Tuesday, July 9, 2013

Melatih Anak Berpuasa



As Salam


Ahlan Wassalam Ya Ramadhan




Arini gatei nk menaip, dh lama bebeno tak menaip rasanya ;-p
nk sembang² sket ttg pose yg Insha Allah kalo umur panjang, 
esok menjelma lagi..
Alhamdulillah, masih panjang umo kite ye yeop!

Last week lg Alya duk sibuk tanya bile start pose
nk pose jugak, boleh??
surela bolehkan, ibubapak mane yg tak suke kan..

mengimbau kisah kita dlu, 
seingat la mak pak kite latih ngan pose sekerat ari aje dlu.. 
heheh, kantoi!!!
iyelah, dlu pegi skolah jalan kaki 3 km baru sampai,
blk plak matahari atas kepala terjelir lidoh tahan haus..
pastu skolah petang- fardhu ain plak pun jln kaki
oh, kesian kan

la ni skrg  makpak anto dpn muka pintu,
kalo si Alya mommie anto pas dlm kelas lagi, beg mommie heret
si dia lenggang kangkong aje..
tp takpelah, demimu anak
rasa berbaloi gak bler 2 ari lepas bw blk adiah cikgu kelas bg,
best student dlm kelas katanya =)

takde la rasa letih sgtkan bebudak skrg
blk tido, indoor xtvt men game aje sampai berbuka
tp kalo die cakap tak larat haus camane??
mintak nk berbuka wlpn dh lepas asar plak cane???
huhuh, terpaksa jadi pompom mommie la haku!!!

: sekadar gambar selingan :


so ni nak diskas² cane nk mengajo, melatih anak kite start pose nih!
cane nk kasi die semangat nk terus pose sebulan ni..
yg dh berpengalaman mehla share² petua/ tips mana yg ada tu.. 
ok =)

apepun, dengan kesempatan ini saya nk ucapkan..
selamat menyambut bulan Ramadhan dan selamat berpuasa pada semua..
ampun dan maaf dipinta kalo ada silap kata sepanjang berada di alam maya ni..
ppssstt, nnti pasni kite crite psl persiapan raya plak,
heheh.. overkan!!!






Instagram

TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

17 Sila Komen Disini ♪♫♪:

Nad MamaZN said...

Zakwan pun dh semangat nak 'kuase' katanyaaa
Puasa jadik kuase le plop! Haha!

Selamay berpuasa kak leily n famili!

norhidana miswan said...

mule2 sekerat hari 2-3hari pastu comfirm boleh pose penuh...

selamat berpuasa utk akak sefamily

lia said...

rata2 anak 5 thn da semangat nak puasa ;)

Qhaifa Nur said...

esok afnan 5 tahun mula posa...macamana yek...
abang-abangnya mentorlah...

eima said...

tahun depan kot br nk ajo fahim tahun ni cam die tak paham pepe lagi je ...

cam ne ek mak2 kite ajar kite dulu ye ...

eima said...

tahun depan kot br nk ajo fahim tahun ni cam die tak paham pepe lagi je ...

cam ne ek mak2 kite ajar kite dulu ye ...

NM03 said...

beb, kalu area merang mu tahu dok?

Nafira usof said...

Anis pon baru nak belajar puasa tahun nih.. mama papa dia umpan dengan reward lah.. harap2 dapat lah dia berpuasa tahun nih..:)

Ema Johari said...

Selamat berpuasa... harap tahun ini anak ema puasa penuh...

Amanda Suria said...

Selamat berpuasa..semoga dania puasa penuh buatkali ke 3....

Lily@MamaZaraZareef said...

zara pon tahun ni dah start kata nak puasa..nk ikut jejak kazen die tahun lepas 2 hari jek puasa tk penuh time umur 5 tahun..harap dpt lah die puasa..tk penuh pon tkpelah sbb baru nak melatih kan..jenuh terangkan kat die ikut citer upin ipin tuh..hehehehe

NM02 said...

salam ramadhan dan selamat berpuasa beb. nnt aku try skodeng hotel yang mu royak tu ye. buat masa ni mcm nak booking merang in.. hehehe

ziana said...

Salam kenal baru singgah sini..yg abang ok je..yg kakak tahun ni baru start, firstday smpai pukul 2 je lps tu asyik nangis..takpe esok smpai pukul 4 pulak..insyaallah..

Softtouch [Hanim] said...

selamat berpuasa utk leily sefamily....gud luck jgk utk Alya yg nak blaja berpuasa..u can do it Alya.....heeeee

ieda immi said...

selamat berpuasa dik !
akak zahrien baru puasa start semalam ..
dugaan di sek kadang2 susah nak lepas .. masih kecik ..

encourage dia utk puasa sahaja , biasanya kalau di rumah mudah koot sbb semua x makan .. kalau di sek , ada yg puasa da yg x .. kalau dah paham x per .. kalau yg masih 5-6 tahun nie payah sikit lah ;)

Uncle Lee said...

Hello Leily, I always admire Malay people for their very strong perseverance in puasa, but more so young kids following parents footsteps.
Selamat berpuasa.
You have a nice day and keep a song in your heart.
Lee.

zety said...

sentiasa encourage dia & bagi reward walau kecik pon xpe setiap kali die berkjaya puasa..xkesahlah pose 3 jam ke, 4,5,6,7 jam..cubelah :)




Related Posts with Thumbnails