Monday, March 25, 2013

Petua & Rawatan ChickenPox


As Salam



Chickenpox oke, bkn chicken chop.. ;-p
Chickenpox yg juga dikenali sbg cacar air, bahasa kampung: jintungan adelah benda yg sama --
[pengenalan =D]




2 mgu lps my Alya diserang chickenpox ni..
mula sal igtkn gatal2 biasa tu, sempat jugakla bg tazkirah..
selaku lecturer yg x pernah diiktiraf aku cuba selitkn unsur nasihat tatkala alya tunjuk bendalah tu :
"itulah, mandi x ber- sabun! ;-p"
keesokkn ari makin menular plak bintik² air tu, try update status kat fb [test point]--
sah, dikenalpasti sbg chickendancepox!




trime kasih tak terhingga pd rakan yg prihatin left a comments
iye, matikutu jap psl time merebak byk bendalah tu aku ade umah mertua,
asben sgggtt bzs wiken duty ade shut-down kat offshore
perghhh, ilang akal jap, cuak lg tgk biji² naik gitu cpt..

pi klinik gakla utk dptkn mc, sah² kena cuti..
kena kuarantin lg-- seminggu, tu yg bosan semacam je ritu.. ;-p



Ni la muke anakanda time kena ritu..
kat muka, kaki kurang tp kat badan die, uishh.. ngeri!!
Alhamdulillah, tak banyak ragam & kurang merengek
mlm aje demam sket pastu suke sgt nk menempel ngan mommie,
seb bek mommie antibodi kuat dh dijangkiti [chickenpox sekali je seumur hidup]--
So far, Alhamdulillah cuma tinggal parut sket² je lagi..

ni nak share  ngan mommie² out of there yg anak korang x kena lagi..
don't panic ya psl mmg kena skali sorang,
Alhamdulillah.. Alya kena time die dh besar, dh pandai gitau gatal r else..
kalo kecik pyh jugak nk handle..

ade org yg just mintak air tawar aje tp aku tak pegi psl kena kt umah PIL,
mane aku knl sesape yg blh buat air tawar  kwsn tu..
so aku pegi klinik je. dr bg ubat kurangkan gatal, comor n minum[ x minum]



yg dlm tiub, virless tu doktor kasi, mommie comor time bintik² gelembung
yg organic aid vitamin e + Bio oil tu aku beli kat watson, comor lps kering bintik² tu..
yg 1 lg scar serum, pernah aku guna dlu utk ilangkan parut..
yg ni guna kat muka je psl mahal.. hahaha
ade bau sket, tp sabo jelah nak!!..
kata nak comeiii mcm kak ton kan.. =D













TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

13 Sila Komen Disini ♪♫♪:

mamalieyna said...

Takpelah sekaliseumur hidup kn..:-) bosan terkurung tu haruslah, dia dh besar kn.. :-) kalau arif eina dl, blm setahun dh kena, seminggu lebih baru baik, pastu jangkit plak ke mamanya, smbg lg cuti seminggu lbh lagi, huu

Thnks for tips, bguna tuk next anak :-).. masa arif kena, guna ubat sapu doktor kasi ja..

NoEn said...

alahai...moga cepat sembuh ya alya

Riedaffya ibrahim said...

harap2 parut x lekat le..

Waney Zainuddin said...

nasib baik kat muka tak banyak :)
Kisah ibu pencen muda

lieyalatif said...

Alahaiii sian alya....anak2 lieya semua dah kene...dayyan tu umur 4 bulan dah kene....bagus gak kene time bb ni so scar die cepat ok....

Ko teruskan je sapu krim scar tu tau....kang jatuh hantaran kalo scar dalam2 heheheheh

Zana Nordin said...

alamak...batrice x pernah kena lagi nie...
kena take note kot2 nanti kena..

Nafira usof said...

zura kena masa peknen kan Anis.. pakai ubat sapu yang doc bagi jer.. nak makan ubat pon x boleh sebab peknen.. huhuhu

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Sian Alya..ni yang risau ni..Qis tak pernah kena lagi..Nway..thanx for the tips..boleh buat rujukan nanti..^^

aimaniman said...

Bagus kot jalau keluar semua,, kalau x kluar kena minum air kelapa bg keluar... risau juga sbb anak2 blum kena lagi..

mama_umar_maryam said...

terigt umar kene mase baby..aduh..inshaa Allah cpt ilang parut tu

LYAfrina said...

nak comel cam kak ton, kna beli umaira la leily.. hehe..

moga cpt sembuh & prut tu in shaa allah blh hilang.. tp kna jga btul2 la

LYAfrina said...

nak comel cam kak ton, kna beli umaira la leily.. hehe..

moga cpt sembuh & prut tu in shaa allah blh hilang.. tp kna jga btul2 la

norhidana miswan said...

alahai, kalu dana msti mati kutu dulu... tp tkt gk kalu kene kt aiyan ntah camne lah agaknyer... baru dia kene ruam2 pun kami dh risau tak terkata...

semoga alya cpt ok




Related Posts with Thumbnails