Tuesday, February 25, 2014

2D1N di TH Hotel & Convention Centre Terengganu


As Salam


First cuti- cuti malaysia thn 2014
agak keterlaluan psl lokasi hotel ngan rumah ambe around 10km aje.. huhuhu
nk buat camane, dh teringin ..  ;-)



ni kite share & wat segmen review memana hotel yg pernah kita check-in ni bukan nk show-off ke hape ye, sesekali tidok. Tp kite sekadar berkongsi gambo n info, nnti senang korang nk refer incase timbul keinginan nk checkin sama khann. boleh ekk..

lokasi TH Hotel & Convention Centre ni terletak kat area jln lapangan terbang *blkg sekolah lama kite SM Teknik Terengganu* , depan Stadium Sultan Mizan, sebelah Jabatan Pertahanan Awam ;-p. Kalo ari jumaat korang check-in berpeluang merasa paso malam kat pantai teluk ketapang just dlm 5km dari hotel. Penggemar ICT- Ikan Celup Tepung pun recommended duk sini psl mmg dekat sgt ngan port ICT ni.
Memandangkn hotel ni baru bukak, tak silap tahun lepas- yr 2013 maka segala benda kelengkapan tu serba- serbi baru. Bau bilik pun baru tau!
Interior kat lobi saya suka, just nice! Penyambut tetamu mmg sgt mesra alam gitu. Siap nk tolong bawak beg hantar bilik lagi walhal sebiji beg je pun. Tiptop punye servis la.

Eh lupa, rate dia dlm myr180*promosi* via Agoda.com. Walk- in tak silap mahal lagi.  Luckily ade kawan kerja sini, request katil besaq senang nk sesuka ti berguling- guling. hahahaha....


: interior :

: bilik kitorang, puehhh ati :


Arah Kiblat pun ada diletakkan so senang x pyh cari kompas bagai
sejadah pun ada disediakn tp kite x snap.. heheheh

bab makanan kat sini kureng sket menepati selera kita. 
Means kureng pilihan makanan. 
Ala, kite masuk utk breakfast aje pun so tatau la time lunch tu oke ke tidak.

seperti biasa ni la xtvt biasa kalo check-in 
& benda alah inilah first priority memana hotel yg alya mau pegi..
heh! 

ni dia, penangannya buat ambe laki-bini takleh duk diam
duk haruk ajak turun- mandi kolam!!




Alya blajo berenang.

Sgt berterima kasih pd Uncle yg ajo anak saya berenang ni. Kebetulan pd ptg tu section kids under maintenance so terpaksa mandi kat dewasa punye.  Uncle ni punyelah baik hati sanggup ajar anak kite berenang. Alhamdulillah, Alya ada self- confident sket dlm air dan boleh kawal pernafasan =D.





Nx day tu kids section dh dibukak. Mandilah sampai kecut!!
mommie n dedi usha dari jauh aje. kite tak mandi, tadak bikini.. hahahha
tapi ada pool utk muslimah tau, private
tp seganla plak takde geng...
lenkali boleh try =)




dah boleh kawan dah..
payah bebeno nk ajak nek bilik
bygkn dr pagi sampai nk chek-out mandi
pueeeh ati betul dia sampai naik legam

overall, 
2day 1 night lepak kat TH Hotel & Convention Centre Terengganu ni berbaloi gakla
ilang stress²  jap plus menempek 24hours sama org ter-shayamm
kikikikik................



Share your most epic travel photo to win a RM1000 Agoda.com voucher! #TravelHappy #ad http://my.sharings.cc/p/6AZ2m


Instagram

TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Thursday, February 20, 2014

Ride to Cameron Highlands



السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ



Gahnya tajuk.. hahaha
hah.. ada brannn???


yup,
aku menyahut ajakan en asben yg dh lama berbisik memujuk kat cuping telinga, gituuuu..
not-well prepared psl kitorang gamble je
ekceli mcm konvoi tp takla sgt.. *berbelit-belit ayat ;-p*pasai apa, dlm 2 biji moto aje

: pit- stop kat tasik kenyir jap, betulkan urat belikat :


perjalanan  amek masa dlm 4jam gak melalui tasik kenyir- felda aring
keluar ikut gua musang masuk lojing terus jimat masa sket
tp dia punye jalan kat Felda Aring boleh keguguran tau!
nasebla time tu aku cotiii.. hahaha *rugi!*
cramp montot nk blh ke sampai

tido apartment Star Regency, 2 bilik air,2 bilik tido
rate RM200 bkn musim cuti sekolah
Lokasi dkt ngan jalan utama Brinchang, dpn Petronas Brinchang
dpn tapak pasar malam brinchang tu aje tp bagi aku,
KURANG SELESA compare ngan Apartment Desa Anthurium lg selesa,
wlpn lokasi kurang happening


: view dari apartment, kecuuuut perut aku pandang bawah tau! :


tak kemana- mana pun sepanjang 2 hari 1 malam kat sana
cuma sempatla breakfast kat Ladang Tea Boh Sungei Palas
sebelum² ni mmg tak pernah sampai
sekali sampai, mmg syooooook abes!!!
jatuh cinta terus cam cinta Izzah dan Hariz gitu!




: Bergambo lu skali feeling detim gitu :


: jatuh chenta kat sini! :



: kite makan ciskek, breakfast amaricaaa uuu :


: kita berduaaaa :


Semasa nk merangkak naik ke ladang tea boh sungei palas ni sempat le kite captured beberapa keping gambo
Subhan'Allah, cantik sangat
asben bw slow aje psl dia punye jln mak aihh takut!
nak lg time berselisih ngan kenderaan
pandai²le kome mengelak kat tepi
kalo aku--- surrender tanak naik kalo drive sendiri 
huhuhu


bunga teh, first time tengok n pegang
rupanya teh ada bunga yer...
huhuhu, baru ku tauuu ;-p




Video pemandangan ladang teh boh sungei palas



Ni sebenarnya nak amek gambo tp ntah cane kwn asben gi record
haiiihhh...




Lepas breakfast kat ladang tea boh sungei palas kitorang naik ke puncak brinchang
bangla kije kat ladang tu ckp x jauh dh so alang2 dtg tu pi la tinggal tapak kaki
bergego montot ngan jalan tak berturap
kalo naik 4WD best ler mendaki

view kat sana ...









bukti kitorang dh tinggal tapak kaki kat atas sana
yippieee!!!





sebenarnya.. aku mmg takut nk ikut serta asben
yelah mindset duk pikiaq bahaya aje..
nk tinggal anak plak tu, huhuh
tp bile mak kite bg greenlite tinggal anak, pegi la jugak
Alhamdulillah kitorang selamat pergi & balik
Insha Allah, lenkali bulih ikut lagi
hahahaha..






Instagram

TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Wednesday, February 12, 2014

WW #0214: Bonding


As Salam



bilakah boleh cuti lagi ni...
nk rehat- rehatkan badan!





Instagram

TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D

Sunday, February 9, 2014

Cara Buat Cili/ Lada/ Cabai Jeruk



As Salam


Arini kak ton kongsi post psl Bumi Hijau kat opis ye
nk up crite ride to cameron mls sket nk mengarang
nnti la kalo korang ghajen menjenguknya lg blog kak ton yg dh kian usang ni..

ni sume dari laman opis kite
tanam main² aje tp hasilnya agak byk
blhla utk makan sket²



: cili/ lada solok :




: Cilipadi Unggu :



Ni kak ton nak kongsi resepi/ cara² nk buat lada jeruk ni
ada yg panggil cili, cabai atau kwsn sewaktu dengannya
ala, senang aje pon
tp tak kira, nk share n3 gak
nampak ber-update sket blog
nampak tak- nampak tak--


nah kau resepinya/ caranya :-
*kopipes resepi chef mat gebu, tqvm*





BAHAN-BAHANNYA :-)
80 - 100 gram cili hijau segar, cuci dan toskan
230 ml cuka makan
3 -4 camca besar gula
1/2 camca teh garam

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Cili hijau dipotong tapi jangan halus sangat biar kasar sedikit, kemudian celur dalam air mendidih selama 20 saat. Toskan dan biar sejuk.
  2. Sediakan botol, yang mana terlebih dahulu dicuci bersih dan rebus dalam air panas selama 5 minit, toskan hingga betul2 kering. Isikan botol tadi dengan cili, biar padat. Tekan sedikit. Ketepikan.
  3. Bancuh cuka makan dengan gula dan garam, kacau rata hingga semua larut. Tapis dan tuang ke dalam botol berisi cili hijau tadi hingga penuh, kalau tak cukup tambah sedikit cuka lagi. Tutup dan biar di tempat teduh. 
  4. Lepas 4 - 5 jam anda boleh nikmati cili jeruk, yang sesuai dimakan dengan semua jenis mi dan makanan pilihan anda. Pastikan sudu yang anda guna untuk mencedok cili, kering dan bersih.


 


Ni lada jeruk versi kak ton punye
harvest sket aje aritu
utk sebotol je




ni makan sama mee rebus mmg terangkat ni,
fuhhh.. lapo doh rase ;-)

neway selamat mencuba!














Instagram

TERIMA KASIH SUDI SINGGAH SINI.. =D




Related Posts with Thumbnails