Sunday, June 15, 2014

[Resepi] Mee Calong Kemaman


As Salam


Ohoiiii...
dah lama rasanya tak hapdet blog bertuah ni [bertuah ker?]..
sebenarnya sejak duk sendiri ni [aha, dh 9 thn kawen nila pestime duk sebumbung, harap sampai mati- Insha Allah]
aku mulai pandai nak masuk dapur.. hahahah
maksudnya, pandai masak utk alas perut sendiri, terutama anak laki..
adalah satu dua resepi yg rasa boleh bg kat jiran sebelah tu..
harap boleh masuk tekak la yer..

masalahnya, nk hapdet.. nk kongsi resepi kat kawan blog terutamanya tak sempat
iyelah, time management skrg mmg hancusss
ni pun tanak menghampakan saudari sha ahmad yg katanya encik asben dia suh tanya resepi..
sha kemain lagi pro buat kek, tart, bagai yg ni pejam mata aje sha..
tp oke je.. kak lely ada point sket nk hapdet blog..hahahah
plok tu, sian plok mikir abam lang duk harap nok makang..
duk jauh ni terliur belaka masakang teghanu..


[panjang plak intro]


tipulah kata kalo tak menggugel resepi..
mmg gugel, yg ranking 1 naik pasal mee calong ni kat blog Lya- bloggers kemaman gak =)
Lya, nnti tgk le keyword awak ye..
saya ler yg sedang menggugel resepi tu.. hahahah

okeh, gunapakai resepi lya jugak,
tp saya alter sket lebih kurang..

lya, saya kopipes resepi awak ye.. [moga awak cepat sembuh, amin!!]


sebelum tu, inila Mee Calong Kemaman [sbb duk kemaman doh kang] versi saya..







Bahan -Bahan :
**Ikan Mentah  (Ambil isinya sahaja)
**Sayur Sawi
**Lada Hitam ( Tumbuk )
**Mee Hoon ( Direbus )
**Bawang Putih ( Cincang )
** Sedikit tepung jagung [saya tak letak, dpur kecik saya tadak stok]

Cara-cara :
1. Ikan mentah tadi yang siap dibasuh bersih di ambil isinya sahaja
2. Gaulkan isi dengan sedikit garam/serbuk perasa & sedikit tepung jagung (supaya pejal), saya campur lada hitam tumbuk sket, suh efek pedas sket
3. Isi ikan mentah yang digaul tadi di blend / tumbuk hingga hancur
4. Gentelkan isi ikan tadi bulat-bulat/bentuk bebola seperti pic atas bawah
 

5. Panaskan minyak & tumiskan bawang putih + lada hitam sehingga kekuningan
6.  Masukkan air, garam, perasa & tunggu hingga mendidih
7. Masukkan bebola ikan tadi ke dalam periuk
8. Setelah bebola tu timbul, leh masukkan sayur..
9. Untuk tambahan, bagi yang suka mee soo hoon leh masukkan terus .[saya masukkan terus, jeliraaa gitu org terengganu cakap]
10. Sedia untuk dihidangkan




selamat mencuba ye sha & kengkawan!
sha, nnti buat pls apload ye..
bulih doh tu cari bahan utk abam lang balik weekend ni..
heheheh...



vocab : CALONG

mebi--  mebi la calong tu specific utk bebola ikan tu kot..
ai pun tatau pekebenda calong tu..
soriii.. hehehehe







Instagram

TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

9 Sila Komen Disini ♪♫♪:

mama tisya said...

dapnye...yummmm

salwana nordin @ che'wa said...

sedapnya..ni kalo mkn dgn sambal kicap lg meleTOP!!

Syahada Ahmad said...

sambil taip ni sambil telan air liur. terasa2 je lada hitam tu. hehe.

bab nk kutis isi ikan tu hak thrill sekali dalam resepi tu. siang ikan dok reti mana ekpun (hahaha maluuu), takut hancur sekali ngan tulang je kekgi. :-p

in shaa Allah, boleh buat hujung minggu ni, belated dedi's day.

Kalau comei jadi, sha upload deh, hehehe. Mekasih kak leily.

psst: duk jabat ni, tapi berasa macam nok gi masuk dapur ler-ler ni gok. :-p

Nad MamaZN said...

ooo igt akak tau apa makna calong tu..baru nak tanya hehe

Nafira usof said...

sedapnyeeeee!
tapi kenapa lah diri ini begitu femalas nak gentel bebola ikan tuh sendiri. hahahahaha. kalo wat sendirik lagi sedap n manis kan!

norhidana miswan said...

sedap nyer kak... ni kalu dana balik kerteh boleh la rojer2 akak kan... mana lah tau boleh jumpa

lieyalatif said...

kebetulan beb...kawan aku bawak ari nie heheeheh dpt aku rase.....sedap kan.... macam nak buat...tapi nak gentel ikan tu.... adoiii....

LYAfrina said...

owhh./.my febret

tringat 1st time bua mee calong ni.. msa bru2 kawen.. ikan tu lya g rebus semua.. lps tu ambik isi buat bulat2 ltk dlm kuah.. pelik gak..sbb pe jd hncur smua.. last2 kol mok tua.. lollll.. rupanya kena getel ikan mentah2..

a ah.. calong tu ape bende ye? lya dulu pgil kuoh ikn getel je

HeNRieTTa JoSe said...

yummy...




Related Posts with Thumbnails