Thursday, August 1, 2013

[Resepi] Roti Jala Zam Zam AlaKazam


As Salam..


Roti Jala Zam Zam Ala Kazam² in da house..hehehe
amacam oke tak?
pestime buat okeh!




proses menebar jala :-




guna non- stick pan, aku guna kuali ajaib tu aje..
tangan langsung tak berseni plus parkinson gitu..
mcm ulaq kena palu aje line.. huhu
tp pas gulung² menarik jugak kan..
kalo jual bulan pose sure laku nih.. hehehe





ni resepi yg kite gunapakai :-


Resepi Roti Jala
sumber: http://jendeladapuriema.blogspot.com/2013/06/roti-jala-zam-zam-ala-kazam.html 

Bahan 
 3 cawan tepung gandum
1 cawan santan @ susu cair
2 cawan air
1 biji telor
sedikit pewarna hijau
1 sudu teh garam
*minyak untuk sapu pada non stik pan


cara:
1- Masukkan semua bahan ke dalam pengisar dan kisar hingga sebati
2- Tapiskan adunan yang telah di kisar.
3- Masukkan adunan ke dalam acuan roti jala
4- Panaskan kuali non-stikdan sapu minyak atau pemanggang berkembar dan tebarkan/ anyam adunan selang seli secara melintang dan menegak.
5- Bila sudah masak bolehlah dilipat atau digulung.
4. Hidangkan roti jala tikar ini bersama kari ayam.
 


Ekceli acuan benda alah ni dh lama kite beli,
sejak tgk si Lieya Latif post n3 ni lg..
hahah, lama giler terperam kan

picca credit here



Di bulan ramadhan yg mulia ni mai angin rajin psl x leh puasa
maka mencuba la aku menebarkan ia seadanya... *pergghhh, ayat!*
nk kasi kat tok guru mengaji Alya n jiran tetangga..
kalo dorang rasa best, bolehla tempah yer..
hehehee...

cop, cop..
kang ade tanya kat mane aku beli acuan roti jala 3 muncung gitu..
ai beli kat SINI..
tapi dpt tau kat Daiso pun ade jual,
acu survey!!


lagi seminggu mau raya, yeayyy!!!









TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

13 Sila Komen Disini ♪♫♪:

JaSSNaNi said...

suka tengok org menjala cantek2.. dwi kaler lagi.. tu yg best... :) sedap ni..

:: Cik Viva :: said...

menarik jugak..wat kaler2 gitu..

Softtouch [Hanim] said...

cantik roti jala tikar ni....tgk roti jala ni teringat lieya...

Sy suka kari ayam ngan roti jala sedaps

syawalsimpsons said...

boleh try ni..

eima said...

slalu aku buat guna acuan biasa tu je ... sbb mls nk pi cari acuan yg gitu .. tu kat kedai jepun byk tu .... daiso kompom ade tu ...

salwana nordin @ che'wa said...

alahai cantiknya jala ko :)

aku dr sehari ke sehari nk try tp cari bekas tu tak jumpa2 lah :(

mohon share resepi ye :)

norhidana miswan said...

cantik jala2 ikan akak tuh... coloful lg

lia said...

warna warni gitu...

mamawaiz said...

warna warni..buka selera nak makan.

Ema Johari said...

wah, kalerfull....

ieda immi said...

wahh jelita sungguh roti jala nie !! ;)

Lily@MamaZaraZareef said...

menariknye roti jala ni..kaler die cumel..hehehehe

Fieza79 said...

Waa best je tgk org pass bt roti jala..kita xbt2 lg..nth bila laa..

Mcm sng je gn acuan tu kn..




Related Posts with Thumbnails