditempatkn di kelas 1 bestari, 2 kelas aje bukak utk darjah 1 ni. Sekelas dkt ngan 35 org gak le. Tak ramai sbb byk skolah area tu. Eh lupe nk nk gitau skoloh sama cam die pra dlu, alasan plg dekat ngan umah so sng anto n amek. Sbb tu takde masalah sgt Alya nk seswaikn diri ngan persekitaran..



Ni time cikgu kelas suh perkenalkan diri. Kemain lg malu anakku.. ikt perangai mommie yg pemalu ler tu.. hahah. Siap bisik ngan cikgu gitau nama die.. hahaha



Ni lawatan amal cikgu bw budak² kenal toilet. Hahah, berduyun² rombongan cik kiah ngan pak lah.. hahah. Gelihati plak tgk gelagat mereka.



Kat kelas tade masalah sgt aku nampak tp bab makan + beli kat kantin sikit riso kat ati mommie. Iyela anakku tu mane pernah pegang $$ sblom ni. Tu pun dh tercicir nko singgit time lawatan gi toilet tu. adushh, 2nd day plak Alya beli air sirap segelas singgit. Hameek ko, normal 50sen je ni kes tatau rege pastu dpt air trus lari ler ni..
Untung ler tokei kantin bulan ni. Huhu, sabo ajelah. Moga proses belajar beli kantin ni tak lama.. tp pastu bler kenal koperasi lg haru aku rasa. hari² ler bw balik pensel, roba [pemadam], gorek [pengasah pensel]... ;-p

Overal utk 3 ari skolah ni memberangsangkan la. Tp mommie kena awal sket lg anto Alya msk kelas. Iyelah, dh 3 ari berturut² punch kad aku merah wooo.. huwaaa. Jatuhla penilaian prestasi aku kali ni.. huhuhu






TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

17 Sila Komen Disini ♪♫♪:

Tihara said...

comelnya anak dia masuk drj 1 dah :)

Tihara said...
This comment has been removed by the author.
cik dah faridah said...

berdebar plk idah tgk alya darjah 1..nnt next year kiter plk merasa..ni dok tadika x runsing mana..budak2 x ramai..dah msk alam sek betul2 nnt..kena pantau betul2 anak

ieda said...

alhamdulillahhh

ekekek yelahhh ..lepas ne momiee kenalah bagun awal macam aunty 5.30 pagi
baru punch card x merah dah ;)

Razfira said...

alahai comelnye!!

HeNRieTTa JoSe said...

hehehe....bestkan citer anak2 skulah....terkenang semasam dulu....

pss....rietta pown bertahun jugak kompul duet nak bli...hehehe....sanggup tu asingkan duet bulanan....bru dpt....

salwana nordin @ che'wa said...

saya pun penah alami apa yg ko alami masa hadi darjah 1 hhheee..

bukan main menangis maknya kt umah sbb anak makin besor..tp anak relax je hhhheeee

thn ni kita tak kalut sgt sbb bebudak ni dah besor dan biasa dgn sekolah..hadi drjh 3,alya plak tadika :)

btw comeinya alya husna tu :)

maszmadi said...

ha dah darjah satu... anak masuk sekolah mak pak yang kalut... camner lah masz nak hadapi lagi 2 taun nnti yerk.. huhu

Mia Kassim said...

Samalah kita....anak rileks je kita yg risau melampau..... :D

~AmyLiana86~ said...

wah anak da besa..bestnyer..

Nini D.. said...

comelnya dia pakai tudung!

Nur a.k.a admansyah said...

Adoii larr.. kalako pulak si Alya berbisik kt cikgu tu! hihihi..(at least die x meraung! ntah camaner my youngest thn dpn...)

Nk komen psl last N3.. Akk suke tang jd muslimat sejati tu! InsyaAllah... moga Allah permudahkan yea! Aminnn

Alycia said...

dah besar dah alya... dah darjah 1 dah.. amboi, siap bisik2 kat cikgu nama dia tu xtahan hehe..

~Siti Hajar~ said...

hehe...cute je Alya bisik kat cikgu tu...budak klu dah pnh pra sekolah xde masalah nk msk drjah 1 ni kan...

Belajar pandai2 yer Alya..

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Dah besar dah Alya..sedar tak sedar dah darjah satu...comel jer tgk dia bertudung...hehe..pemalu ye..siap bisik kat cikgu tu.. :)

.:: Mrs Z ::. said...

salam kenal...
singgah dan follow blog ni ^_^
sebayalah anak kite ^_^
semoga Alya berjaya dunia dan akhirat ...

Ema Blog said...

oklah kak, time waktu anak-anak masuk kelas..ibu bapa boleh tgk..sekolah anak ema langsung tak kasi..




Related Posts with Thumbnails